سال 2015 برای ان‌ویدیا سال سختی خواهد بود
دشواری‌های یک سال بدون برنامه
مهم‌ترین نکته‌ای که در برنامه سال 2015 ان‌ویدیا به‌چشم می‌خورد، این است که شرکت هیچ ریزمعماری کاملاً جدیدی در این سال ارائه نخواهد داد. به بیان دیگر، با حذف ریزمعماری 20 نانومتری، مستقیماً در سال 2016 سراغ 16 نانومتری می‌رود.

این مطلب یکی از مقالات پرونده ویژه «چشم‌انداز فناوری در سال 2015» است. برای دریافت کل این پرونده ویژه اینجا را کلیک کنید. 

همین یک موضوع وضعیت سختی برای این شرکت ایجاد خواهد کرد. ان‌ویدیا که از کهنه‌کاران دنیای پردازنده‌های گرافیکی است، همواره نظم مشخصی در ارائه نسل‌های مختلف ریزمعماری‌هایش داشته است که این برنامه در دنیای کارت‌های گرافیک، به‌طور کلی عرضه یک معماری جدید هر دو سال یک‌بار بوده ‌است. اما چندی پیش، ان‌ویدیا اعلام کرد ریزمعماری ولتا از برنامه‌اش حذف شده و به‌جای آن نسخه بهبودیافته‌ای از مکس‌ول (معروف به نسل دوم مکس‌ول یا مکس‌ول 2) قرار می‌گیرد (در سال 2015) و در سال 2016 نیز ریزمعماری 16 نانومتری پاسکال معرفی خواهد شد. البته ولتا از این چرخه حذف نشده است، بلکه ظاهراً بعد از پاسکال عرضه خواهد شد. با توجه به این‌که ای‌ام‌دی قرار است در نیمه نخست سال 2015 (احتمالاً فوریه) نسل جدید ریزمعماری خود را با نام رمز Pirate Island عرضه کند، اوضاع خوبی برای ان‌ویدیا پیش‌بینی نمی‌شود. به‌ویژه، پایرت آیلند 20 نانومتری از 3D stacked memory استفاده می‌کند. این موارد به اضافه مصرف انرژی کم‌تر و کارایی بیش‌تر معماری 20 نانومتری، کاملاً در مقابل سری GTX 900 (28 نانومتری) برتری خواهد داشت و تنها عامل در اختیار ان‌ویدیا قیمت رقابتی خواهد بود. اما نسل دوم مکس‌ول جدا از این‌که 28 نانومتری است، چه ویژگی‌هایی خواهد داشت؟ 
از ویژگی‌های این سری می‌توان به این موارد اشاره کرد: Dynamic Super Resolution، نسل سوم فشرده‌سازی رنگ دلتا، Multi-Pixel Programming Sampling، Nvidia VXGI، VR Direct، Multi-Projection Acceleration و MFAA. اما نکته جالب توجه وعده‌ای است که ان‌ویدیا در سری M این پردازنده‌ها داده و آن کارایی در حد دسکتاپ در لپ‌تاپ‌های رده‌بالا است. به بیان دیگر، شرکت ان‌ویدیا وعده داده که تراشه‌های سری 900M قادر خواهند بود 80 درصد کارایی نمونه معادل دسکتاپی را ارائه دهند.

 ان‌ویدیا ولتا را فعلاً از برنامه خود حذف کرده و فرآیند 20 نانومتری را کلاً کنار گذاشته تا در سال 2016 با پاسکال سراغ فرآیند ساخت 16 نانومتری برود.

به‌عنوان نمونه، مدل رده‌بالای GeForce GTX 980M تعداد 1280 هسته کودای مکس‌ول را در یک تراشه جا داده و با فرکانس 1038 مگاهرتز کار می‌کند. این‌ها را به رابط حافظه 256 بیتی GDDR5 در فرکانس 2500 مگاهرتز اضافه کنید.طبق ادعای شرکت، این سری می‌تواند بازی‌های سنگینی همچون بتلفیلد 4 یا مترو، آخرین نور را روی تنظیمات اولترا با تفکیک‌پذیری 1400در2500 پیکسل اجرا کند. بازی‌های سبک‌تر هم با تفکیک‌پذیری 4K اجرا خواهند شد. اما هنوز که لپ‌تاپ‌هایی با تفکیک‌پذیری 4K عرضه نشده‌اند. ان‌ویدیا برای این مشکل امکان Dynamic Super Resolution را معرفی کرده که در همین مقاله به آن اشاره شد. این امکان باعث می‌شود که فریم‌ها با تفکیک‌پذیری بالاتری رندر و سپس به اندازه تفکیک‌پذیری دستگاه کوچک شوند؛ کاری که به ادعای شرکت باعث افزایش کیفیت تصویر نهایی می‌شود.

سالی دشوار بدون برنامه
تغییر برنامه سالیانه بدون ارائه دلیل مشخص، هرگز نشانه خوبی نیست. برای آن‌که یک بار وضعیت این بازار را به صورت کلی مرور کنیم، باید بگوییم ای‌ام‌دی یک معماری جدید خواهد داشت که 20 نانومتری (در مقابل مکس‌ول 28 نانومتری) و stacked RAM است که همه این‌ها در سه ‌ماهه نخست 2015 اتفاق خواهد افتاد. در مقابل، ان‌ویدیا ولتا را فعلاً از برنامه خود حذف کرده و فرآیند 20 نانومتری را کلاً کنار گذاشته تا در سال 2016 با پاسکال سراغ فرآیند ساخت 16 نانومتری برود و در نهایت، تا این لحظه به‌نظر می‌رسد برای سال 2015 هیچ نام جدیدی در چنته ندارد. تنها عامل رقابتی که برای ان‌ویدیا باقی می‌ماند، قیمت است که آن هم عاملی بوده که ای‌ام‌دی طی این سال‌ها از آن استفاده می‌کرده است و در آن تخصص دارد. بنابراین، باید دید که ان‌ویدیا با مکس‌ول در سال 2015 در مقابل ای‌ام‌دی و اینتل چگونه رقابت خواهد کرد.

ماهنامه شبکه را از کجا تهیه کنیم؟
ماهنامه شبکه را می‌توانید از کتابخانه‌های عمومی سراسر کشور و نیز از دکه‌های روزنامه‌فروشی تهیه نمائید.

ثبت اشتراک نسخه کاغذی ماهنامه شبکه     
ثبت اشتراک نسخه آنلاین

 

کتاب الکترونیک +Network راهنمای شبکه‌ها

  • برای دانلود تنها کتاب کامل ترجمه فارسی +Network  اینجا  کلیک کنید.

کتاب الکترونیک دوره مقدماتی آموزش پایتون

  • اگر قصد یادگیری برنامه‌نویسی را دارید ولی هیچ پیش‌زمینه‌ای ندارید اینجا کلیک کنید.

ایسوس

نظر شما چیست؟