نظر وارن بافت در مورد ارزهای دیجیتال چیست؟
وارن بافت یکی از ثروتمندان جهان است. یکی از معیارهای مورد توجه افرادی که تازه قصد ورود به دنیای ارزهای دیجیتال و خرید رمز ارزها را دارند، دیدگاهها و توصیههای سرمایهداران بزرگ است. یکی از افراد مهم جهان که توصیههای جالبی در ارتباط با دنیای پول و سرمایهگذاری دارد، وارن بافت است. وارن بافت نظر مساعدی در ارتباط با ارزهای دیجیتال مثل بیتکوین ندارد. او نهتنها در حوزه ارزهای دیجیتال سرمایهگذاری نکرده، بلکه هیچ علاقهای نسبت به آنها ندارد.
وارن ادوارد بافت هنوز هم در فهرست ثروتمندترین افراد جهان قرار دارد. تخمین زده شده که او ثروتی بالای 100 میلیارد دلار دارد که باعث شده جزء 5 ثروتمند برتر جهان شناخته شود. به همین دلیل، هنگامی که توصیه یا پیشنهادی در حوزههایی مثل اقتصاد و پول ارائه میکند، مورد توجه مردم قرار دارد. وارن بافت بر این باور است که رمز ارزها ارزش ذاتی ندارند و به همین دلیل هیچ وقت روی آنها سرمایهگذاری نکرده است. او میگوید: «عدم وجود ارزش ذاتی و مبهم بودن ریشه پیدایش رمزارزی مثل بیتکوین باعث شده سرمایهگذاری روی آن ریسکپذیر باشد».
جالب آنکه افزایش میزان استفاده از بیتکوین بهعنوان راهکاری برای پرداخت در سراسر جهان در سالهای اخیر، باعث نشده تا او عقیده خود را تغییر دهد و همچنان بر این باور است که ارزهایی مثل دلار همیشه پول واقعی باقی خواهند ماند.
او بر این باور است که حوزههایی مثل کشاورزی، املاک و مستغلات بازدهی و سود بیشتری نسبت به رمز ارزها دارند. از اینرو، اگر زمینه برای خرید کل بازار بیتکوین با قیمتی در حد انتظار فراهم شود، بازهم اینکار را انجام نخواهد داد. او در جلسه سالانه سهامداران شرکت برکشایر هاتاوی که مالک آن است در اردیبهشت 1401 گفت: «اگر مالک تمامی بیتکوینهای جهان باشید و دوست داشته باشید بیتکوینهای خود را به ارزش 25 دلار بهفروش برسانید، بازهم پیشنهاد شما را رد میکنم، زیرا هیچ کار خاصی نمیتوانم با بیتکوین انجام دهم و مجبور به فروش دوباره آن به خودتان خواهم شد. در شرایطی که شما میتوانید با سرمایهگذاری در املاک و مستغلات اجاره بها دریافت کنید و با سرمایهگذاری در زمینهای کشاورزی مواد خوراکی بهدست آورید».
بد نیست بدانید که هلدینگ برکشایر هاتاوی در سال 2021 یک میلیارد دلار در نوبانک (Nubank) سرمایهگذاری کرد. این بانک برزیلی یکی از ارزشمندترین بانکهای آمریکای لاتین است. نوبانک از طریق ارائه محصولاتی مثل صندوق قابل معامله (ETF) بیتکوین، به علاقهمندان سرویسدهی میکند. بهعبارت دقیقتر، هلدینگ تحت سرپرستی وارن بافت بهشکل غیرمستقیم در دنیای ارزهای دیجیتال فعالیت دارد!
علاوه بر این، نیکول بافت (Nicole Buffett)، نوه وارن بافت، دیدگاه متفاوتی در این زمینه دارد و فعالیت گستردهای در حوزه ارزهای دیجیتال دارد. او از شبکه اتریوم و فناوری انافتی (NFT) برای فروش آثار هنری خود استفاده میکند. در اکتبر 2021 میلادی او اعلام کرد که مجموعه توکنهای غیرمثلی خود را بهفروش رسانده است. او بر این باور است که اتر (ETH)، ارز دیجیتال زیرساخت اتریوم به پول رایج دنیای انافتی تبدیل خواهد شد. همچنین، معتقد است در شرایطیکه اتریوم در فضای انافتی یکهتاز است، اما رقبایی مثل سولانا و کاردانو در تلاش هستند تا سهمی از بازار اتریوم را کسب کنند. نیکول بافت میگوید: « سرمایهگذاری در دنیای هنر با استفاده از فناوریهایی مثل NFT شبیه به سرمایهگذاری در بورس یا خرید اوراق قرضه است. وقتی پدربزرگ من در تلاش برای بررسی فناوریای مثل بیتکوین است، دوست دارد پاسخهایی برای چند سوال مهم بهدست آورد. آیا فعالیت بر مبنای اصول اخلاقی انجام میشود، آیا ارزش ثابت و پایداری دارد؟ به عقیده من پاسخ این پرسشها در ارتباط با دنیای هنر مثبت است».
نیکول بافت میگوید که آثار هنری انافتی خود را بهشکل ناشناس و به قیمتهای عادلانه عرضه میکند و در نتیجه خریداران نمیدانند آثاری که خریداری میکنند متعلق به او است.
وارن بافت، مدیرعامل برکشایر هاتاوی و چارلی مانگر، نایب رئیس هیئت مدیره هر دو دیدگاه مثبتی در ارتباط با بیتکوین ندارند. بافت در یکی از صحبتهای خود به این نکته اشاره کرد که نمیداند آیا سال آینده شاهد افزایش یا کاهش ارزش ارزهای دیجیتال باشد، اما از یک موضوع اطمینان دارد که ارزهای دیجیتال چیزی تولید نمیکنند، بلکه به واسطه تبلیغات کاذب باعث شدهاند افراد زیادی به این حوزه علاقهمند شوند. او همچنین از ماهیت منفعل بیتکوین انتقاد کرده و میگوید: «در برخی مشاغل اگر سرمایهگذاری کنید رانت تولید میشود، اما اگر در زمینهای کشاورزی سرمایهگذاری کنید محصولی بهدست میآوردید که جامعه قادر به استفاده از آن است، در حالیکه بیتکوین چیزی به شما نمیدهد».
چارلی مانگر میگوید: «در زندگیام، سعی میکنم از چیزهایی که احمقانه و شیطانی هستند و من را بد جلوه میدهند اجتناب کنم و بیتکوین هر سه مورد را دارد. ارزهای دیجیتال سرمایه ارزشمندی نیستند، زیرا همواره احتمال صفر شدن آنها وجود دارد. ارزهای دیجیتال اقتصاد دولتها را تضعیف میکنند».
نظر ایلان ماسک در مورد ارزهای دیجیتال
ایلان ماسک، مدیر عامل تسلا و اسپیساکس، نقطه نظرات جالبی در ارتباط با ارزهای دیجیتالی مثل بیتکوین دارد. گاهیاوقات از آنها حمایت میکند و باعث افزایش ارزش رمزارزهای خاصی میشود و گاهیاوقات با عناوین مختلفی همچون حمایت از محیط زیست بهشکل تلویحی آنها را نقد میکند که باعث میشود در یک بازه زمانی بازار با نوسان روبهرو شود. او در یکی از توییتهای خود که سال 2021 میلادی منتشر کرد به این نکته اشاره کرد که قیمت بیتکوین به 69 هزار دلار خواهد رسید. جالب آنکه قیمت بیتکوین در 9 نوامبر 2021 میلادی به رقم 68500 هزار دلار رسید.
از زمانی که ایلان ماسک به پیشبینی قیمت 69 هزار دلاری بیتکوین اشاره کرد، نزدیک به یک سال زمان میگذرد. تقریبا از یک سال قبل که ایلان ماسک بهشکل جدی توییتهایی در ارتباط با قیمت ارزهای دیجیتال منتشر میکند، تاثیر زیادی روی بازار ارزهای دیجیتال داشته است. البته به اعتقاد برخی کارشناسان، بازار ارزهای دیجیتال برای ایلان ماسک بیشتر جنبه تفریح و سرگرمی دارد. بهطور مثال، در یکی از توییتهای خود به رشته اعدادی اشاره کرد که برخی تصور کردند او به قیمتهای آتی ارز دیجیتال بیتکوین اشاره دارد.
برخی بر این باور بودند که او قیمت بیتکوین را پیشبینی کرده، اما در ادامه مشخص شد او بهشکل رمزی حرف زده و اگر این اعداد را در تبدیلگر HEX به کد اسکی تبدیل کنید، عبارت Haha True بهدست میآید. در ادامه، او تصمیم گرفت بیشتر درباره دوجکوین توییت کند. بهطور مثال، یکی از توییتهای ایلان ماسک در مورد دوجکوین بهراحتی توانست نوسان شدیدی در قیمت این ارز دیجیتال ایجاد کند و قیمت آن ۳۵ درصد افزایش پیدا کرد.
در توییت دیگری ایلان ماسک تنها به نام بیبیدوج (Baby Doge Coin) اشاره کرد و همین یک کلمه باعث شد، ارزش بیبیدوج نزدیک به ۹۰ درصد افزایش پیدا کند، هرچند در ادامه ارزش آن کاهش پیدا کرد. با این وجود، وی در مصاحبهای با بلومبرگ به این نکته اشاره کرد که نقشی در پیوستن مردم به سمت بازار کریپتو نداشته است. او گفت: «من هرگز نگفتهام مردم باید در بازار ارزهای دیجیتال سرمایهگذاری کنند.»
در خرداد 1401 اعلام کرد در حال حاضر علاقهای به صحبت در مورد بیتکوین ندارد، زیرا تمرکزش بر خرید توییتر و استفاده از دوجکوین در کمپانی تسلا است. اکنون این پرسش مطرح است که آیا قیمت بیتکوین به 69 هزار دلار میرسد؟ در شرایطی که قیمت بیتکوین از مرز 68 هزار دلار عبور کرد، اما اکنون افت شدیدی نسبت به یک سال گذشته داشته و در زمان نگارش این مقاله (28 خردادماه) 19625 هزار دلار است. به عقیده برخی از فعالان حوزه ارزهای دیجیتال، ایلان ماسک بهطور غیرمستقیم قیمت 69,420 دلاری بیتکوین را سطحی برای ترند شدن این رمز ارز در سطح اینترنت اعلام کرده است که همانگونه که اشاره شد، ارزش این ارز دیجیتال به 68 هزار دلار رسید.
سم بنکمن ثروتمندترین فرد دنیای ارزهای دیجیتال
افراد فعال در حوزه ارزهای دیجیتال، سم بنکمن فرید (Sam BankMan-Fried) موسس و مدیر عامل صرافی افتیایکس (FTX) را به خوبی میشناسند. او ثروتمندترین فرد دنیای ارزهای دیجیتال است و در شرایطی که تنها 29 سال سن دارد، چیزی در حدود 26 میلیارد دلار سرمایه در اختیار دارد و شصتمین فرد ثروتمند جهان است. او بر این باور است که آینده از آن ارزهای دیجیتال است و رمز ارزهای دیگری جای بیتکوین را خواهند گرفت که یکی از آنها سولانا است. او بر این باور است که مقیاسپذیریای که سولانا ارائه میدهد به این ارز دیجیتال اجازه خواهد داد تا به میلیونها تراکنش در هر ثانیه بدون مشکل پاسخ دهد و تبدیل به دارایی دیجیتال پیشرو بعدی شود. در سالهای اخیر، اکوسیستمهای مختلفی برای ساخت قرارداد هوشمند و برنامههای غیرمتمرکز با هدف رقابت با اتریوم، پدید آمدهاند. در این میان تنها برخی از آنها بهعنوان رقیب جدی اتریوم شناخته شدهاند که سولانا معروفترین آنها است. ارز دیجیتال سولانا از ابتدای سال 2021 و تنها در مدت زمان 10 ماه موفق شد رشد 17 هزار درصدی را تجربه کند. سم بنکمن فرید بر این باور است که سولانا این ظرفیت را دارد تا جای بیتکوین را بگیرد. او میگوید: « سولانا میتواند به برترین پروژه دارایی دیجیتال بعدی بهلحاظ ارزش بازار شود و جایگاه بیتکوین را تصاحب کند».
سم بنکمن فرید معتقد است در چند سال آینده شرکتها و موسسات بیشتری به دنیای ارزهای دیجیتال وارد خواهند شد که باعث رونق بازار رمز ارزها میشود. او میگوید: «سولانا یک پروژه زنجیره بلوکی است که قابلیتهای گستردهای در اختیار شرکتها قرار خواهد داد، بهطوریکه ارز دیجیتال اکوسیستم سولانا میتواند بیتکوین بعدی شود و تبدیل به باارزشترین ارز دیجیتال شود».
استیو وزنیاک بیتکوین را با ارزشتر از طلا میداند
استیو وزنیاک، همبنیانگذار اپل، بیتکوین را شبیه به معجزهای بزرگ در دنیای فناوری اطلاعات میداند که مبتنی بر یک فرمول ریاضی کاملا خاص است. بههمین دلیل نظر کاملا مثبتی در ارتباط با ارزهای دیجیتال دارد، اما بیتکوین را تنها طلای ناب دیجیتال میداند. جالب آنکه استیو وزنیاک هنوز بیتکوینی خریداری نکرده است، اما از حامیان بیتکوین است.
استیو وزنیاک میگوید: «استخراج بیتکوین بهمراتب راحتتر از یافتن و استخراج طلا است. طلا محدود است و باید بهدنبال آن بگردید، اما بیتکوین جالبترین معجزه ریاضی است. من هنوز سرمایهگذاری روی بیتکوین انجام ندادهام، اما بر این باور هستم که بیتکوین قرار نیست از میدان خارج شود».
استیو وزنیاک تنها فردی نیست که بیتکوین را طلای دیجیتال توصیف میکند، تحلیلگران دیگری نیز با او هم عقیده هستند، زیرا بر این باور هستند که همواره تعداد محدودی بیتکوین و طلا در جهان عرضه میشود. همین مسئله باعث میشود بیتکوین در گذر زمان ارزش خود را حفظ کند. نکتهای که باید در ارتباط با بیتکوین به آن اشاره کنیم، این است که هر چه رو به جلو حرکت میکنیم، استخراج بیتکوین از شبکهها سختتر میشود. در حال حاضر، وزنیاک ارز دیجیتال خود را که توکن WOZX نام دارد عرضه کرد. شرکت Efforce که متعلق به او است، در زمینه انرژیهای تجدیدپذیر فعالیت میکند و توکن WOZX رمزارز این شرکت است. Efforce یک زیرساخت معاملاتی در ارتباط با انرژی است که بر پایه زنجیره بلوکی کار میکند و افرادی را که تمایل دارند بهشکل بهینه از انرژی در فرآیندهای صنعتی استفاده کنند به کارشناسان این حوزه متصل میکند. در فرآیند اتصال، پرداختها از طریق توکن مذکور انجام میشود. همچنین، WOZX بهعنوان توکن زیرساخت Efforce، توسط شرکتکنندگان در این پلتفرم برای مشارکت در پروژههای ذخیره انرژی استفاده میشود و به کاربرانی که در مصرف انرژی صرفهجویی کنند توکنهایی بهعنوان پاداش هدیه میدهد.
استیو وزنیاک توصیهای برای علاقهمندان به ورود به دنیای ارزهای دیجیتال دارد. او مدعی شد که بیشتر پروژههای مربوط به ارزهای دیجیتال کلاهبرداری هستند. وزنیاک میگوید: «سازندگان توکنها سعی میکنند از افراد مشهور استفاده کنند تا سرمایهگذاران را فریب دهند تا توکنهای آنها را خریداری کنند. این روزها تعداد زیادی ارز دیجیتال ساخته شده است. هر فردی راهی برای خود پیدا میکند تا توکنی بسازد و هر توکن یک چهره شناختهشده دارد که نقش بازاریاب را برای آن توکن بازی میکند. بیشتر این افراد هدفشان جذب پول افرادی است که میخواهند در مراحل اولیه عرضه یک توکن روی آن سرمایهگذاری کنند. توصیه من این است که با دید مثبت و تحقیقات عمیق به سراغ سرمایهگذاری روی توکنهای ناشناس بروید». او بر این باور است که دولتها بهزودی به مقابله با ارزهای دیجیتال خواهند رفت، زیرا اجازه نمیدهند بیتکوین از کنترل آنها خارج شود.
بیل گیتس منتقد ارزهای دیجیتال
اگر جستوجویی در اینترنت انجام دهید، متوجه میشوید که بیل گیتس طرفدار ارزهای دیجیتال نیست و در بیشتر موارد فناوریهایی مثل NFT یا ارزهای دیجیتال را نکوهش میکند. بیل گیتس در یکی از توییتهای معروف خود به کاربران هشدار میدهد که اگر سرمایهای کمتر از ایلان ماسک دارند، باید در مورد خرید بیتکوین محتاط باشند.
بیل گیتس در یکی از توییتهای خود به این نکته جالب اشاره دارد: «ارزش شرکتها بر مبنای تولیدات داخلی آنها محاسبه میشود. ارزش ارزهای دیجیتال به این صورت محاسبه میشود که شخصی تصمیم میگیرد شخص دیگری برای آن دارایی چقدر باید هزینه کند، بدون آنکه هیچگونه ارزش افزودهای به جامعه اضافه کند».
او در گفتوگو با سایت خبری بلومبرگ گفت: «ایلان ماسک بر مبنای تکنیکهای پیشرفته مدیریتی معاملات خود را انجام میدهد که سرمایهگذاران عادی از دسترسی به این تکنیکها محروم هستند». او در بخشی از صحبتهای خود به این نکته اشاره دارد که هر زمان ایلان ماسک در شبکههای اجتماعی در ارتباط با سقوط یا افزایش قیمت بیتکوین صحبت میکند، اطمینان دارد که خودش از ضررهای احتمالی مصون است. او در یکی از توییتهای جالب خود میگوید: «ایلان ماسک ثروت هنگفتی دارد و در دنیای تجاری و اقتصاد فردی کاملا حرفهای است. تصور نمیکنم او بر مبنای نوسان قیمت بیتکوین سود یا زیان کند، زیرا میداند کار درست چیست». بد نیست بدانید نزدیک دو هفته بعد از اینکه تسلا اعلام کرد 1.5 میلیارد دلار بیتکوین خریداری کرده است، قیمت بیتکوین 20 درصد افت کرد و به حدود 46 هزار رسید. بهطوری که 400 میلیون دلار از ارزش کل بازار جهانی ارزهای دیجیتال به یکباره از دست رفت. این سقوط وحشتناک تنها چند ساعت پس از آن اتفاق افتاد که ماسک توییتی زد که قیمتهای فعلی بیتکوین و اتر بیشازاندازه بالا است.
گیتس به سرمایهگذاران متوسط میگوید: «با چشمان کاملا بسته از اقدامات افرادی مثل ماسک الگوبرداری نکنید. اگر میلیاردر نیستید، مراقب باشید تا ثروت خود را از دست ندهید. تصور میکنم افرادی که مجذوب بازار ارزهای دیجیتال شدهاند، پول زیادی ندارند و درست همین افراد هستند که بیشترین ضرر را میدهند و در مقابل افراد دیگری را ثروتمند میکنند. فناوریهایی در جامعه است که خروجی مفیدی دارند و ما میتوانیم روی آنها سرمایهگذاری کنیم. بیتکوین مصرف انرژی زیادی دارد و تراکنشهای بینامونشان را رواج میدهد که قابل بازگشت نیستند. ارزهای دیجیتال به معنای واقعی کلمه بد نیست، اما باید شفاف، بازگشتپذیر و متمرکز باشند».
ماهنامه شبکه را از کجا تهیه کنیم؟
ماهنامه شبکه را میتوانید از کتابخانههای عمومی سراسر کشور و نیز از دکههای روزنامهفروشی تهیه نمائید.
ثبت اشتراک نسخه کاغذی ماهنامه شبکه
ثبت اشتراک نسخه آنلاین
کتاب الکترونیک +Network راهنمای شبکهها
- برای دانلود تنها کتاب کامل ترجمه فارسی +Network اینجا کلیک کنید.
کتاب الکترونیک دوره مقدماتی آموزش پایتون
- اگر قصد یادگیری برنامهنویسی را دارید ولی هیچ پیشزمینهای ندارید اینجا کلیک کنید.
نظر شما چیست؟