ما اغلب به شبکههای وایفای به عنوان یک میدان یکنواخت فکر میکنیم که فضای زندگی ما را پر کرده است. در حقیقت وایفای یک سیگنال فیزیکی است که میتواند توسط دیوار و دیگر دستگاههای الکترونیکی و حتی خود ما سد و یا پراکنده شود. برای اثبات این مسئله به نقشه وایفای ای که جیسون کول، دانشجوی ارشد فیزیک از آپارتمان خود تهیه کرده است نگاهی بیاندازید.
واضح است که مکانی که روتر خود را قرار میدهید و چیزهایی که اطراف آن قرار دارد تاثیر زیادی روی قدرت شبکه دارند. در ادامه به چگونگی بهینهترین چینش برای شبکه شما خواهیم پرداخت.
1. روتر را نزدیک مرکز خانه قرار دهید
روتر سیگنال را به تمام جهات انتشار میدهد، بنابراین قرار دادن آن در یک گوشه از خانه یا نزدیک پنجره به معنی هدر رفت بخش قابل توجهای از سیگنال آن است. ممکن است نیاز باشد تا اتصال شبکه به یکی از دستگاههایتان را با کابل شبکه تامین کنید، اما کابلهای شبکه طول و دراز قیمت چندانی ندارند و جابجا کردن روترتان میتواند تاثیر شگرفی در بهبود عملکرد آن داشته باشد.
2. روتر را از سطح زمین بالاتر قرار دهید
دو دلیل وجود دارد که بهتر است روتر را مستقیم روی زمین قرار ندهید. یکی اینکه اغلب آنها طوری طراحی شدهاند تا سیگنال را کمی به سمت پایین منتشر کنند. علاوه بر آن نمیتوانند به سادگی در مصالحی مثل آهن و بتن و سیمان که احتمالا در ساخت کف خانه شما از آنها استفاده شده نفوذ کنند. در نتیجه، متخصصان توصیه میکنند که روترتان را حداقل یک متر بالاتر از سطح زمین، مثلا بر روی یک میز یا قفسه کتابخانه قرار دهید. به همین دلیل شما نباید روتر را در زیر زمین قرار دهید. مخصوصا اگر خانهتان چند طبقه است و فندانسیون بتنی دارید.
3. روتر را در اتاقی قرار دهید که بیشتر از اینترنت استفاده میکنید
صرف نظر از محل قرارگیری روتر، سیگنال در اتاقی که روتر در آن قرار دارد از همهجا قویتر است. پس در حالت ایدهآل شما میتوانید آن را نسبتا در مرکز خانه و اتاقی که از دستگاههای متصل به وایفای استفاده میکنید قرار دهید.
4. روتر را در فضای باز قرار دهید
از آنجا که سیگنال روتر میتواند توسط خیلی از مواد جذب شود، باید آن را تا جای ممکن در فضای باز قرار دهید. به بیان دیگر، آن را در کمد قایم نکنید و یا بین مبلمان قرار ندهید. امواج رادیویی در هوای باز بهتر منتقل میشوند، بنابراین خط دید را در نظر داشته باشید. اگر میتوانید روتر را از فاصله دور و از بسیاری جهات مختلف ببینید، آن را در جای درستی قرار دادهاید.
مطلب پیشنهادی: راهنمای خرید روتر بیسیم در سال 2015
5. روتر را از دیگر دستگاههای الکترونیکی دور نگه دارید
تمام دستگاههای الکترونیکی میتوانند در سیگنال روتر تداخل ایجاد کنند: میکروفر، تلویزیون، تلفنهای بیسیم و اساسا هرچیز که سیگنال الکترومغناطیس تولید میکند یا موتور دارد. به همین خاطر است که ساندویچ کردن آن بین تجهیزات سرگرمیهای خانگی در زیر تلویزیون ایده خوبی نیست. به طور کلی روتر را از دیگر دستگاههای الکترونیکی دور نگه دارید. اشیاء بزرگ فلزی (مثل آینهها یا کابینتها) و آب (مثلا آکواریوم) میتوانند سیگنال را سد کنند و باید از آنها پرهیز کنید.
6. یک آنتن را به صورت عمودی و دیگری را به شکل افقی تنظیم کنید
از آنجا که سیگنال روتر به شکل قائم بر آنتن منتشر میشود، عقل سلیم میگوید که آنتنهای عمودی سیگنال را به شکل افقی پخش میکنند و فضای بیشتری از خانه را پوشش میدهند. صحیح، اما این مسئله در مورد تراز کردن آنتنهای دستگاهها در جهت یکسان با آنتن روتر برای به حداکثر رساندن دریافت سیگنال نیز صدق میکند. بیشتر لپتاپها آنتنهای داخلی افقی دارند اما یک تلفن یا تبلت بسته به شکلی که آن را نگه میدارید؛ احتمالا در موقعیت متفاوتی قرار میگیرد. تنظیم یک آنتن روتر به صورت عمودی و آنتن دیگر در جهت افقی میتواند تمام سطوح را پوشش دهد و در عین حال سیگنال را تا جای ممکن به شکل یکنواخت در خانه پخش کند.
7. قدرت سیگنال را اندازه بگیرید
تعدادی اپ مثل Cloudcheck یا Wi-Fi Analytics وجود دازد که به شما امکان میدهد تا نقشهای از سیگنال وایفای در سرتاسر خانهتان رسم کنید و بفهمید سیگنال در کدام نقاط ضعیف است. این کار میتواند به شما برای قراردهی بهتر روتر سرنخهایی بدهد.
8. تنظیم نرمافزار روتر
در بعضی موارد تنطیمات و دستکاریهای نرمافزاری وجود دارد که میتواند شبکه وایفای را بهبود ببخشد. برای تنظیم نرمافزاری روتر معمولا باید آدرس آیپی مشخصی را در مرورگر وب وارد کنید (برای فهمیدن آدرس آیپی، پنل پشتی روتر را نگاه کنید یا نام روتر را در اینترنت جستجو کنید). وقتی وارد تنظیمات شدید، دو چیز مهم را میتوانید امتحان کنید.
یکی تغییر کانالی است که روتر روی آن کار میکند. این مورد برای روترهای جدید کمتر مشکلساز است اما روترهای قدیمیتر اغلب با هم تداخل میکنند (مخصوصا در نواحی شلوغ شهری با شبکههای زیاد) و تغییر کانال فرکانس میتواند راهحلی برای آن باشد. روترهای قدیمی روی 14 فرکانس مختلف کار میکنند و کانالهای 1 ،6 و 11 عموما بهتر هستند، چرا که کمتر روی کانلهای دیگر میافتند و تداخل کمتری ایجاد میکنند. کانال پیشفرض 6 است اما اگر مشکل سیگنال دارید کانالهای دیگر را امتحان کنید.
مطلب پیشنهادی: چگونه پهنایباند و مصرف دیتای دستگاههای متصل به شبکه را ببینیم؟
گزینه دیگر ارتقا نرمافزار روتر است (که به آن فریمویر گفته میشود). این کار برای تمام روترها ممکن نیست اما شرکتها هر از چندگاهی فریم ویرهای رایگانی برای ارتقا روترهای قدیمیتر روی وبسایتهایشان قرار میدهند که مینواند در بهبود عملکرد روتر موثر باشد. برای اینکه ببینید برای روتر شما هم فریمویر جدیدی آمده باید به سایت شرکت سازنده مراجعه یا اینترنت را جستجو کنید.
9. بررسی کنید اشکال از طرف شرکت سرویسدهنده اینترنت نباشد
یک راه ساده برای اطمینان از اینکه مشکل از روتر است و اشکال از سمت سرویسدهنده اینترنت نیست، اجرای تست سرعت تحت دو حالت متفاوت است: یک بار از طریق وایفای و بار دیگر از طریق کامپیوترتان که توسط یک کابل اترنت مستقیما به روتر متصل شده است. اگر هر دو با مشکل کندی سرعت مواجهاند، احتمالا برای رفع اشکال یا ارتقا نوع اینترنت باید با ISP خود صحبت کنید اما اگر سرعت وایفای خیلی کندتر است پس به احتمال زیاد اشکال از خود روتر است.
10. اگر هیچکدام از روشهای کارساز نبود، باید تجهیزات جدید خریداری کنید
اگر هنوز هم با مشکلات شبکه مواجه هستید و هیچکدام از این راهکارها کارساز نبود، ارتقا به یک روتر جدید میتواند تغییر چشمگیری ایجاد کند، چرا که فناوری استفاده شده در انتشار سیگنال در طی سالهای اخیر تغییر بسیاری کرده است. شما همچنین میتوانید روتر فعلیتان را با نصب یک آنتن قویتر ارتقا دهید، اما فقط بعضی از روترها این اجازه را به شما میدهند. سرانجام، برای افزایش برد روتر خود میتوانید یک تقویتکننده یا repeater خریداری کنید. تقویتکننده دستگاهی است که شبکه فعلی شما را میگیرد و مجدد منتشر میکند. اینکار اصلا پهنایباند شما را افزایش نمیدهد اما شبکه را تا فاصله بیشتری پخش میکند.
ماهنامه شبکه را از کجا تهیه کنیم؟
ماهنامه شبکه را میتوانید از کتابخانههای عمومی سراسر کشور و نیز از دکههای روزنامهفروشی تهیه نمائید.
ثبت اشتراک نسخه کاغذی ماهنامه شبکه
ثبت اشتراک نسخه آنلاین
کتاب الکترونیک +Network راهنمای شبکهها
- برای دانلود تنها کتاب کامل ترجمه فارسی +Network اینجا کلیک کنید.
کتاب الکترونیک دوره مقدماتی آموزش پایتون
- اگر قصد یادگیری برنامهنویسی را دارید ولی هیچ پیشزمینهای ندارید اینجا کلیک کنید.
نظر شما چیست؟