این مطلب یکی از مقالات پرونده ویژه «در خدمت و خیانت فناوری» شماره 201 ماهنامه شبکه است. علاقهمندان میتوانند کل این پرونده ویژه را از روی اینجا دانلود کنند.
راهکار اول:
قبل از اتمام درس و دانشگاه بهخوبی تجربه کسب کنید
خیلی از دانشجویان هستند که در طول دوران تحصیل هم کار میکنند و همین باعث میشود تا ادامه مسیر زندگی برای آنها خیلی سادهتر شود. درگیر شدن در پروژههای حرفهای برنامهنویسی بهصورت پارهوقت یا حتی مشارکتهای بدون دستمزد در طول مدت تحصیل بسیار برای یک دانشجو مفید و حتی ضروری است. روشهای مختلفی برای کسب تجربه کاری در زمانی که مشغول تحصیل هستید وجود دارد که از آن جمله میتوان به این موارد اشاره کرد.
کارآموزی کنید
کارآموزی راهی عالی برای درگیر شدن در یک سازمان توسعه نرمافزاری است. شما بهعنوان یک کارآموز به عضوی از گروهی از مهندسان باتجربه تبدیل میشوید، روزانه با آنها کار میکنید و برای شغل برنامهنویسی آینده خود تجربهای ارزشمند به دست میآورید. در دوران کارآموزی ممکن است دستمزد هم دریافت کنید، اما دغدغه شما نباید دریافت دستمزد باشد. مهمترین چیز در یک کارآموزی انتخاب شرکتی است که به شما اجازه میدهد در پروژههای واقعی کار کنید و حتی با مشتريان این پروژهها در تعامل باشید. خیلی از همین کارآموزیها اگر خوب پیش برود درنهایت به استخدام تماموقت در همان شرکت منجر میشود. این بهترین روشی است که بهاصطلاح میتوانید دست خود را بند کنید.
خوداشتغالی
خوداشتغالی راهی عالی برای کار در پروژههای واقعی و به دست آوردن سابقه کار است. برای اینکه شخصاً وارد بازار کار شوید، راههای بیشماری وجود دارد. در آغاز میتوانید با جستوجو در سایتهای کاریابی شروع کنید، در این سایتها ثبت نام و تخصص و تواناییهای خود را به دیگران معرفی کنید. این یک دنیای رقابتی است، اما اگر شما کار خود را بهدرستی انجام دهید، کم کم خود مشتريان به رابطی بین شما و مشتريان جدید تبدیل میشوند و درخواستهای کاری بهحدی خواهد رسید که کل وقت آزاد شما را پر میکند. خیلی از مهندسان برنامهنویسی موفق کار خوداشتغالی را حتی از دوران نوجوانی شروع کردهاند. خیلی از پیشنهادات کاری در این مدت ممکن است در ظاهر پیش پا افتاده و کمارزش به نظر برسند، اما در همین پروژهها نیز به نکات و موانعی برمیخورید که با حل آنها تجربيات فراوانی برای پروژههای بزرگ آینده خود به دست خواهید آورد. هرچه تعداد پروژههایی که در دوران خوداشتغالی (صرف نظر از میزان بزرگی و اهمیت آن) انجام میدهید بیشتر باشد، تجربه شما برای به دست آوردن اولین شغل برنامهنویسی تماموقت بیشتر میشود و یک رزومه کاری قوی برای ارائه خواهید داشت.
در پروژههای منبع باز مشارکت کنید
تعداد بسیار زیادی پروژه منبع باز در GitHub وجود دارد. اگر دانشجو هستید، فرصت مناسبی است که در بعضی از آنها مشارکت کنید. یکی از نمونههای نسبتاً ساده و معروفی که اغلب مردم با آن آشنایی دارند را انتخاب کنید. یک مکان خوب برای شروع کار میتواند یکی از اینها باشد:
• Apache Projects (https://github.com/apache)
• Rails (https://github.com/rails/rails)
• Facebook projects (https://github.com/facebook)
• Google Projects (https://github.com/google)
• NetFlix Projects (https://github.com/netflix)
• Apple Projects (https://github.com/apple)
• Microsoft Projects (https://github.com/microsoft)
با یک پروژه که برای شما جالب است آشنا شوید و شروع به مشارکت با آن کنید. بعضی از باگها را برطرف کنید، سرعت بعضی چیزها را افزایش دهید، قابلیتهای جدیدی به پروژه اضافه کنید و کارهایی از این دست انجام دهید. شما در چنین مشارکتهایی بیشتر با فرآیند یک کار عملی آشنا میشوید و درنهایت به یک برنامهنویس حرفهای تبدیل خواهید شد. همچنین، با مشارکت در پروژههای عمومی رزومه کاری شما نیز پربارتر میشود.
در GitHub پروژه شخصی راهاندازی کنید
لازم نیست حتماً روی پروژههای موجود کار کنید، میتوانید پروژه اختصاصی خود را ایجاد و در GitHub قرار دهید. فضای GitHub شما میتواند به ویترینی برای معرفی مهارتها و سبک کاری شما تبدیل شود. کارفرمایان با مراجعه به آن میتوانند چشمانداز خوبی از آنچه شما قادر به انجام آن هستید به دست آورند. وقتی پروژههای خود را در GitHub قرار میدهید، اطمینان حاصل کنید که آنها را بهخوبی مستندسازی کرده باشید که شامل ساخت یک فایل README.md کامل برای کسانی است که برای اولین بار به صفحه شما سر میزنند. شما باید همیشه فرض را بر این بگذارید مردمی که به صفحه شما مراجعه میکنند هیچچیز درباره شما، پروژه شما، اهداف شما و مشکلاتی که سعی در برطرف کردن آن دارید نمیدانند.
یک وبلاگ فنی بنویسید
همین طور که در حال آموزش دیدن برای تبدیل شدن به یک توسعهدهنده هستید، میتوانید دورههایی که میگذرانید را به رشته تحریر درآورید. این نوشتهها میتواند در یک وبلاگ عمومی نگهداری شود. وبلاگنویسی یک روش عالی برای مطرح کردن نام و ایجاد برند شخصی شما است. صرف نظر از اینکه شما چه کاری انجام میدهید میتوانید بهصورت غیرتخصصی وبلاگ هم داشته باشید. برخی از توصیههای وبلاگنویسی که باید به آن توجه داشته باشید:
• کار را در یک محیط رایگان شروع کنید. اگر هنوز شغلی ندارید، نباید پول خود را برای میزبانی وب خرج کنید. برای وبلاگنویسی رایگان گزینههای زیادی مثل استفاده از GitHub بهعنوان وبلاگ وجود دارد.
• از یک سبک و سیاق مشخص پیروی کنید. سعی نکنید درباره موضوعات مختلف در وبلاگ خود مطلب بنويسید. فراموش نکنید که هدف شما ساخت یک برند شخصی بهعنوان یک توسعهدهنده است. بنابراین تنها روی همین موضوع تمرکز کنید.
• گله و شکایت را خصوصی نگه دارید. وبلاگهایی که به موضوعات فرعی و گله و شکایت میپردازند، بازتاب ضعیفی از خود در اذهان عمومی باقی میگذارند که مسلماً چیزی نیست که شما بهدنبال آن باشید. آن را مثبت، پرانرژی و مشتاق نگهدارید. هیچکس قصد ندارد یک شاکی را استخدام کند.
• در ابراز عقیده زیادهروی نکنید. خیلی از آدمهایی که در زمینه فناوری فعالیت میکنند اغراقآمیز رفتار میکنند. شما نباید مثل آنها باشید یا به آنها جواب دهید. جر و بحثهای عمومی و آنلاین همیشه باقی خواهد ماند و قطعاً معرف خوبی برای شما نخواهد بود.
• مطالب خود را به طور منظم منتشر کنید و نگران تولید ترافیک نباشید. هدف شما اين است که یاد بگیرید، یک برند شخصی بسازید، کارفرمایان را تحت تأثیر قرار دهید و تجربيات آموزشی خود را ثبت کنید. شما قرار نیست زندگی خود را وقف وبلاگتان کنید.
• فروتن باشید. بحث درباره چیزهایی که یاد میگیرید ایرادی ندارد، اما موعظه کردن برای یک تازهکار (یا هر شخص دیگری) شایسته نیست. سعی کنید به اشتراک گذارنده باشید نه آموزشدهنده. نظر خود را مطرح کنید، اما برای دیگران قانون وضع نکنید.
• خود را یک حرفهای نشان دهید. درست مثل همان کاری که در مصاحبه اولین شغل برنامهنویسی انجام میدهید.
کسب و کار خود را راهاندازی کنید
در حالی که هنوز مشغول تحصیل هستید میتوانید کسب و کار شخصی خود را شروع کنید. بعضی از شرکتهای بزرگ و مطرح مثل گوگل و فیسبوک هم به همین شکل کار خود را شروع کردند و کم کم به یک غول فناوری تبدیل شدند. با ایده و نگرش درست هر چیزی امکانپذیر است. درست است که تجربه کمککننده است، اما ضروری نیست. یک محصول تولید و آن را روانه بازار کنید و ببینید آیا میتوانید از آن کسب و کار راه بیاندازید. هرچند ممکن است این کار شما نتیجهای نداشته باشد، اما مهارت شما را افزایش میدهد و برایتان سابقه کار میسازد. چنین تجربههایی نهتنها مهارت فنی شما را افزایش میدهد، بلکه شما را با تجارت محیط رقابتی بازار آشنا میکند. کارآفرینی کاملاً در اختیار شما است و تجربهای قابل توجه در اختیار شما قرار میدهد که کارفرمایان مایل به دیدن آن هستند. خوشبختانه اینترنت بستری را فراهم کرده است تا ایدههای خوب به محصولات تجاری تبدیل شوند. البته بهرهمندی از این مزایا به همان اندازه ایده خوب داشتن سخت است. سخت است اما غیرممکن نیست و شما میتوانید در حالی که پشت میز خود نشستهاید، آن را به دست آورید.
راهکار دوم:
از هرچه در توان دارید به نفع خود استفاده کنید
اگر شما توسعهدهنده جوانی هستید که بهدنبال یافتن اولین شغل برنامهنویسی خود است، ویژگیهایی دارید که میتوانید از آن به نفع خود استفاده کنید. در اینجا به بعضی از آنها اشاره میکنیم که میتواند معرف شما باشد (نگران نباشید اگر همه آنها هم درست نباشد):
• شما جوان هستید.
• شما شور و شوق زیادی درباره کدنویسی و فناوری دارید.
• شما سرشار از انرژی هستید.
• شما مشتاق و مایل به یادگیری هستید.
• شما عقاید تعصبآمیز ندارید.
• شما همهچیز را بهسرعت یاد میگیرید.
• شما تحصیلکرده هستید.
• شما سرشار از ایدههای جديد و تازه هستید.
• شما آمادهاید تا نهایت تلاش خود را به کار گیرید.
• شما میتوانید به هر سمتی که فرصتهای مناسب آنجا است حرکت کنید.
• شما وقت زیاد دارید.
شور و اشتیاق خود به فناوری را نشان دهید. انعطافپذیری و اشتیاق شما به یادگیری و پیشرفت مزیتی است که باید از آن استفاده کنید. اگرچه نمیتوانید باتجربه باشید، اما میتوانید ایدههای تازه با خود به همراه بیاورید. شرکتها بهدنبال متخصصان جوان با استعداد در زمینه فناوری هستند تا بتوانند ایدههای قدیمی از کار افتاده که به نظر میرسد انکارناپذیر هم باشند را از بین ببرند. در دنیای فناوری که همیشه خودش را از نو میآفریند، عقاید تعصبآمیز خطرناک و مانع پیشرفت هستند. آنها مثل سرطان رشد و سازمانهای مهندسی را کند میکنند. فروتن باشید اما در عين حال همهچیز را زیر سؤال ببرید.
بهدنبال یافتن شغلی در سطح خود در شرکتهایی باشید كه مربیان خوبی دارد. اگر شما با رئیسی برخورد کردید که با سطح دانش فنی بالای خود مایل است به شما کمک کند تا پیشرفت کنید، حتی اگر دستمزد اولیه پیشنهادی به شما هم چندان بالا نباشد، اما باز هم ارزش وقت گذاشتن و تلاش کردن را دارد. مربیان به آموزش کارآموزان مشتاق راغبتر هستند. همان کارآموزی باشید كه آنها میخواهند داشته باشند. برای حداقل دو سال در شغلی که انتخاب میکنید باقی بمانید، مگر در شرایطی كه واقعاً هیچ پیشرفتی را احساس نمیکنید. عوض کردن مداوم شغل اتفاق خوبی نیست. شما نباید در رزومه کاری خود بهجای سابقه کار تعداد شغل را بیشتر کنید.
راهکار سوم:
خود را برای رویارویی با شرایط آماده کنید
مصاحبههای شغلی در حوزه فناوری میتواند دشوار باشد. وقتی میخواهید برای اولین شغل برنامهنویسی خود اقدام کنید و مراحل آن را پشت سر بگذارید، ممکن است دست پاچه شوید. اما جای دلواپسی نیست. تنها کافی است روش کار فرآیند مصاحبههای شغلی در این زمینه را یاد بگیرید. باقی چیزها آسان میشود. انتظار داشته باشید با یک یا تعدادی از این موارد برخورد کنید:
• مصاحبه تلفنی. این نوع تماسها را باید از یک مکان کاملاً خلوت انجام دهید. روبهروی خود یک کاغذ و قلم به همراه یک کامپیوتر متصل به اینترنت آماده داشته باشید.
• مصاحبه حضوری. معمولاً چنین مصاحبههایی بسیار جدیتر انجام میشود و نباید آن را با یک گفتوگوی عادی اشتباه بگیرید. اگر بین مصاحبه تلفنی و مصاحبه حضوری حق انتخاب دارید، حتماً مورد دوم را انتخاب کنید.
• چالشهای برنامهنویسی. تمرینات برنامهنویسی روشی عالی برای نشان دادن کاری است که شما قادر به انجام آن هستید. بعد از پشت سر گذاشتن موفقیتآمیز مصاحبه، حل یک مسئله برنامهنویسی چیزی است که به شما محول میشود. شما باید آن را در خانه و به طور دقیق انجام دهید. این آزمايش را جدی بگیرید و هر آنچه در توان دارید به نمایش بگذارید.
• کدنویسی روی وایت بورد. بهعنوان یک توسعهدهنده نرمافزار، شما باید در مصاحبه شغلی خود انتظار کدنویسی روی وایت بورد را هم داشته باشید. این کاری است که در 99% مصاحبههای خود باید انجام دهید. نگران نباشید، آدمهای کمی هستند که در این زمینه خوب عمل میکنند. برای آمادهسازی خود، یک وایت بورد بزرگ بخرید و هر روز تمرین کنید. وقتی تمرین میکنید، فرآیند ذهنی خود را با صدای بلند تکرار کنید تا یک محیط خیالی مصاحبه را شبیهسازی کنید. خیلی مهم است که بتوانید افکار خود را به طور کامل به نمایش بگذارید. نوشتن کد بهتنهایی کفایت نمیکند، باید درباره آن صحبت کنید.
• سؤالات عمومی. انتظار سؤالاتی غیرفنی شبیه به اینها را داشته باشید:
نظر شما در مورد محصول ما چیست؟ چرا میخواهید با ما کار کنید؟ چگونه میتوانید محصول ما را ارتقا دهید؟ اهداف شغلی شما چیست؟ تا سه سال آینده خود را در چه جایگاهی میبینید؟ چرا ما باید شما را استخدام کنیم؟ درباره پروژههایی که در آن موفق نبودید توضیح دهید.
این سؤالات بهگونهای طراحی شدهاند تا نشان دهند شما که هستید. اگر به شغلی که برای آن درخواست پر کردهاید اهمیت میدهید و میخواهید از همان ابتدا جای خود را بین این گروه باز کنید، سؤالات شبیه به این را آماده و جواب آنها را تمرین کنید.
راهکار چهارم:
یاد بگیرید چگونه خود را معرفی کنید
روش معرفی خود را از قبل طراحی و به آن پایبند باشید. معرفی حرفهای قواعد و قوانینی دارد که باید آن را یاد بگیرید. ما از شما نمیخواهیم درباره خود غلو کنید، بلکه به شما پیشنهاد میکنیم خود را بهدقت توصیف کنید. مثلاً میتوانید خود را مشتاق به کار، با اعتماد به نفس، تشنه یادگیری و آماده پیشرفت نشان دهید و به آن پایبند باشید.
وقتی برای مصاحبه میروید، سعی کنید از قبل تکالیف خود را انجام داده باشید. مطمئن شوید درباره هرچه میتوانید برای این شرکت و محصولاتش انجام دهید اطلاعات داشته باشید. خود را درباره کارهایی که این شرکت انجام میدهد کاملاً مشتاق نشان دهید. مشخص کنید که در حال مصاحبه برای اولین شغل برنامهنویسی خود هستید و نشان دهید چقدر در این باره هیجانزدهاید. سعی کنید مشخص کنید در بلندمدت چه کاری میخواهید انجام دهید و اهداف شما چیست. میتوانید اینها را هر زمان که مایل هستید تغییر دهید و مشکلی در این مورد وجود ندارد، اما برنامه داشتن و در میان گذاشتن آن با دیگران مهم است. کارفرمایان از کسانی که اهداف روشنی برای خود دارند، بیشتر استقبال میکنند.
راهکار پنجم:
تصمیم بگیرید که میتوانید این کار را انجام دهید
بیشتر از همه از آن لذت ببرید. انجام یک شغل نباید به شکنجه تبدیل شود و میتواند یک تجربه آموزشی باشد. بعضی از نکاتی که باید به یاد داشته باشید و به شما کمک خواهد کرد:
• به یاد داشته باشید كه شما تنها یک بار اولین شغل برنامهنویسی خود را پیدا میکنید، نه بیشتر.
• به همان اندازه که شرکت با شما مصاحبه میکند، شما هم با آن مصاحبه میکنید.
• دنیا پر از فرصتهای گوناگون است. اگر آرزو دارید پیشرفت کنید، هزاران گزینه برای انتخاب در اختیار شما است.
• درخواست برای توسعهدهندگان بسیار بالا است. نگذارید این حقیقت که شما تجربه کاری قبلی ندارید باعث شود تصور کنید صلاحیت لازم را هم ندارید. شما به طور مشخص برای یک نقش ابتدایی درخواست دادهاید و یکی از آنها را پیدا خواهید کرد.
• به هیچ وجه و هرگز دروغ نگویید. این کمکی به شما نخواهد کرد.
• با دقت گوش کنید. حتی اگر باهوشتر از کسی هستید که با شما مصاحبه میکند، به گفتههای آنها گوش دهید و توجه کنید.
• به این باور نباشید که باید تمام درخواستهایی که در آگهی استخدام به آن اشاره شده است را اجابت کنید. آماده باشید تا توضیح دهید چرا این شرکت حتی با وجودی که شما تمام شرایط مورد نیاز آن را ندارید، باز هم باید استخدامتان کند. فروتن باشید، اما در عين حال اعتماد به نفس خود را نمایش دهید.
• به هیچ وجه و هرگز پلها را پشت سر خود خراب نکنید. جامعه فناوری بزرگ است، اما نه بهاندازه کافی بزرگ. از دست دادن فرصتها در بلندمدت به ضرر شما است.
• شما از پس این کار برمیآیید.
ماهنامه شبکه را از کجا تهیه کنیم؟
ماهنامه شبکه را میتوانید از کتابخانههای عمومی سراسر کشور و نیز از دکههای روزنامهفروشی تهیه نمائید.
ثبت اشتراک نسخه کاغذی ماهنامه شبکه
ثبت اشتراک نسخه آنلاین
کتاب الکترونیک +Network راهنمای شبکهها
- برای دانلود تنها کتاب کامل ترجمه فارسی +Network اینجا کلیک کنید.
کتاب الکترونیک دوره مقدماتی آموزش پایتون
- اگر قصد یادگیری برنامهنویسی را دارید ولی هیچ پیشزمینهای ندارید اینجا کلیک کنید.
نظر شما چیست؟