این مطلب یکی از مجموعه مقالات پرونده ویژه «المپیک واقعی، بازیهای مجازی» است. برای دانلود این پرونده ویژه میتوانید اینجا کلیک کنید.
این راه طولانی تا امروز دستخوش دگرگونیها و پیشرفتهای مختلفی شده است و حالا دنیای اینترنت، شبکههای کابلی و برنامههای ورزشی که به صورت همزمان با کمک دوربینهای HD ضبط میشوند، تجربه تماشای مسابقه زنده را وارد دوران تازهای کردهاند. اما قدم بعد چه خواهد بود؟
«مخاطبان المپیک 2016 ریو میتوانند رقابتهای بهترین ورزشکاران دنیا در محبوبترین رشتههای ورزشی را با تجربه تازهای تماشا کنند: واقعیت مجازی.» مارک متیو، مدیر ارشد بازاریابی سامسونگ، علاوه بر این خبر، همزمان با شبکه NBC تأیید کرد که این امکان تنها برای کاربران تلفنهای هوشمند سامسونگ و کسانی که رویدادها را همراه با این شبکه دنبال میکنند، در دسترس خواهد بود. به این ترتیب المپیک ۲۰۱۶ ریو در برزیل اولین رویداد بزرگ ورزشی خواهد بود که از این فناوری نوین برای پخش گسترده مسابقات خود کمک میگیرد و فرصت بسیار ارزشمندی برای آزمایش حقیقی هدستهای مجازی و بازخورد کاربران در این زمینه خواهد بود.
المپیک مجازی
بازیهای ویدیویی و رایانهای اولین چیزی است که همراه با نام واقعیت مجازی به ذهن میرسد. توسعه و ساخت هدستهای واقعیت مجازی به سالهای ابتدایی دهه نود و آرزوی سازندگان برای اضافه کردن این ویژگی به بازیها و کنسولهایشان برمیگردد. گرچه هدستهای مختلف با شکستهای گوناگونی روبهرو شدهاند، هر بار سازندگان را یک قدم دیگر به این رؤیای قدیمی نزدیکتر میکردند. اما با در دسترس قرار گرفتن Oculus Rift و هدستهای ویژه سامسونگ و HTC، این فناوری تنها میزبان بازیها نخواهد بود. حالا ویدیوها و محتواهای بسیاری با کمک دوربینهای ۳۶۰ درجه تهیه میشوند و به کاربران اجازه میدهند با داشتن سختافزار مناسب، از تجربه بصری بینظیری لذت ببرند. با بیش از ۸۵ ساعت محتوای ورزشی در رشتههایی مانند ژیمناستیک، دو و میدانی، شنا، والیبال ساحلی، بوکس و بسکتبال مردان به علاوه مراسم آغاز و پایان المپیک، فرصت بسیار مناسبی برای واقعیت مجازی و شرکتهای پشتیبانیکننده از آن فراهم شده است تا کاربردهای دیگر این فناوری را به کاربران عادی نیز معرفی کنند. به این ترتیب تنها مخاطبان بازیها مشتری هدستها نخواهند بود و بار سنگین واقعیت مجازی کمتر بر دوش صنعت بازیسازی خواهد بود. برخلاف آنچه بسیاری از مردم تصور میکنند، تولید محتوای مناسب برای تماشای برنامهای در قالب واقعیت مجازی، تنها با دوربینهای ویژه فراهم نمیشود و به مجموعهای از سختافزارهای مناسب و یکپارچه احتیاج دارد. به همین دلیل کمتر شاهد برنامه یا ویدیوی زندهای در این قالب هستیم؛ بیشتر محتواها از پیش ضبط میشوند و در اختیار کاربران قرار میگیرند. با وجود برنامهریزیهای مختلف، کسانی که بیصبرانه منتظر تماشای زنده مراسم جذاب افتتاحیه المپیک هستند، باید بدانند که برای این تجربه بصری باید یک روز بیشتر از کسانی که از نزدیک شاهد این مراسم هستند، منتظر بمانند.
شکل 1: هدست مخصوص سامسونگ که با حمایت و فناوری Oculus Rift ساخته شده است
در ابتدا، کسی گمان نمیکرد که شبکههای خصوصی بتوانند جایگاه تلویزیون رسمی و برنامههای آن را پر کنند. اما هماکنون با پرداخت حق اشتراک ناچیزی میتوانید تمام سریالها و برنامههای مورد علاقه خود را با کمک اینترنت و با کیفیت شگفتانگیز تماشا کنید و دیگر نگران از دست دادن زمان پخش برنامه محبوب خود نباشید. سازندگان در دنیای جدید سرگرمی، وقتشان را با شما تنظیم میکنند و دیگر نگران این موضوع نیستند که فصلی از سریالشان را به طور کامل در اختیارتان قرار دهند. به این ترتیب و با کمک پیشرفت فناوری، الگوهای جدیدی از کسب درآمد شکل گرفته است که به مسابقه هیجانانگیز تولیدکنندگان مختلف برای جذب کاربران ختم شده است. حالا همگان بهخوبی با مفهوم «پرداخت درون برنامهای» (In-App Purchase) آشنا هستند و مشکلی با پرداخت هزینههای مختصر برای پیشرفت در بازی یا فراهم شدن امکانات بیشتر در برنامهای رایگان ندارند. تصور کنید همین ایدهها وارد دنیای واقعیت مجازی شوند و رؤیایی را که زمانی به خاطر پشتیبانی نکردن شرکتهای بزرگ به فراموشی سپرده شده بود، به واقعیت تبدیل کنند. به این ترتیب المپیک ریو بهانهای برای نمایش گسترده این فناوری و شکل دادن یک مدل کسبوکار و درآمدزایی نوین برای ورزش و پخش مسابقههای مختلف خواهد بود.
خط پایان یا سوت آغاز؟
هر محصول برای زنده ماندن به پشتیبانی قوی و تعداد فراوانی مخاطب ثابت و روبهرشد احتیاج دارد. زمانی که پروژه Oculus Rift در ابتدای راه خود بود، دو مشکل بزرگ در بخش پشتیبان و هزینه باعث شد عده بسیاری آینده روشنی را برای این فناوری تصور نکنند. اما بازیها با جلوههای بصری خیرهکننده و استقبال گسترده مخاطبان دنیای بازی، باعث شدند تا سونی نیز به فکر هدستی اختصاصی برای کنسول خود باشد و کمی بعد گوگل، سامسونگ، HTC و سایر شرکتها و تولیدکنندگان بزرگ نیز دست به کار شوند. پس از برطرف شدن این مشکل، هزینه را کیفیت و ارزش نهایی محتوایی که در اختیار مخاطب قرار میگیرد، توجیه خواهد کرد.
شکل 2: نمونهای از دوربینهای ضبط همزمان تصاویر به صورت واقعیت مجازی
هدستها سختافزارهای ارزانی نیستند و به تنهایی نمیتوان از آنها استفاده کرد. هدست ۴۰۰ دلاری سونی به پلیاستیشن4 احتیاج دارد و هدستهای رایانههای شخصی نیز برای تجربه مناسب به کارتهای گرافیک گرانقیمتی نیاز دارند. در این میان، گرچه سامسونگ از پوشش المپیک ریو خبر داده است، بیشتر موضوع تهیه تلفن همراه هوشمندی در خط تولید «گلکسی» (Galaxy) خودنمایی میکند. اما در نهایت یک بازی انحصاری، یک برنامه اختصاصی یا تجربه منحصربهفردی مخاطب را مجبور میکند تا برای دسترسی به محتوای مورد علاقهاش که حالا با شکل تازهای ارائه میشود، هزینه کند. المپیک ریو یکی از اولین آزمایشهای مهم برای واقعیت مجازیای است که اینبار بازی جذابی را همراه خود ندارد. اگر ریو در جذب مخاطبان برای تهیه هدستها موفق شود، آینده روشنی در انتظار الگوهای مختلف کسب درآمد از این فناوری خواهد بود و همهچیز از دنیای حقیقی وارد دنیای مجازی خواهد شد. مایل هستید در جایگاه اختصاصی بنشینید یا روی سکوها بازی را دنبال کنید؟ ترجیح میدهید در میان مستطیل سبز باشید یا چشمان مربی را قرض بگیرید؟ در دنیای مجازی نیز پول حرف اول را خواهد زد.
==============================
شاید به این مقالات هم علاقمند باشید:
ماهنامه شبکه را از کجا تهیه کنیم؟
ماهنامه شبکه را میتوانید از کتابخانههای عمومی سراسر کشور و نیز از دکههای روزنامهفروشی تهیه نمائید.
ثبت اشتراک نسخه کاغذی ماهنامه شبکه
ثبت اشتراک نسخه آنلاین
کتاب الکترونیک +Network راهنمای شبکهها
- برای دانلود تنها کتاب کامل ترجمه فارسی +Network اینجا کلیک کنید.
کتاب الکترونیک دوره مقدماتی آموزش پایتون
- اگر قصد یادگیری برنامهنویسی را دارید ولی هیچ پیشزمینهای ندارید اینجا کلیک کنید.
نظر شما چیست؟