ماهنامه شبکه 287
شماره 287 ماهنامه شبکه با موضوع هوش مصنوعی منتشر شد
در شماره فروردین‌ماه ماهنامه شبکه ضمن آن‌كه مشاغل مرتبط با هوش مصنوعى را بررسـى مى‌كنيم، تحولات چند وقت اخير اين حوزه، نگرانى‌هاى اجتماعـى، برنامه‌هاى راهبردى شـركت‌هاى بزرگى همچون مايكروسـافت، گوگل، سامسونگ و اكوسيستم هوش مصنوعى را بررسى خواهيم كرد تا ديد دقيقترى از رویدادهایی كه قرار است در سال‌هاى آتى اتفاق افتد به‌دست آوريم .

فهرست مطالب

ویژه نوروز ۱۴۰۴

  • هوش مصنوعی آینده‌ مشاغل را به چه سمت و سویی هدایت می‌کند؟ 
  • این شش روند بزرگ بر دنیای هوش مصنوعی و تجارت در سال 1404 تاثیرخواهند گذاشت
  • مهارت‌هایی که در سال 1404 باید به‌فکر یادگیری آن‌ها باشید
  • 11 ابزار و پلتفرم هوش مصنوعی که جایگزین خوبی برای پاورپوینت هستند
  • چرا مدیران ارشد فناوری اطلاعات بر لزوم توجه به هوش مصنوعی تاکید دارند؟ 
  • Phi-4 ، جدیدترین مدل زبانی کوچک مایکروسافت، فصل جدیدی در نوآوری هوش مصنوعی
  • چگونه هوش مصنوعی دنیای توسعه اپلیکیشن‌های موبایل را متحول می‌کند؟
  • هوش مصنوعی مولد و پیش‌بینی‌کننده چیستند و چرا مورد توجه شرکت‌ها قرار دارند؟
  • مایکروسافت کوپایلت چیست، چه مدل‌هایی دارد و چه قابلیت‌هایی ارائه می‌دهد؟
  • سامسونگ گلکسی AI چیست و چگونه از آن استفاده کنیم؟
  • الگوریتم SARSA چیست، چگونه کار می‌کند و چه قابلیت‌هایی دارد؟
  • اکوسیستم هوش مصنوعی از چه فناوری‌ها و ابزارهای کاربردی تشکیل شده است؟
  • چرا وب‌سایت‌ها نیازمند چت‌بات‌های هوشمند هستند؟
  • آیا هوش مصنوعی می‌تواند معنی انسان بودن را تغییر دهد؟
  • واقعیت‌های ساخته‌شده توسط مدل‌های هوشمند تا چه اندازه نگران‌کننده هستند؟ 
  • خیز بلند گوگل برای تسخیر دنیای هوش مصنوعی 
  • دیپ‌سیک پلتفرمی که دنیای هوش مصنوعی و تجارت را به عصر جدیدی وارد کرد.

خرید و دانلود ماهنامه شبکه 287 از اینجا


هوش نو، عصر نو

ماه عسل هوش مصنوعی و عاشقان فناوری اگرچه تازه آغاز شده است، اما از هم اکنون می‌توان نتایج این پیوند را تا حدودی به چشم دید. 

چند روز پیش یکی از دوستان آهنگی را فرستاد و نظرم را در مورد آهنگ، شعر و صدای خواننده جویا شد. به نظرم کار متوسطی بود. شعرش ایراداتی داشت اما این گونه ایرادات این روزها در میان شعرهایی که برای آهنگ‌ها سروده می‌شوند کم نیستند. اما، وقتی دوستم گفت که این آهنگ، اعم از شعر و موسیسقی و تنظیم تماما از یک سرویس هوش مصنوعی بوده واقعا حیرت کردم. مگر قرار نبود که حوزه‌هایی که خلاقیت بیشتری می‌طلبند دیرتر به تسخیر هوش مصنوعی درآیند؟ تازه این در شرایطی بود که دوست من تنها دو کلمه را به عنوان ورودی به یک نسخه رایگان چت‌بات داده بود و از او خواسته بود که بر اساس آن آهنگی بسازد. 

دنیای عجیبی شده است. همه امواج و دوره‌های فناوری و اجتماعی را می‌توان در کنار و گوشه‌های دنیا دید. عده‌ای در آفریقا و آسیا هنوز با خیش و گاو آهن زمین را شیار می‌کنند تا گندم بکارند و عده‌ای دیگر عمدتا در اروپا و آمریکای شمالی، با استفاده از «کشاورزی دقیق۱»، برای هر متر مربع از زمین برنامه دارند و تلاش می‌کنند که با استفاه از هوش مصنوعی و دیگر ابزارها، بیشترین و بهترین بهره را از کشاورزی داشته باشند. عده‌ای در گوشه دیگری از دنیا هنوز دنبال یک خط تلفن ثابت هستند و عده‌ای دیگر در مورد حق بهره‌مند شدن انسان‌ها از چند گیگابات اینترنت رایگان قانون‌گذاری می‌کنند. و این شکاف و دوگانگی را تا جایی که بخواهید می‌توانید ادامه دهید. 

در مورد هوش مصنوعی، آنچه که معمولا به عنوان خطرات آن ذکر می‌شود، چندان ذهن مرا مشغول نمی‌کند؛ این که بخواهد بر انسان چیره شود و کنترل ما را به دست گیرد و... فعلا این داستان خیلی دور است و هوش مصنوعی مشکلات عظیم دیگری دارد که همین نزدیکی است و به زوددی باید با آن دست و پنجه‌ نرم  کنیم. اگر هوش مصنوعی می‌تواند بر اساس دو کلمه آهنگی بسازد، طبیعتا می‌تواند براساس یک داستان کوتاه و یا رمان، فیلم‌نامه‌ای بنویسد که در عین حال که از عناصر اصلی داستان استفاده می‌کند هیچ رد پای قانونی از خود به جا نگذارد که از این داستان استفاده کرده است. این ماجرا در مورد کتاب‌ها و یا فایل‌های آموزشی بسیار بیشتر به چشم خواهد آمد. وقتی یک چت‌بات هوشمند می‌تواند با یک دستور شما، کتابی از بهترین نکات آموزشی مثلا در شیمی تهیه کند و به همراه سوالات و جواب‌های امتحانات چند سال اخیر در اختیار شما قرار دهد، آیا اساسا نیازی به خرید کتاب، یا فایل آموزشی در خود می‌بینید؟ در چنین وضعیتی اساسا تکلیف دانشگاه‌ها و استادان چه خواهد شد؟

تصور کنید که یک ربات جراح می‌تواند با دقتی بسیار بیشتر از یک انسان، مغز را جراحی کند. در چنین وضعیتی آیا اشتیاقی برای یک دانشجو باقی می‌ماند که بخواهد با رباتی رقابت کند که تمام دانش انسان در زمینه مغز را در حافظه خود دارد و هر دم می‌تواند به آن رجوع کند؟

به نظر می رسد که سال ۱۴۰۴ که بر آستانه ایستاده است، چندان که اذن ورود پیدا کند با خود شگفتی‌های بسیار خواهد داشت. اگر در طول این سال، کامپیوترهای کوانتومی بتوانند در سطح وسیع ساخته و مورد استفاده قرار گیرند بدون تردید، تحولی اساسی در استفاده از هوش مصنوعی پدید خواهند آورد. سرعت سرسام‌آور این کامپیوترها قادر خواهد بود قفل بسیاری از رازهای سر به مُهر را برای انسان بگشاید. فعلا محدودیت‌های پردازشی باعث می‌شود که بسیاری از بیماری‌ها همچنان از انسان قربانی بگیرند اما ورود پردازش کوانتومی، راه را برای ایجاد درمان‌های شخصی‌‌سازی‌شده برای هر فرد باز کند. کامپیوترهای کوانتمی زودتر ما را به وضعیتی می‌رسانند که در مقاله «هوش مصنوعی، مرگ و دغدغه‌های اگزیستانسیال»۲ توصیف کرده‌ام.

پس پیش پای سالی که ممکن است  برای کل بشر تحول‌آفرین باشد، برخیزیم و به احترام آن کلاه از سر برداریم. من می‌دانم که تحولاتی مانند ورود پردازش کوانتومی و تلفیق آن با هوش مصنوعی به همراه سایر فناوری‌هایی مانند اینترنت اشیا و زنجیره بلوکی، می‌توانند در ابعاد بسیار زیادی از زندگی انسان تحول‌آفرین باشند، اما اجازه بدهید آرزو کنم که این فناوری‌ها در طلیعه خود بتوانند کمک کنند که بشر بتواند بیماری‌هایی که تاکنون صعب‌اعلاج بوده‌اند را درمان کند و یا واکسن پیشگیری از آن‌ها را بسازد. با چنین آرزویی فرا رسیدن سال ۱۴۰۴را به مردمانی که نوروز را گرامی می‌دارند، مردم ایران و اهالی شبکه تبریک می‌گویم

پی‌نوشت:
۱. https://www.shabakeh-mag.com/node/20538
۲. ‌https://www.shabakeh-mag.com/node/20824

 

ماهنامه شبکه را از کجا تهیه کنیم؟
ماهنامه شبکه را می‌توانید از کتابخانه‌های عمومی سراسر کشور و نیز از دکه‌های روزنامه‌فروشی تهیه نمائید.

ثبت اشتراک نسخه کاغذی ماهنامه شبکه     
ثبت اشتراک نسخه آنلاین

 

کتاب الکترونیک +Network راهنمای شبکه‌ها

  • برای دانلود تنها کتاب کامل ترجمه فارسی +Network  اینجا  کلیک کنید.

کتاب الکترونیک دوره مقدماتی آموزش پایتون

  • اگر قصد یادگیری برنامه‌نویسی را دارید ولی هیچ پیش‌زمینه‌ای ندارید اینجا کلیک کنید.

ایسوس

نظر شما چیست؟