سرانجام نقطه‌های سیاه زشت بالای صفحه‌نمایش گوشی‌های موبایل از بین می‌روند؟
به گوشی خود نگاه کنید؛ درست بالای صفحه‌نمایش. آیا یک یا دو نقطه سیاه رنگ در سمت راست یا چپ دوربین سلفی می‌بینید؟ این نقاط ریز اما قابل توجه از نظر اندازه؛ بخش جدایی ناپذیر در طراحی گوشی‌های هوشمند در طی دهه اخیر بوده‌اند. اما شاید به زودی شاهد ناپدید شدن آن‌ها باشیم.

این نقطه‌ها در واقع سنسورهای مجاورتی گوشی هستند. وجود آن‌‌ها یعنی این‌که وقتی کاربر گوشی را برای تماس به سمت صورت خود می‌آورد؛ گوشی می‌تواند این حرکت را شناسایی کند. البته این تنها یکی از کاربردهای این نقطه‌های ریز سیاه است. در این ‌حالت سنسورها به گوشی دستور می‌دهند که نور صفحه کم شود در نتیجه اگر بر اثر اتفاق چانه کاربر به صفحه گوشی برخورد کند باعث قطع شدن تماس نمی‌شود.

به‌همین خاطر است که گوشی‌ها به این سنسورها احتیاج دارند. اما دلیل این سیاه و زشت بودن چیست؟ آیا واقعا باید به همین شکل باشند؟ اگر سنسورهایی که استفاده می‌شود اپتیکال باشند جواب صد در صد بله است. ولی اگر صحبت از سنسورهای التراسونیک باشد پاسخ منفی است. در اصل اگر از این سنسور در گوشی استفاده شود؛ می‌توان آن را در بخش صدای اسپیکرها قرار داد. یعنی این‌که دیگر نیازی به استفاده از سنسور نخواهد بود. حتی با به‌کارگیری التراسونیک دقت نیز افزایش پیدا می‌کند.

حالا شرکت الیپتیک لبز (Elliptic Labs) ادعا می‌کند توانسته به مهم دست یابد. این استارتاپ که در اسلوی نروژ قرار دارد به‌گونه‌ای طراحی و ساخته شده که می‌تواند میکروفون و هدفون تعبیه شده داخل گوشی را به سنسورهای مجاورتی التراسونیک تبدیل کند. اگر چنین باشد دیگر خبری از آن نقطه‌های سیاه کنار دوربین سلفی گوشی خبری نخواهد بود و به این ترتیب برای همیشه ناپدید می‌شوند. 

لایلا دانیلسن؛ مدیرعامل الیپتیک؛ می‌گوید: «این سوراخ‌ها باید روی دستگاه شما باشد؛ و سازندگان این گوشی‌ها در تلاش هستند تا محصولاتشان را متقارن درست کنند که البته کار ساده‌ای نیست و سختی‌های زیادی به آن‌ها تحمیل می‌کند. ما از التراساند استفاده می‌کنیم و این کار را به همان قطعاتی که داخل گوشی به‌کار رفته انجام می‌دهیم.» 

اگر از دید زیبایی‌شناسی به این مسئله نگاه کنم باید گفت که گوشی‌های آندوریدی بیشترین منفعت را از سنسورهای التراسونیک می‌برند که به‌درستی زیبایی خوانده می‌شود. مدیرعامل استارتاپ نروژی این‌گونه ادامه می‌دهد: «اگر از گوشی سامسونگ استفاده می‌کنید مطمئنا با دو نقطه سنسوری دوقلو که در بالای صفحه‌نمایش گوشی قرار دارند آشنا هستید؛ سایر گوشی‌های آندروید وضعیت بهتری ندارند. اپل آی‌فون تنها یک سنسور دارد اما گمراه نشوید؛ اپل در حقیقت سنسور دیگر را با یک سوراخ بسیار ریز پوشانده است. البته آن‌ها این ابتکار را به‌نام خود ثبت کرده‌اند برای همین سایر سازندگان نمی‌توانند از روی آن کپی‌برداری کنند.»

سنسورهای دیگری هم برای سوئیچ کردن به التراسونیک وجود دارند. به‌کارگیری این فناوری یعنی این‌که طراحان می‌توانند از شر سنسورهای اپتیکال خلاص شوند و فضای با ازرشی برای استفاده در زمینه‌های دیگر مانند باتری بزرگ‌تر بهره‌مند شوند. این مسئله به کاهش هزینه نیز کمک می‌کند. به‌غیر از آن؛ الیپتیک ادعا می‌کند که سنسورهای التراسونیک نسبت به سنسورهای اپتیکال قابلیت اطمینان‌پذیری بیشتری دارند.

دانیلسن در این‌باره می‌گوید: «ما توانسته‌ایم که سنسورهای اپتیکال را از دور خارج کنیم. البته خیلی غیر منتظره نیست؛ چون التراسونیک به شما توانایی‌های زیادی می‌دهد. میدان دید شما بیشتر می‌شود و خیلی بیشتر از زمانی‌که از سنسور روشنایی اپتیکال استفاده می‌شود، می‌توان التراساند را به بهترین شکل ممکن تنظیم کرد.»

اما نباید فراموش کرد که تمام این‌ها بستگی به آن دارد که آیا سازندگان گوشی‌های هوشمند علاقه‌‌ای به همکاری با الیپتیک لبز دارند یا نه. هرچند که این استارتاپ اعلام کرده فعلا با پنج تولید کننده گوشی قرارداد همکاری به امضاء رسانده که از بین آن‌ها دو شرکت از برندهای معروف جهانی هستند. ظاهرا قراردادهای دیگری هم در راه است.

زیباتر کردن ظاهر گوشی‌های هوشمند برای این استارتاپ آغاز راه است. دانیلسن معتقد است استفاده از سنسورهای التراسونیک مانند استفاده از اسب تروا است که راه را برای کنترل ژست التراسونیک و هم‌چنین فناوری اینترنت اشیاء باز می‌کند. البته الیپتیک توضیح بیشتری در این‌باره نداد ولی قرار است در جریان کنفرانس جهانی موبایل که اواخر ماه فوریه یعنی اوایل اسفند در بارسلون اسپانیا برگزار می‌شود خبرهای جدید را اعلام کند.

این‌ها آرزوهای بزرگی هستند که معلوم نیست به حقیقت تبدیل شوند. اما حداقل؛ از بین بردن یکی از جلوه‌های زشت در طراحی گوشی‌های هوشمند موفقیتی است که باید آن را مرهون الیپتیک لبز بود. 

ماهنامه شبکه را از کجا تهیه کنیم؟
ماهنامه شبکه را می‌توانید از کتابخانه‌های عمومی سراسر کشور و نیز از دکه‌های روزنامه‌فروشی تهیه نمائید.

ثبت اشتراک نسخه کاغذی ماهنامه شبکه     
ثبت اشتراک نسخه آنلاین

 

کتاب الکترونیک +Network راهنمای شبکه‌ها

  • برای دانلود تنها کتاب کامل ترجمه فارسی +Network  اینجا  کلیک کنید.

کتاب الکترونیک دوره مقدماتی آموزش پایتون

  • اگر قصد یادگیری برنامه‌نویسی را دارید ولی هیچ پیش‌زمینه‌ای ندارید اینجا کلیک کنید.

ایسوس

نظر شما چیست؟