سه گانه فیلمهای ماتریکس که همه نگاهها را معطوف به خود ساختند، چیزی بیش از یک فیلم بودند. اکنون این سوال اصلی مطرح است، آیا این امکان وجود دارد که بتوانیم همانند کیانو ریوز در فیلم ماتریکس کونگفو را به همان شکل یاد بگیریم؟ مطرح کردن چنین ایدهای به هیچ عنوان دیوانگی نیست. گوفری لینگ، پروفسور عصبشناس و استاد مغز و اعصاب دانشگاههای جان هاپکینز و Uniformed Services University و همچنین عضو شورای علوم مغزی Global Future Council میگوید: «ما در آستانه یک انقلاب بزرگ در زمینه فناوریهای مغزی هستیم. این انقلاب زودتر از آن چیزی که تصور میکنید، به وقوع خواهد پیوست. به طوری که شما این توانایی را خواهید داشت تا یک ماشین یا حتا یک هواپیما را تنها با نیروی ذهن خود هدایت کنید.»
فناوریهای عصبی و علوم مغزی در حال حاضر در چه جایگاهی قرار دارند؟
گوفری لینگ در ارتباط با این سوال گفته است: «پیشرفتها در زمینه علوم مغزی در مراحل اولیه خود هستند و میتوان این پیشرفتها را با مقطعی که تلفنهای همراه در دهه 80 میلادی کار خود را آغاز کردند و درست همانند یک آجر بزرگ بودند و مردم را با یکدیگر مرتبط میکردند، مقایسه کرد. در ارتباط با علوم عصبی دقیقا در همان مقطع زمانی به سر میبریم. در حال حاضر این توانایی را داریم تا سیگنالهای خاصی را به شکلی قابل اعتماد اندازهگیری کنیم. اکنون میدانیم بازوهای خود را چگونه حرکت میدهیم و در زمان بروز یک حالت احساسی و عاطفی چه اتفاقاتی رخ میدهد. ما قادر هستیم چنین فاکتورهایی را به خوبی اندازهگیری کنیم. فناوری هنوز هم پر هزینه است. به طوری که مردم عادی برای انجام کارهای روزمره خود هنوز هم نمیتوانند از فناوریهای خاص استفاده کنند. با این وجود پیشرفتها در این حوزه از علم همانند تلفنهای همراه به صورت متناوب در جریان است. ما اکنون یاد گرفتهایم که برای اندازهگیری دقیق و درست سیگنالها چگونه باید کار کنیم و همچنین به دنبال آن هستیم تا قابلیتهای ارتباطی بهتری را بر پایه سیگنالهای مغزی به وجود آوریم.»
گوفری لینگ، تیمی از پژوهشگران حوزه عصبشناسی را رهبری میکند. این تیم در حال کار روی پروژهای است که میتواند انقلابی در زمینه قابلیتهای ذهنی به وجود آورد. اگر فناوری این گروه که بر پایه علوم اعصاب و سیگنالهای عصبی کار میکند با موفقیت به سرانجام برسد، به معنای آن خواهد بود که انسانها بدون دخالت دستهای خود و تنها با اتکا بر نیروی ذهن قادر به انجام پیچیدهترین کارها خواهند بود. در حالی که این پروژه مراحل اولیه آزمایش را به سر میبرد، اما لینگ گفته است که این آزمایش به شدت هزینهبر است. در این مرحله از آزمایش دانشمندان در تلاش هستند تا روشهای اندازهگیری سیگنالها را بهبود بخشیده و ارتباط دقیقتری میان سیگنالها به وجود آورند. لینگ گفته است: «در مقطع فعلی ما باید به مردم نشان دهیم که این فناوری تا چه اندازه میتواند مفید و کاربردی باشد. این فناوری در صورتی که با موفقیت به سرانجام برسد قادر است به بشریت خدمات ارزندهای ارائه کند. در نتیجه اولویت اصلی ما آگاه کردن مردم در ارتباط با این فناوری است. صنعت مخابرات خیلی وقت است مردم سراسر جهان را به یکدیگر متصل کرده است. حال تصور کنید عصر ما یک گام پیش برنده در این زمینه بردارد و این مرتبه به مردم اجازه دهد از طریق مغز خودشان با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.»
فناوری جدیدی که این گروه از پژوهشگران در تلاش هستند به آن دست پیدا کنند، یک فناوری غیر تهاجمی است. در نتیجه نیازی است الکترودها یا ریزتراشههای خاصی در مغز انسانها کاشته شوند. با توجه به اینکه در این فناوری نیازی نیست تا هیچ الکترودی در مغز انسان کاشته شود، در نتیجه؛ از این فناوری نه تنها در ارتباط با افراد بیمار بلکه در ارتباط با آحاد جامعه نیز میتوان استفاده کرد.
این احتمال وجود دارد که در آینده فیلم ماتریکس به واقعیت تبدیل شده و تنها با دانلود یک زبان یا یک ورزش رزمی آن مهارت را به دست آوریم؟
گوفری لینگ میگوید: «این اتفاق از مدتها قبل رخ داده است. در حال حاضر هیچ چیزی نزدیکتر از دانلود یک زبان در اختیار ما قرار ندارد. آزمایشهایی که در این ارتباط روی حیوانات انجام شده نشان داده است که تحقق این رویا امکانپذیر است. در یک آزمایش، دانشمندان به حیوانات انجام دادن یک کار خاص را آموزش دادند و در ادامه نحوه واکنش مغز آنها را اندازهگیری کردند. در ادامه کد سلول عصبی را به دست آوردند و آنرا در مغز حیوان دیگری دانلود کردند. در حالی که حیوان دوم هیچیک از این کارها را انجام نداده بود اما به خوبی از عهده انجام این کارها بر میآمد. ما در این حوزه حتا یک گام دیگر نیز برداشتهایم. مایکل کاهانا روی عامل انسانی آزمایشهایی انجام داده است. بد نیست بدانید، با استفاده از فناوریهای عصبگون موفق شدیم به یک زن که مبتلا به بیماری کوادریپلژی (بیمار دچار آسیب نخاعی) بود، یاد دهیم با نیروی ذهن خود یک جت جنگده F35 را تنها با نیروی ذهن خود به صورت شبیهسازی شده هدایت کند.»
اگر این اتفاق هم اکنون رخ داده است، فکر میکنید تا سال 2030 چه تحولاتی به وجود خواهد آمد؟
لینگ میگوید: «چه کسی میتواند آینده را پیشبینی کند؟ به برنامههای روز دنیای فناوری نگاه کنید. ده سال قبل کمتر کسی قادر بود درباره شرکت آبر پیشگویی کند. من فکر میکنم تا سال 2030 ما به طور کامل به فناوریهای غیر مخرب دست پیدا کردهایم. به طوری که شما قادر خواهید بود چیزی شبیه به یک کلاه را بر سر خود قرار دهید و با استفاده از آن ماشین خود را هدایت کنید. شما درباره رانندگی فکر خواهید کرد و اینکار را انجام خواهید داد. در سال 2030 ما نیازی به تلفن همراه نخواهیم داشت، به دلیل اینکه با استفاده از یک گجت پوشیدنی و از طریق مغز با یکدیگر ارتباط برقرار خواهیم کرد. در سال 2030 تنها زبان مغز است که در محاورهها حرف اول را خواهد زد. در حال حاضر شما به دلیل محدودیتهای جسمانی زیادی که دارید این توانایی را ندارید تا خیلی از چیزها را مشاهده کرده یا بشنوید. در نتیجه بسیاری از موضوعات از دید شما پنهان هستند. علوم اعصاب به شما این توانایی را میدهند تا تواناییهای خود را گسترش دهید.»
در ویدیوی زیر میتوانید بخشی از آزمایش هدایت هواپیما جنگی با ذهن را مشاهده کنید:
ماهنامه شبکه را از کجا تهیه کنیم؟
ماهنامه شبکه را میتوانید از کتابخانههای عمومی سراسر کشور و نیز از دکههای روزنامهفروشی تهیه نمائید.
ثبت اشتراک نسخه کاغذی ماهنامه شبکه
ثبت اشتراک نسخه آنلاین
کتاب الکترونیک +Network راهنمای شبکهها
- برای دانلود تنها کتاب کامل ترجمه فارسی +Network اینجا کلیک کنید.
کتاب الکترونیک دوره مقدماتی آموزش پایتون
- اگر قصد یادگیری برنامهنویسی را دارید ولی هیچ پیشزمینهای ندارید اینجا کلیک کنید.
نظر شما چیست؟