نکات تغذیه‌ای در اسهال و استفراغ ناشی از کرونا
09/02/1400 - 00:05
اسهال خونی و کرونا
ابتلا به کرونا در برخی از افراد باعث بروز حالت تهوع، استفراغ و اسهال می‌شود، با رعایت برخی نکات تغذیه‌ای می‌توان این علائم را تا حد مطلوبی کاهش داد. در ادامه به علایم گوارشی ناشی از ویروس کرونا و نکات تغذیه‌ای آن اشاره شده است.

مطلب پیشنهادی

راهنمای ثبت نام واکسن کرونا
با شرط داشتن پرونده الکترونیک سلامت

مطلب پیشنهادی

علایم جدید کرونا چیست؟

 

ویروس کرونا چیست؟

کووید-19 که در میان مردم تحت عنوان ویروس کرونا شناخته شده است، یک بیماری عفونی است که در اثر ورود یکی از اعضای خانواده کرونا به بدن انسان اتفاق می‌افتد.

 ویروس کرونا برای اولین بار در فوریه 2020 (بهمن 1398) در کشور چین کشف شد، با سرعت بالایی در جهان انتشار یافت و در زمان خیلی کمی تبدیل به یک بحران جهانی شد.

دانشمندان سراسر دنیا همزمان با شیوع این بیماری تلاش خود را برای پیدا کردن درمان قطعی یا واکسن این بیماری آغاز کردند. بااین‌حال تنها راه موجود برای مبارزه با این بیماری، رعایت پروتکل‌های فاصله‌گذاری اجتماعی، استراحت و قرنطینه در صورت ابتلا به این بیماری است.

مطلب پیشنهادی

کرونا در کودکان چند روز طول می‌کشد؟

علایم اولیه کرونا در روزهای اول بیماری

یکی از ویژگی‌های منحصربه‌فرد ویروس کرونا، متفاوت بودن علایم آن در بدن‌های مختلف است. به گفته متخصصان سازمان بهداشت جهانی، 80 درصد مبتلایان به این بیماری هیچ علایم شدیدی را در خود احساس نمی‌کنند. اما 20 درصد باقی مانده چطور این بیماری را تجربه خواهند کرد؟

اسهال و کرونا

دکتر آمنه مهربان:

تحقیقات جدید نشان می‌دهد که کرونا در برخی افراد فقط با علائم گوارشی ظاهر می‌شود.

  • پزشک فوق تخصص گوارش و کبد بالغین در ساوه با اشاره به اینکه کرونا هر سیستمی از بدن را تحت تاثیر قرار می دهد، گفت: یکی از این درگیری‌ها در سیستم گوارشی انسان رخ می دهد.
  • وی با اشاره به اینکه چندین ماه از شیوع  کووید 19 می‌گذرد و هر روز شاهد تظاهرات جدیدی از این ویروس هستیم که با این رفتار مبهم می‌توان آن را ویروس هزارچهره نامید، اظهار کرد: تهوع، استفراغ، اسهال از خفیف تا شدید و بی اشتهایی که باعث کاهش وزن شدید بیماران می‌شود از مهمترین علائم گوارشی این بیماری است.
  • مواردی از آسیب کبدی ناشی از خود ویروس یا درمان‌های این بیماری مشاهده شده که حتی منجر به نارسایی کبد خواهد شد.
  • دکتر مهربان با تاکید بر اینکه تقریبا یک پنجم بیماران کووید 19 با علائم گوارشی به پزشک مراجعه می کنند، بیان کرد: بیماران گوارشی مخصوصا پیوند کبد و بیماران التهابی روده که تحت درمان با داروهای سرکوب کننده ایمنی هستند به شکل شدیدتری در خطر ابتلا به بیماری کووید ۱۹ قرار دارند. متاسفانه در این بیماران، مجبور به قطع یا کاهش درمان‌های سرکوب ایمنی می شویم  که خود، باعث عود بیماری زمینه‌ای و حتی منجر به مرگ می‌شود.
  • موارد ابتلای مجدد به کرونا زیاد دیده شده است و متاسفانه در ابتلای مجدد، بیماری تظاهرات شدیدتری داشته است. بیماران گوارشی نیز از این امر مستثنی نیستند و باید با تقویت ایمنی و رعایت نکات بهداشتی که گفته شد از ابتلای مجدد پیشگیری شود.

علائم گوارشی ویروس کرونا چیست؟

  • اسهال، استفراغ و بی اشتهایی از علائم کرونا هستند.

 کروناویروس خانواده ای از ویروس ها است که باعث بیماری های مختلفی نظیر سرماخوردگی، سندرم تنفسی خاورمیانه (MERS) و سندرم تنفسی حاد شدید (SARS) در انسان می شوند.

اکثر افرادی که به کرونا مبتلا می شوند یا بدون علامت هستند و یا علایم خفیفی دارند. افراد بالای 65 سال و کسانی که بیماری های زمینه ای دارند بیشتر از دیگران در خطر تجربه ی عوارض شدید قرار دارند.

شایع ترین علایم کووید-19 عبارتند از:

  •  تب
  • خستگی و سرفه ی خشک

 طبق نظر CDC (مرکز کنترل و پیشگیری بیماری های آمریکا)، 83 تا 99 درصد افراد تب، 59 تا 82 درصد آنها سرفه و 44  تا 70 درصد آنها نیز خستگی را تجربه می کنند.

دیگر علایم شایع ناشی از کووید-19 که شبیه آنفولانزا است عبارتند از:

  •  لرز
  •  تنگی نفس
  •  گلودرد
  •  از دست دادن حس بویایی یا چشایی
  • درد عضلانی
  • برخی افراد ممکن است علایم گوارشی نظیر اسهال، بی اشتهایی و استفراغ نیز داشته باشند.

علایم گوارشی کرونا

برخی افراد مبتلا به کووید-19 دچار علایم گوارشی با یا بدون علائم تنفسی می شوند. اخیرا محققان دانشگاه استنفورد متوجه شدند که یک سوم از بیماران مبتلا به کرونا که بیماری خفیفی داشتند، دچار علایم گوارشی شده اند. یک مطالعه ی اخیر دیگر که توسط محققان در بیجینگ چین منتشر شد مشخص کرد که چیزی بین 3 تا 79 درصد افراد مبتلا به کووید-19 علایم گوارشی را تجربه می کنند.

اسهال

عموما اسهال در افراد مبتلا به کووید-19 شایع است. مطالعه ای منتشر شده در مجله ی گوارش آمریکا، 206 مورد خفیف ابتلا به کووید-19 را مورد بررسی قرار داد. محققان این مطالعه دریافتند که 48 نفر فقط علایم گوارشی و 69 نفر نیز هم علایم گوارشی و هم علایم تنفسی را نشان می دهند. در 19.4 درصد از مجموع 117 نفری که دچار ناراحتی گوارشی بودند، اسهال اولین علامت بیماری بود.

استفراغ

تحقیق انجام شده در بیجینگ مشخص کرد که استفراغ در کودکان مبتلا به کووید-19 بسیار شایع تر از افراد بزرگسال می باشد. محققان تمام مطالعات بالینی کووید-19 و گزارش های موردی مرتبط با مشکلات گوارشی که در فاصله ی دسامبر 2019 تا فوریه ی 2020 منتشر شده بودند را مورد تجزیه و تحلیل قرار دادند. آنها دریافتند که 3.6 تا 15.9 درصد از بزرگسالان دچار استفراغ شدند این در حالی است که این عدد در کودکان 6.5 تا 66.7 درصد بود.

بی اشتهایی

بسیاری از افراد مبتلا به کووید-19، دچار بی اشتهایی می شوند که اغلب با دیگر علایم گوارشی همراه است. بر اساس همان مطالعه ی انجام شده در بیجینگ، حدود 39.9 تا 50.2 درصد از افراد دچار بی اشتهایی می شوند.

علایم گوارشی دیگر

افراد مبتلا به کووید-19، علایم گوارشی متعدد دیگری را نیز گزارش کرده اند. بر اساس مطالعه ی انجام شده در بیجینگ 1 تا 29.4 درصد از افراد دچار تهوع، 2.2 تا 6 درصد دچار درد شکم و 4 تا 13.7 درصد نیز دچار خونریزی گوارشی می شوند.

آیا داشتن اسهال بدون تب امکان پذیر است؟

برخی افراد ممکن است بدون داشتن علائم مشابه آنفولانزا نظیر تب، دچار اسهال شوند. اسهال می تواند اولین علامت کرونا باشد. در برخی موارد ممکن است علایم شبیه آنفولانزا پس از اسهال ظاهر شوند. برخی افراد ممکن است فقط دچار علایم گوارشی شوند بدون آنکه دیگر علایم شایع تر را از خود نشان دهند.

ارتباط میان کووید-19 و علائم گوارشی چیست؟

مطالعه نشان می دهد که ویروس عامل کووید-19 می تواند از طریق گیرنده های سطحی مختص آنزیم مبدل آنژیوتانسین 2(ACE 2) وارد دستگاه گوارش شود. تعداد گیرنده های این آنزیم در مجاری گوارشی 100 برابر بیشتر از مجاری هوایی می باشد.

اگر فرد از قبل دچار اختلالات گوارشی باشد چه باید کرد؟

افراد مبتلا به اختلالات گوارشی نظیر بیماری التهابی روده (IBD) در خطر بیشتری برای ابتلا به برخی عفونت های ویروسی قرار دارند. با این حال، تحقیقات انجام شده هنوز به شواهدی که نشان دهد امکان ابتلا به کرونا در افراد مبتلا به IBD بیشتر از افراد سالم می باشد دست پیدا نکرده اند. اطلاعات جدید در مورد کرونا به سرعت در حال افزایش است. با افزایش اطلاعات ما در مورد این بیماری ممکن است به این نتیجه برسیم که IBD باعث افزایش احتمال ابتلا به ویروس کرونا می شود. طبق نظر محققان یک مرکز IBD در شهر میلان، افراد مبتلا به IBD باید بیشتر از دیگران موارد احتیاطی زیر را رعایت کنند تا به ویروس آلوده نشوند:
•شستشوی مکرر دست ها
•پوشاندن صورت در هنگام سرفه یا عطسه
•دوری از افراد دارای علایم شبه آنفولانزا
•ماندن در خانه در صورت امکان

برخی از داروهای مورد استفاده در درمان IBD ممکن است سیستم ایمنی فرد را سرکوب کنند. سازمان بین المللی مطالعه بیماری التهابی روده، فهرستی از توصیه های مربوط به ویروس کرونا و چگونگی مدیریت IBD منتشر کرده است. با این حال، بین متخصصان دیگر نظرات مختلفی در مورد گایدلاین های منتشر شده وجود دارد. چنانچه IBD دارید و آزمایش ویروس کرونای شما مثبت شده است با پزشک خود در مورد مصرف یا عدم مصرف برخی داروها مشورت نمایید.

در صورت داشتن علایم گوارشی چه باید کرد؟

علایم گوارشی نظیر اسهال، بی اشتهایی و یا تهوع می توانند علل متعدد دیگری غیر از کووید-19 نیز داشته باشند.داشتن هیچ یک از این علایم به معنای ابتلای قطعی به کووید-19 نمی باشد، با این حال این موارد می توانند علائم هشدار اولیه باشند. می توانید علائم گوارشی کووید-19 را با مصرف مقدار مناسب آب، پرهیز از مصرف مواد غذایی که باعث ناراحتی دستگاه گوارش می شوند و استراحت کافی درمان کنید.

چه زمانی به دکتر مراجعه کنیم؟

اگر علائم تان خفیف هستند در خانه بمانید و تماس خود با بقیه را به حداقل برسانید. بیش از ۸۰ درصد افراد مبتلا به کووید-19 دچار علایم خفیف هستند. اگر قصد دارید با پزشک ارتباط برقرار کنید، می توانید از مشاوره آنلاین کرونا استفاده کنید تا انتشار ویروس را کاهش دهید. پرهیز از رفتن به بیمارستان اقدام مناسبی است چرا که حتی اگر علائم خفیف باشند نیز می توانید بیماری را به دیگران و از جمله کادر درمانی منتقل کنید. در صورتی که علائم  شدید شد، به مراکز درمانی یا پزشک متخصص عفونی یا فوق تخصص ریه مراجعه کنید.

نکات تغذیه‌ای در اسهال و استفراغ ناشی از کرونا

  •  مطالعات نشان می‌دهد که ابتلا به ویروس کرونا در برخی از افراد ممکن است منجر به بروز مشکلات گوارشی مانند شکم ‌درد، اسهال، یبوست، تهوع و استفراغ شود.
  •  اسهال به معنی افزایش دفعات دفع و یا شل شدن قوام مدفوع است. اسهال می‌تواند منجر به کم آبی و از دست دادن مواد معدنی بدن شود.

نکات تغذیه‌‎ای در کنترل اسهال کرونا

  • ابتلا به کرونا در برخی از افراد باعث بروز حالت تهوع، استفراغ و اسهال می‌شود؛ با رعایت برخی نکات تغذیه‌ای می‌توان این علائم را تا حد مطلوبی کاهش داد.

مواد غذایی نامناسب برای اسهال کرونا

در زمان اسهال باید از مصرف این دسته از مواد خودداری کرد:

  • غذاهای چرب
  • لبنیات و مشتقات آن
  •  قهوه و نوشیدنی‌های کافئین‌دار، کاکائو و شکلات
  • شیرین کننده‌های مصنوعی
  • مواد غذایی نفاخ
  • غذاهای مانده و کهنه

غذاهای چرب

  • غذاهای سرخ کرده و یا حاوی چربی بالا و سس‌ها می‌توانند علائم اسهال را تشدید کنند.

 لبنیات و مشتقات آن

  • در زمان اسهال روده‌ها نسبت به لبنیات حساس می‌شوند. بنابراین توصیه می‌شود از مصرف شیر و مشتقات آن مانند پنیر، کره و بستنی در طول دوره اسهال خودداری شود (مصرف ماست به ویژه ماست پروبیوتیک و دوغ استثنا است)

 قهوه و نوشیدنی‌های کافئین‌دار، کاکائو و شکلات

  •  این نوشیدنی‌ها و تنقلات سبب از دست رفتن آب بدن می‌شوند و در شرایط اسهال که مقادیر زیادی آب و الکترولیت همراه با مدفوع شل دفع می‌شود، مصرف این نوشیدنی‌ها سبب بدترشدن شرایط بیمار و از دست رفتن آب بدن او می‌شود.

شیرین کننده‌های مصنوعی

  •  این شیرین کننده‌ها اثرات روان کنندگی دستگاه گوارش (ملین) دارند بنابراین از مصرف هرگونه شیرین کننده مانند آبنبات، نوشابه‌ها، آدامس شیرین و سایر مواد غذایی شیرین باید خودداری کرد.

مواد غذایی نفاخ

  •  میوه‌ها و سبزی‌ها برای حفظ سلامت لازم هستند اما در هنگام بروز اسهال باید از برخی مواد که ایجاد گاز در دستگاه گوارش می‎کنند پرهیز کرد.
  • میوه‌ها و سبزی‌هایی همچون انواع کلم و گل کلم، بروکلی، حبوبات و غذاهای پرچاشنی تا زمان بهبود نباید مصرف شوند همچنین از مصرف میوه و آب میوه با اثر ملین‌کنندگی مانند آلو، انجیر و آب آلو نیز باید خودداری شود.

غذاهای مانده و کهنه

  • از مصرف غذاهای مانده که ممکن است آلوده باشند مانند غذایی که مدت زیادی در خارج از یخچال مانده است و یا به طرز نامناسبی نگهداری شده است باید پرهیز کرد. از مصرف غذای رستوران‌ها، فست فودی ها و غذاهای خیابانی نیز اجتناب شود.

مواد غذایی مناسب برای زمان اسهال کرونا

  • موز
  • سُس سیب
  • نان تست برشته
  • آب

موز

  •  موز رسیده بدلیل داشتن املاح مفید مانند پتاسیم، به تامین مواد از دست رفته در طول اسهال کمک می‌کند. همچنین موز حاوی فیبرهای محلول در آب به نام "پکتین" است که باعث جذب مایعات داخل روده‌ها می‌شود. برخی ترکیبات موجود در موز باعث رشد باکتری‌های مفید داخل روده بزرگ می‌شود.

سُس سیب

  • سیب منبع بسیار خوب پکتین است. فیبر زیادی که در سیب خام وجود دارد هضم آن را برای روده ها سخت می‌کند ولی زمانی که پخته می‌شود، دستگاه گوارش به راحتی آن را هضم می‌کند. سیب پخته فواید زیادی از لحاظ تامین مواد مغذی و ایجاد احساس بهتری در زمان اسهال دارد. البته در صورت ابتلای فرد به سندرم روده تحریک پذیر، مصرف کمپوت توصیه نمی‌شود.

نان تست برشته

  •  در زمان اسهال، مصرف نان سفید بهتر از نان سبوسدار است زیرا هضم آن در دستگاه گوارش راحت‌تر است. در اسهال مصرف سیب زمینی آب پز بخارپز ساده و نرم شده (پوره) همراه با کمی نمک بدون افزودن روغن توصیه می‌شود.

آب

  • مصرف مایعات به‌ویژه آب در طول روز برای جبران کم آبی بدن در این افراد توصیه می‌شود. بهتر است مایعات بین وعده‌های غذایی نوشیده شود؛ همچنین بهتر است حجم غذا در هر وعده غذایی کاهش یابد.

برای رفع حالت تهوع ناشی از ابتلا به کرونا چه غذاهایی بخوریم؟

حالت تهوع و استفراغ نیز از علائم دیگری است که ممکن است در صورت ابتلا به کرونا بروز یابد.

رعایت برخی نکات تغذیه‌ای سبب کاهش حالت تهوع می‌شود.

  •  از قرار گرفتن در معرض بوی غذا به خصوص غذاهایی که بوی تندی دارند پرهیز کنید. غذاهای سرد یا هم دما با حرارت اتاق بوی کمتری دارند.
  •  بیشتر از تنقلات و غذاهای خشک، نشاسته‌ای و پرنمک مانند چوب شور، کراکر و سیب زمینی استفاده کنید.
  •  تعداد وعده‌های غذایی را افزایش و حجم غذا در هر وعده را کاهش دهید و از مصرف غذا در حجم سنگین خودداری کنید.
  •  بوکردن پوست لیمو ترش باعث کنترل حالت تهوع می‌شود.
  •  مصرف تکه‌های میوه یخ زده یا آب میوه‌های رقیق شده همراه با یخ می‌تواند مفید باشد و اگر طعم دهان شما بد است می‌توانید از آبنبات‌هایی با طعم نعناع یا لیمو استفاده کنید.
  • سعی کنید بیشتر استراحت کنید و  تا زمانی که تهوع یا استفراغ دارید، از خوردن و آشامیدن هر ماده غذایی با نوشیدنی پرهیز کنید.
  •  پس از توقف استفراغ، می‌توانید کمی مایعات رقیق مانند آب مرغ یا گوشت، آب سیب میل کنید.
  •  با گذشت 8 ساعت از قطع شدن استفراغ، می‌توانید مصرف غذاهای جامد را شروع کنید. غذای جامد را با یک نوع غذای ساده و در اندازه خیلی کوچک در هر بار شروع کنید. غذا باید بی‌بو، کم چرب و کم فییر باشد. نمونه‌ای از غذاهای مناسب برای این زمان سس سیب (کمپوت سیب بدون افزودن شکر)، مرغ پخته، موز، عصاره رقیق گوشت، نان تُست، انواع آب میوه و سبزی، سیب زمینی، چوب شور، کراکر، برنج، غلات پخته، شربت و ماست است.

عوارض کرونا چیست؟

  • عوارض طولانی مدت کرونا حتی پس از هفته ها در مقابله با این بیماری در برخی از بیماران دیده شده است. به طور کلی، همانطور که عفونت جدید ویروس کرونا در سراسر جهان افزایش می یابد، کاملاً واضح است که این بیماری دیگر بیماری شبه آنفولانزا نیست.
  • با افزایش تعداد افرادی که علائم طولانی مدت را پس از بهبودی از کرونا را گزارش داده اند مشخص شده است که، این ویروس نه تنها ریه ها بلکه سایر اعضای بدن از جمله قلب و مغز را نیز تحت تأثیر قرار می دهد.
  • بسیاری از بیماران مبتلا به کرونا حتی پس از مقابله با ویروس نیز تا هفته ها دچار سرفه، تحریک گلو و ضعف بدن می شوند. برخی از آنها حتی از مشکلات قلبی، ناراحتی روانی شکایت دارند. به همین دلیل رعایت دقیق دستورالعمل های فاصله اجتماعی، قرنطینه در خانه بسیار مهم است.

COVID طولانی 

  • “COVID طولانی” اصطلاحی است که برای اثرات کرونا در افرادی که علائم چندین هفته تا چند ماه پس از ابتلا به SARS-CoV-2 را تجربه می کنند، استفاده می شود.
  •  اکثر افراد مبتلا به عفونت خفیف در عرض 2 هفته پس از ظهور اولین علامت، بهبود می یابند. اما بهبودی در  بیماران بسیار سخت ممکن است 6 هفته یا بیشتر طول بکشد. تعداد فزاینده ای از بیماران بهبود یافته پس از هفته ها یا ماهها با علائمی مانند خستگی، تپش قلب، درد مفصل، تنگی نفس، مه مغز، از دست دادن بو یا طعم یا هر دو و قلب، کلیه ها، مغز و ریه ها  مواجهه می شوند.

چرا ویروس کرونا منجر به عوارض زیادی می شود؟

  • با گذشت چند ماه از ابتلا به کرونا، ما نمی دانیم که بیماران COVID در آینده چه علائمی را باید تحمل کنند یا اینکه منجر به سایر بیماری های مزمن می شود.
  • ما می دانیم که ویروس SARS-CoV-2 نه تنها ریه ها و سایر اندام های تنفسی را تحت تأثیر قرار می دهد، بلکه می تواند منجر به لخته شدن خون، ضایعات پوستی، اسهال و سایر علائم غیرمعمول شود.
  • پروتئین سنبله موجود در سطح این ویروس جدید در سطح گیرنده های ACE2، که در سطح سلول های ریه ها، دستگاه گوارش، قلب، کلیه ها، سیستم عصبی و رگ های خونی وجود دارد، باعث آسیب پذیری سلول ها در برابر ویروس می شود.

علائم طولانی مدت COVID-19

علائم و نشانه های رایج ناشی از بیماری کرونا که ممکن است در طولانی مدت باقی بمانند، عبارتند از:

  • خستگی یا ضعف
  • تنگی نفس
  • سرفه
  • درد مفصل و سردرد
  • ضربان قلب
  • فشار خون بالا
  • سندرم مراقبت های ویژه بعد از مراقبت ویژه
  • اضطراب و استرس
  • آسیب اندام ها  و COVID-19
  • ریه ها
  • قلب
  • مغز
  • آسیب به رگ های خونی

خستگی یا ضعف

  • افراد مبتلا به COVID-19 پس از بهبودی به سختی می توانند دوباره روی پا بایستند. با ضعف طولانی مدت برای هفته ها و ماه ها، بیماران دچار درد عضلانی، تپش قلب، سطح انرژی نامتعادل، درد، سوزن سوزن شدن اندام ها و غیره می شوند.

تنگی نفس

  • تنگی نفس یا نفس کشیدن در بیشتر موارد معمولاً با درد قفسه سینه همراه است. این دومین اثر طولانی مدت کرونا است. اما، این در افرادی که در مرحله فعال به مراقبت های ویژه بستری شده اند، بیشتر مشاهده می شود. تنگی نفس همچنین می تواند آسیب قلبی یا اسکار را نشان دهد که این نیز یک عارضه طولانی مدت است.

سرفه

اگرچه تب و سرفه از اولین علائم کرونا است، بسیاری از بیماران مبتلا به ویروس کرونا حتی پس از بهبودی سرفه مزمن خشک یا مرطوب را تجربه خواهند کرد.

درد مفصل و سردرد

  • بسیاری از بیماران مبتلا به کرونا همراه با احساس خستگی یا ضعف عمومی، به مدت چندین هفته درد مفاصل، دردهای عضلانی و سردرد را تجربه نمودند.

ضربان قلب

  • از آنجا که عضلات قلب نیز گیرنده های ACE2 دارند، اعتقاد بر این است که ویروس کرونا به ماهیچه های قلب آسیب می رساند. در نتیجه جای زخم ایجاد می شود. این بافت زخم می تواند منجر به نامنظم شدن ضربان قلب یا آریتمی شود.

فشار خون بالا

  • ویروس کرونا قلب و رگ های خونی را هدف قرار می دهد و در نتیجه باعث فشار خون بالا می شود. حتی در بیمارانی که قبلاً سالم بودند و فقط یک عفونت خفیف با COVID-19 داشتند ممکن است این وضعیت را تجربه کنند.

سندرم مراقبت های ویژه بعد از مراقبت ویژه

  • بیمارانی که در بخش مراقبت های ویژه منزوی و تحت درمان بودند، علائم اختلال استرس پس از سانحه یا PTSD را نشان می دهند. تجربه نزدیک به مرگ، انزوا، درد، اختلالات خواب و بستر بودن باعث ناراحتی ذهنی، کاهش حافظه، مشکلات رفتاری و سایر علائم پس از بهبودی می شود.

اضطراب و استرس

  • بیماران پس از بهبودی از کرونا به سختی می توانند با استرس و اضطراب مبارزه کنند. بیماران بیشتر دچار بی خوابی، استرس، افسردگی، اضطراب و اختلال وسواس فکری عملی می شوند.
  • افرادی که عفونت شدیدتری دارند ممکن است آسیب طولانی مدت نه فقط در ریه ها، بلکه در قلب، سیستم ایمنی، مغز و جاهای دیگر داشته باشند. شواهد مربوط به شیوع ویروس کرونا در گذشته، به ویژه همه گیری سندرم حاد تنفسی حاد (SARS)، نشان می دهد که این تأثیرات می تواند سالها ادامه داشته باشد.
  • اگرچه در برخی موارد شدیدترین عفونت ها نیز در طولانی مدت بدترین تأثیرات را به همراه دارند، حتی موارد خفیف نیز می توانند اثرات تغییر دهنده زندگی داشته باشند، به ویژه یک بیماری مستمر مانند سندرم خستگی مزمن شود.

آسیب اندام ها  و COVID-19

COVID-19 اغلب ابتدا به ریه ها حمله می کند. اما این بیماری به سادگی یک بیماری تنفسی نیست و در بسیاری از افراد، ریه ها بدترین عضو نیستند. همچنین به این دلیل که این عفونت می تواند به سیستم ایمنی بدن آسیب برساند، که در کل بدن وجود دارد.

به نظر می رسد که ویروس جدید کرونا اندام های زیر را تحت تأثیر قرار می دهد:

ریه ها

  • ذات الریه ناشی از کرونا می تواند منجر به آسیب طولانی مدت به آلوئول های ریه شود، کیسه های کوچک هوایی که به تبادل اکسیژن و دی اکسید کربن کمک می کنند. این آسیب منجر به ایجاد زخم می شود، که می تواند مشکلات تنفسی طولانی مدت ایجاد کند.
  • کم رنگ شدن علائم ممکن است طولانی شود. یک بررسی افرادی را که در بیمارستان بستری شده بودند پیگیری کرد و نشان داد که حتی یک ماه پس از ترخیص، بیش از 70٪ از آنها تنگی نفس را گزارش می دهند. 5/13٪ هنوز در خانه از اکسیژن استفاده می کنند.

قلب

  • حتی در افرادی که علائم خفیف کرونا را تجربه کرده اند، اسکن های تهیه شده از قلب، آسیب به عضله قلب را نشان می دهد. اسکار عضلات قلب خطر نارسایی قلبی و سایر عوارض بعدی را در زندگی افزایش می دهد.

مغز

  • کرونا بر روی مغز تأثیر می گذارد و منجر به سکته مغزی، تشنج و فلج موقتی می شود (سندرم گیلن-باره). همچنین ممکن است افراد را مستعد ابتلا به بیماری آلزایمر و پارکینسون کند.

آسیب به رگ های خونی

  • کرونا خطر سکته و حمله قلبی را افزایش می دهد، زیرا احتمال لخته شدن خون بیشتر است. لخته های بزرگتر می توانند منجر به حملات قلبی و مغزی شوند و لخته های کوچکتر به رگهای خونی کوچک در اندام های مختلف از جمله قلب، ریه ها، کبد، پاها و کلیه ها آسیب می رسانند.
  • برای همه کسانی که فکر می کنند ویروس کرونا فقط در سالمندان و افراد مبتلا به بیماری های شدید منجر به علائم شدید می شود. با این حال، شما هنوز در معرض آسیب طولانی مدت اعضای بدن و سایر مشکلات سلامتی هستید. هنوز چیزهای زیادی برای یادگیری در مورد کرونا وجود دارد و دانشمندان هر روز اطلاعات جدیدی پیدا می کنند.
  • با رعایت دستورالعمل های دقیق فاصله بین اجتماعی، می توانید جلوی انتشار بیماری را بگیرید. با رعایت فاصله اجتماعی، ماسک بزنید یا بینی و دهان خود را بپوشانید. از بیرون رفتن بی جهت از منزل خودداری کنید و تا آنجا که ممکن است در خانه و در امنیت باشید.

ایسوس

نظر شما چیست؟