این مطلب یکی از مقالات ویژهنامه «رزبری پای» ماهنامه شبکه است. برای دانلود کل این ویژهنامه به اینجا مراجعه کنید.
1- ساخت یک کامپیوتر شخصی از Pi
برای اینکه بتوانید از Raspberry Pi بهعنوان یک کامپیوتر شخصی استفاده کنید، باید تنظیمات اولیه را انجام دهید. شما به یک منبع تغذیه، یک کارت SD فرمت شده، کابل HDMI و یک سیم اتصال شبکه احتیاج دارید. علاوه بر این، به یک ماوس و صفحه کلید USB و همچنین اگر از شبکه بیسیم استفاده میکنید، به یک مودم بیسیم نیاز خواهید داشت. پس از فراهم کردن تمام اجزای اولیه، تنها کاری که باید انجام دهید نصب سیستمعامل Raspbian است.
2- نصب سیستمعامل
برای نصب سیستمعامل روی کارت SD به یک کامپیوتر دیگر و یک کارتخوان نیاز دارید. زمان و نحوه نصب سیستمعامل روی کارت SD به کامپیوتری بستگی دارد که انتخاب میکنید (ویندوز، لینوکس یا مک). اگر از ویندوز استفاده میکنید، به Win32 Disk Imager احتیاج دارید تا بتوانید Raspbian را روی کارت SD کپی کنید. درحالیکه کاربران لینوکس و مک باید از ابزارهای ویژه این سیستمعاملها استفاده کنند.
3- راهاندازی Pi
پس از اتصال کابلهای مورد نیاز و وارد کردن کارت SD محتوای Raspbian میتوانید Raspberry Pi را روشن کنید. اگر عملیات بهدرستی انجام شده باشد، باید صفحه تنظیمات Raspbian را مشاهده کنید. با استفاده از گزینه‘change_pass’ میتوانید گذرواژه پیشفرض را تغییر دهید (نام کاربری پیشفرض ‘pi’ و گذرواژه پیشفرض ‘raspbian’ است). اگر از یک کارت SD با ظرفیت بالا استفاده میکنید، با استفاده از گزینه ‘expand_rootfs’ فضای قابل استفاده را گسترش دهید.
4- تنظیمات بیشتر روی Raspbian
در صفحه تنظیمات گزینههای زیادی است که میتوانید از آنها استفاده کنید. از گزینه ‘update’ برای بهروزرسانی استفاده کنید. با انتخاب این گزینه آخرین نسخه Rasbpian دانلود و تمام تغییرات لازم اعمال میشوند. با انتخاب گزینه ‘ssh’ از فهرست تنظیمات، امکان کنترل Raspberry Pi از راه دور و از طریق خط فرمان فراهم میشود. اگر گزینه ‘boot_behaviour’ را انتخاب کنید، پس از راهاندازی Pi بهجای اینکه صفحه تنظیمات ظاهر شود، واسط گرافیکی کاربر را مشاهده خواهید کرد. پس از اعمال تمام تنظیمات مورد نظر، Finish را انتخاب کنید. این کار موجب باز شدن پایانه میشود. در پایانه دستور startx را وارد کنید تا واسط گرافیکی کاربر X باز شود.
5- راهاندازی Raspbian
پس از انجام مراحل قبل، چنانچه خواستید تنظیمات بیشتری انجام دهید، LXTerminal را باز کنید و دستور raspi-config را بنویسید. استفاده از LXTerminal مانند استفاده از صفحه تنظیمات Raspberry Pi است و امکان استفاده از گزینههای مشابه را به شما میدهد، بدون اینکه به نوشتن آنها بهصورت خط فرمان نیاز باشد. از LXTerminal میتوانید برای نصب نرمافزارها نیز استفاده کنید (شکل 1).
6- نصب نرمافزار جدید
پس از راهاندازی کاری که باید انجام دهید، نصب نرمافزارها از طریق فروشگاه Pi است. پس دستور زیر را در پایانه وارد کنید:
sudo apt-get update && sudo apt-get install pistore
از روی دسکتاپ، فروشگاه Pi را باز و نرمافزارهای مورد نظر خود را جستوجو کنید. با استفاده از فروشگاه Pi تنها نرمافزارهایی را میتوانید دریافت کنید که مخصوص خود Raspberry Pi هستند. اگر بخواهید نرمافزارهای بیشتری نصب کنید، باید از دستور
apt-get استفاده کنید. فقط کافی است نام نرمافزار مورد نظر خود را جلو apt-get بنویسید. مثلاً برای نصب نرمافزار Scrot از دستور sudo apt-get install scrot استفاده کنید.
7- آغاز کار با کامپیوتر Raspberry
Raspbian بهترین سیستمعامل Raspberry Pi است. بسیاری از برنامههای مفید مثل اسکرچ، پایتون، مرورگر Midori و... از قبل روی آن نصب شدهاند. اگر بخواهید از Gmail یا شبکههای اجتماعی مثل فیسبوک در Midori استفاده کنید، با سرعت کمی اجرا خواهند شد؛ بنابراین، بهجای استفاده از Midori میتوانید از مرورگر Chromium استفاده کنید. با استفاده از دستور sudo apt-get install chromium-browser این مرورگر را نصب کنید.
8- خاموش کردن Pi
بهتر است برای خاموش کردن Pi از LXTerminal استفاده کنید. این کار را با استفاده از دستور sudo shutdown –h now انجام دهید. اگر خواستید Pi را restart کنید، از دستور sudo shutdown –r now استفاده کنید. برای اینکه Pi پس از پنج دقیقه خاموش شود، دستور sudo shutdown –r +5 را بنویسید. دقت کنید هرگز قبل از خاموش کردن Raspberry Pi آن را از برق نکشید. این کار ممکن است موجب خراب شدن و از کار افتادن سیستمعامل شود.
برای مشاهده قسمتهای بعدی "آشنایی و کار با رزبریپای" اینجا کلیک کنید
ماهنامه شبکه را از کجا تهیه کنیم؟
ماهنامه شبکه را میتوانید از کتابخانههای عمومی سراسر کشور و نیز از دکههای روزنامهفروشی تهیه نمائید.
ثبت اشتراک نسخه کاغذی ماهنامه شبکه
ثبت اشتراک نسخه آنلاین
کتاب الکترونیک +Network راهنمای شبکهها
- برای دانلود تنها کتاب کامل ترجمه فارسی +Network اینجا کلیک کنید.
کتاب الکترونیک دوره مقدماتی آموزش پایتون
- اگر قصد یادگیری برنامهنویسی را دارید ولی هیچ پیشزمینهای ندارید اینجا کلیک کنید.
نظر شما چیست؟