09/05/1403 - 13:04
شبکه های کامپیوتری را از کجا شروع کنیم؟
شبکه چیست و چه اهمیتی دارد؟ شبکه را از کجا شروع کنیم؟ درآمدر یک متخصص شبکه چقدر است؟ اگر بخواهم پاسخ را در در یک کلمه و یک دوره خلاصه کنم، شروع شبکه از دوره نتورک پلاس (Network+) است و این دوره به عنوان دروازه ورود به دنیای شبکه بوده و افراد تنها با داشتن آشنایی با کامپیوتر میتوانند در این کلاس حاضر شده و مقدمات شبکه را فراگرفته و آماده ورود به دوره های سطح بالاتر شبکه شوند.

. تمامی دوره های تخصصی شبکه های کامپیوتری در کافه آموزش ارائه می شوند. اما نیاز است تا موضوع عمیق تر و جدی تر مورد بررسی قرار بگیرد، لذا در این مقاله از دو منظر به شبکه های کامپیوتری نگاه میکنیم ، ابتدا با این سوال روبرو میشویم که شبکه چیست و چه اهمیتی دارد؟ و در ادامه به این موضوع میپردازم که شبکه را از کجا شروع کنیم؟ و درآمد متخصص شبکه چقدر است؟ 

طبق تعاریف از کنار هم قرارگرفتن حداقل دو کامپیوتر یک شبکه ایجاد میشود.

هدف از ایجاد شبکه های کامپیوتری

  1. به اشتراک گذاشتن منابع و اطلاعات
  2. افزایش سرعت دسترسی به اطلاعات
  3. کاهش هزینه های دسترسی به اطلاعات و جابجایی اطلاعات
  4. مدیریت متمرکز بر کارهای سازمان
  5. ...

با توجه به گسترش استفاده از کامپیوتر و بزرگتر شدن شبکه ها با داشتن دانش تنها در یک حوزه شبکه نمیتوان به حقوق و درآمد ایده آل رسید و در شبکه های امروزی گرایش های مختلفی مورد نیاز است که در ادامه تنها تعدادی از گرایش های پر کاربرد مدیریت شبکه را به شما معرفی میکنم

  • گرایش های اصلی شبکه های کامپیوتری 
  • مدیریت سیستم عامل ویندوز و سرویس های مایکروسافتی
  • مدیریت سیستم عامل لینوکس و سرویس های لینوکسی
  • پیکربندی و مدیریت تجهیزات سیسکو
  • مدیریت و پیکربندی تجهیزات میکروتیک
  • مجازی سازی سرور ها و دیتاسنترها
  • مدیریت و نگهداری سرورها و استوریج ها
  • هاردنینگ و پیاده سازی امنیت در شبکه
  • ...

در راستای موارد بالا دوره های متنوعی توسط کمپانی های توسعه دهنده سرویس ها و تجهیزات شبکه ارائه شده که به ذکر کردن اسم تنها برخی از این دوره ها میپردازم :

  • دوره ی MCSA و MCSE
  • دوره SCCM
  • دوره ویم بکاپ (VEEAM backup & replication)
  • دوره CCNA
  • دوره CCNP
  • دوره CISCO ISE
  • دوره MTCNA
  • دوره MTCRE
  • دوره مجازی سازی سرور VMware VCP-ICM
  • دوره مجازی سازی دسکتاپ VMware Horizon View
  • دوره های مایکروسافت اژور
  • دوره LPIC-1 و LPIC-2
  • دوره نتورک پلاس (network+)
  • دوره سرور پلاس (Server+)

نقشه راه متخصص شدن شبکه های کامپیوتری

برای شورع یادگیری شبکه لازم نیست همه دوره های مختلف را بگذرانید و باید یه این نکته توجه کنید که تبدیل شدن به یک متصص یک فرآیند چندین ساله است و نه یک اتفاق یک شبه یا یک ساله و شما باید در طی زمان همزمان با فعالیت های خود و افزایش تجربه خود در کارکردن با سرویس ها و تجهیزات مختلف ، دامنه دانش خود را نیز گسترش دهید تا به یک متخصص تبدیل شوید.

برای شروع شما میتوانید برخی دوره های ضروری و حیاتی برای سازمان ها را در گرایش های مختلف بگذرانید و با داشتن دانشی نسبی و مناسب برای شروع به کار، وارد بازار کار شده و در ادامه مسیر بر اساس شرایط نیاز محل کار و نیز علاقه خود نسبت به عمیق کردن دانش خود در یک یا چند گرایش به مرور اقدام نمایید.

اما پیشنهاد من برای شروع یادگیری شبکه به شرح زیر است که شخصا به این پکیج ، بکیج آچارفرانسه میگم :

  1. برای شروع باید دوره نتورک پلاس (Network+) را بگذرانید
  2. دوره A+ برای تسلط بر سخت افزار هایی مثل کامپیوتر و پرینتر و اسمبل کردن و ...
  3. با توجه به وجود سیستم عامل ویندوز در تمامی شبکه ها باید دوره های ویندوز 10 یا دوره ویندوز 11 را گذرانده تا بتوانید نیاز کاربران شبکه را رفع نمایید.
  4. با توجه به استفاده از ویندوز سرور و سرویس های مایکروسافتی قطعا شما نیاز به تسلط بر ویندوز سرور خواهید داشت که این دانش را در دوره ی mcsa و دوره mcse فرا میگیرید.
  5. با گذراندن حداقل دوره VMware VCP-ICM که با نام دوره VCP-DCV نیز شناخته میشود میتوانید زیرساخت مجازی سازمان ها را پیاده سازی و نگهداری کنید.
  6. برای مدیریت سویچ ها و روتر های سیسکو در سازمان ها باید حداقل دوره CCNA را بگذرانید.
  7. برای مدیریت تجهیزات میکروتیک حدقال باید دوره MTCNA را بگذرانید

به نظر من به عنوان فردی که از سال 1387 در این زمینه مشغول به فعالیت هستم داشتن دانش دوره های فوق برای شبکه های امروزی ضروریست و البته که موارد دیگری مثل دوره ی سرور پلاس (Server Plus) برای آشنایی با سخت افزار سرور، دوره ی استوریج پلاس (Storage Plus) برای آشنایی با استوریج ها ، دوره ی ویم بکاپ (Veeam Backup) برای پیاده سازی زیرساخت بکاپ گیری سازمان و برخی از دیگر دوره های خورد نیز میتواند در این دسته قرار بگیرند.

شما میتوانید بعد از گذراندن برخی از دوره های فوق برای ورود به بازار کار از طریق حضور در مصاحبه های استخدامی اقدام نمایید اما توجه داشته باشید با در نظر گرفتن اینکه شما یک فرد تازه کار در این حوزه محسوب میشوید نباید توقع حقوق بالا و یا جایگاه های مدیریتی را داشته باشید و در صورتی که قصد رشد در این رشته را دارید باید بعد از ورود به بازار کار همچنان به رشد فنی خود و آموزش یادگیری ادامه دهد.

اما واقعا درآمد یک متخصص از شبکه چقدراست ؟

این موضوع به موارد بسیاری از جمله اندازه و عمق دانش فرد و نیز نحوه ی معرفی و تعامل و ارائه توانایی های آن فرد به شرکت ها و کارفرما ها و دیگران بستگی دارد اما با در نظر گرفتن یک حد کف و یک حد سقف میتوان این درآمد را تعیین کرد

بسته به شهر محل زندگی افراد یک فرد در زمینه شبکه در جایگاه هلپدسک (helpdesk) با حقوقی حداقلی 15 و حداکثری 25 میلیون تومان میتواند جذب شود و یک کارشناس شبکه با عمق دانش متوسط برای شروع کار در جایگاه کارشناس با حقوق حداقلی 20 میلیون تومان در ماه میتواند کار خود را شروع کند و طبعا حد سقف این درآمد به عمق و نوع دانش فرد بستگی دارد و میتواند به حقوق بالای 100 میلیون نیز برسد .

متخصصان شبکه این فرصت را دارند تا با ارتقا فنی خود و نیز قدرت برقراری ارتباط با شرکت ها و سازمان ها نسبت به انجام پروژه جدای از رابطه استخدامی خود با یک سازمان اقدام نمایند و با این روش میتوانند به عدد های بالای درآمدی برسند که در حال حاضر عدد بالای 400 میلیون در ماه عددی روتین برای برخی شبکه کاران است که به سطح واقعی متخصص رسیده اند.

حالا به یک سوال هم میرسیم که بارها و بارها در جمله بندی های مختلف از من پرسیده میشود.

شبکه را ازکجا شروع کنیم ؟ نقشه راه شبکه چیست ؟ نقشه راه یادگیری شبکه چیست ؟ چطور به متخصص شبکه تبدیل شویم ؟

با توجه به گستردگی و تنوع تخصص های شبکه این موضوع رو در یک مقاله دیگر که در سایت کافه آموزش منتشر کرده ام به صورت کامل تحلیل و بررسی کرده ام که شما میتوانید از با مراجعه به بخش مقالات وب سایت کافه آموزش مقاله شبکه را از کجا شروع کنیم را مطالعه بفرمایید.

ایسوس

نظر شما چیست؟