در ادامه، توضیح خواهیم داد که این آینده چه چیزهایی را برای وب در نظر گرفته است و چطور میتوانید روی موج دنیای فناوری اینترنت سوار شوید. بعضی از این فناوریها، در حال توسعه و برخی دیگر نیز هم اکنون در دسترس هستند. همچنین پیشبینی خواهیم کرد که کدامیک از فناوریهای امروز وب کمکم به تاریخ خواهند پیوست و آینده چه چیزی را برای مرورگرها در نظر گرفته است، یا حتی با وجود ظهور برنامههای تحت وب، آیا اصلاً میتوان آیندهای برای مرورگرها متصور بود؟
WebRTC؛ گفتوگوی ویدیویی بیدرنگ
WEBRTC (سرنام Web Real Time Communications) به معنی ارتباط بیدرنگ تحت وب است که وعده داده در هنگام استفاده از شبکههای اجتماعی در صورتی که کاربر مایل به برقراری ارتباط ویدیویی با شخصی دیگر باشد، این امکان را بهطور مستقیم، از طریق صفحه وب فراهم کند.چه کاری انجام میدهد؟
WebRTC نیاز به استفاده از سرویسهای VoIP مانند اسکایپ را هنگام نیاز به گفتوگوی ویدیویی سريع با کاربران آنلاین برطرف کرده است. دیگر خبری از آن تأخیرهای ناخوشايند نخواهد بود که در شروع جلسههای کنفرانس ویدیویی چند نفره هنگام دانلود و نصب پلاگین، برای مرورگر رخ میداد. هر چیزی که شما برای ملحق شدن به یک تماس صوتی و تصویری نیاز دارید، داخل خود مرورگر قرارمیگیرد.
در حال حاضر WEBRTC در آخرین نسخههای کروم، فایرفاکس و اپرا موجود است.
WebRTC همچنین میتواند، راه را برای بهبود خدمات به مشتريان روی سایتها هموار کند. مشابه با خدمات Kindle Mayday که در آن صاحبان تبلتهای جديد آمازون با فشردن یک دکمه میتوانند با گروه واحد پشتیبانی شرکت تماس تصویری برقرار کنند، سایتها این امکان را پیدا خواهند کرد تا با یک کلیک ارتباط شما با واحد فروش یا خدمات شرکتها را برقرار کنند. این فناوری بهطور بالقوه میتواند راه تعامل با سایتها را نیز تغییر دهد. با دراختیار داشتن گزینهای برای رصد بازدیدکنندگان از طریق وبکمهایشان (البته با اجازه آنها)، صفحات وب با شناسایی شما زمانی که برای خواندن به صفحه نمایش نزدیکتر میشوید، بهطور خودکار میتوانند اندازه فونتها را برای شما بزرگتر کنند یا زمانی که تشخیص دهند چشمان شما به انتهای صفحه رسیده است، آن را برای شما جابهجا کنند. اگر اینها به نظرتان کمی دور از ذهن میرسد، تلفنهای هوشمند سامسونگ را به خاطر آورید که در حال حاضر از فناوری تشخیص حرکات چشم بهره میبرند. WebRTC از موتورهای صوتی تصویری استفاده میکند که سالها است، گوگل و سایرین آن را توسعه دادهاند. اینها شامل قابلیتهای پیشرفتهای نظير حذف انعکاس صدا، کاهش نویز و سطح بالایی از فشردهسازی ویدیو هستند، بنابراین، حتی آنهایی که از پهنای باندی با سرعت پایین استفاده میکنند نیز میتوانند از این فناوری بهرهمند شوند. تمام این فناوریها به رایگان در اختیار صاحبان سایتها قرار خواهد گرفت (آنها دیگر مجبور نیستند هزینه سنگین مجوز استفاده برای بعضی فناوریهای ویدیویی را پرداخت کنند).
کجا میتوان آن را امتحان کرد؟
در حال حاضر WebRTC در آخرین نسخههای کروم و فایرفاکس قرار گرفته است. یک پیشنمایش در این آدرس نشان میدهد که چگونه این فناوری اجازه برقراری ارتباط دو مرورگر با یکدیگر را فراهم میکند. چالش پیشروی بعدی، الصاق WebRTC به مرورگرهای موبایل است تا شما بتوانيد تماسهای ویدیویی خود را از طریق تلفن هوشمند یا تبلت نیز برقرار کنید.
دو کارمند گوگل و موزیلا یک کنفرانس ویدیویی را از طریق صفحه وب، با استفاده از WEBRTC نمایش میدهند.
اینترنت اشیا؛ اتصال مجازیها با حقیقیها
میتوان گفت وب زمانی به اوج شکوفایی خود خواهد رسید که بتواند در کنار شما، بهطور خودکار، به کار خود ادامه دهد. در حال حاضر، ما در ابتدای راه سرویسهای اتوماسیون اینترنت هستیم و به مرور شاهد پیشرفت دوران اینترنت اشیا (Internet of Things) خواهیم بود. این همان جایی است که هر دستگاهي (مهم نیست چقدر پیش پا افتاده باشد) به اینترنت متصل شده است.
چه کاری انجام میدهد؟
یکی از بهترین نمونههای اینترنت اشیاء IFTTT (سرنام if this then that) به نشانی itftt.com است. این سرویس وب فوقالعاده، به شما اجازه ميدهد براساس یک رخداد خاص بهطور خودکار کاری ویژه انجام دهید. برای نمونه میتوان آن را بهگونهای تنظیم کرد که همه عکسهایی را که برای شما در یک شبکه اجتماعی ارسال شده است، درون حساب دراپباکستان ذخیره كند، یا بهگونهای برنامهریزی شود که هر روز رأس ساعت هفت صبح آخرین وضعیت آب و هوا را برای شما پیامک کند.
IFTTT مثال روشنی از تأثیر اینترنت اشیاء در زندگی ما است
IFTTT و سرویسهایی نظیر آن، زمانی به اوج قدرت خود میرسند که با دستگاهها پیوند داده شوند. IFTTT از قبل با طیف گستردهای از حسگرهای حرکتی و پاور سوئیچهای WeMo شرکت Belkin سازگار شده است. به این معنا که شما میتوانید یک دستورالعمل ایجاد کنید تا زمانی که حسگر حرکتی واکنش نشان داد، یک پیامک ارسال شود. کاربرد آن برای زمانهایی است که مثلاً شما هنگام تعطیلات آخر هفته خارج از منزل هستید و با ورود سارقان به منزل به شما هشدار داده میشود، یا ایمیلی برای شما ارسال میشود که برگشتن بچهها از مدرسه را خبر میدهد. IFTTT به تازگی خبر همکاری خود با فروشگاه امریکایی دستگاههای هوشمند Smart Things (این سایت) را اعلام کرده که فروشنده قفلهای در متصل به اینترنت، کلیدهای برق و انواع دیگر حسگرها است. با نصب دستگاههای سازگار، این امکان فراهم خواهد شد كه برای مثال، بهوسیله پیامک چراغها روشن شوند یا قبل از رسیدن صاحبخانه درب ورودی خانه از طریق فرمان اینترنتی برای مهمانها باز شود. قبل از این هم کاملاً پیشبینی میشد که در آینده برای مديريت لوازم خانگی از چنین خدمات ساده و رایگانی تحت وب استفاده شود. خدماتی که با بهکارگیری حسگر جیپیاس تلفن هوشمند کاربر، دستگاه تهویه را بعد از پیادهشدن از مترو روشن میکند، یا در یک صبح سرد زمستانی پنج دقیقه قبل از آماده شدن او بخاری اتومبیل را روشن میکند.
محصولات خانگی WeMo شرکت Belkin با IFTTT سازگار است
کجا میتوان آن را امتحان کرد؟
امکان ثبتنام در سایت IFTTT و آشنایی بیشتر با ایده کاربرد اینترنت اشیاء وجود دارد. علاوهبر استفاده از IFTTT در کامپیوتر، میتوان با استفاده از برنامه تحت iOS رایگان (ifttt.com /mobile) از طریق آیفون و آیپد نیز به آن دسترسی داشت. امیدواریم به زودی شاهد نسخه آندروئيد آن نيز باشیم.
اینترنت اشیا همه چیز را از قبیل جاسوئیچی متصل به اینترنت در برمیگیرد
HTML5؛ آینده وب امروز
HTML5 یک زبان نشانهگذاری است که برای ساخت و ارائه محتوا در وب استفاده میشود. هم اکنون، بسیاری از سایتها از آن استفاده میکنند، اما تا سال آينده انتظار نمیرود که جواز توصیه رسمی را از کنسرسیوم وب جهانی (W3C) دریافت کند.
چه کاری انجام میدهد؟
برخلاف سایر زبانهای نشانهگذاری، HTML5 از تگهای اختصاصی <video>, <audio> و <canvas> بهره ميبرد که به طراحان وب این امکان را میدهد تا بدون نیاز به نرمافزارهای اضافی مثل ادوبی فلش ویدیو، موزیک و انیمیشن را به صفحات وب اضافه کنند. این فناوری مستقل از بستر (cross-platform) است؛ به این معنی که شما میتوانید آن را روی کامپیوتر شخصی، تبلت، تلفن هوشمند یا سایر دستگاههایی استفاده کنید که از مرورگر HTML5 بهرهمند هستند. همچنین میتوان از HTML5 برای ساخت برنامههایی که اتصال به اینترنت نیاز ندارند هم استفاده کرد. برنامههایی مثل Gmail Offline که میتواند مکان جغرافيايي جایی را مشخص کند که شما از آن استفاده میکنید.
برنامه Gmail Offline با بهرمندي از HTML5 به شما اجازه ميدهد بدون اتصال به وب به ایمیلهای خود دسترسی داشته باشید
کجا میتوان آن را امتحان کرد؟
تمام مرورگرهای سرشناس از HTML5 پشتیبانی میکنند و برای اینکه به مزایای این فناوری پی ببرید، میتوانید از چندین آزمایش آنلاین استفاده کنید. یکی از آنها آزمایش Peacekeeper از Futuremark است که یک سری از گرافیکها، ویدیوها، بازیها و محتوای دیگری از وب را در مرورگر اجرا میکند و چطور این محتوا به سرعت و روان نمایش داده میشوند. این آزمایش را میتوان روی هر مرورگر و هر پلتفرمی شامل تبلت و تلفن انجام داد.
با استفاده از Peacekeeper تواناییهای HTML5 مرورگرتان را آزمایش کنید
پیش به سوی فناوریهای دور ریختنی
چندین فناوری وب وجود دارند که روزهای آخر عمر خود را سپری میکنند. در ادامه علت محو شدن آنها در آیندهای نزدیک را بررسی خواهیم کرد.
فلش
نخستین میخ تابوت فلش زمانی کوبیده شد که اپل تصمیم گرفت از آن روی آیفون پشتیبانی نکند. این همزمان بود با نامه سرگشاده مدیرعامل شرکت اپل، استیو جابز، که در آن نامه، او با صراحت کامل توضیح میدهد که چرا اهمیتی برای فلش قائل نیست. سهل انگاری در امنیت، عملکرد ضعیف و تأثیر زیانآور روی عمر باتری، تنها بخشی از دلایلی است که برای دور انداختن این افزونه چند رسانهای (که قبل از این فرمتی جهانی برای ساخت ویدیو، بازی و تبلیغات بود) نقل قول شده است.
اکنون سه سال پس از یادداشت تند جابز (آن را در bit.ly/flash334 بخوانید)، فلش در حال افول است. به لطف توسعه HTML5 که به کاربران اجازه ميدهد ویدیو را بدون نصب و نگهداری افزونهها پخش کنند، سایتهای بزرگ و مطرح فلش را کنار گذاشتهاند. از آنجا که شیوههای جایگزین قدرتمند دیگری مثل Portable Native Client در حال ظهور در بازیهای آنلاین هستند، سایتهای چند رسانهای نیز همین راه را در پیش گرفتهاند.
سیلورلایت
به دلایل متعددی، سیلورلایت جایگزین مایکروسافت برای فلش بود. اما در حال حاضر، بنا به دلایل مشابهی که باعث افول فلش شدند، استفاده از سیلورلایت نیز در حال کاهش است. این ابزار هرگز شانس پشتیبانی شدن توسط محصولات اپل را پیدا نکرد و حتی به اندازهاي مهم هم نبود تا ارزش نوشتن یک یادداشت کوچک توسط جابز را هم داشته باشد.اما این خود مایکروسافت بود که با پشتیبانی از سیلورلایت، در نسخه متروی اینترنتاکسپلورر، در ویندوز 8 برای نرمافزار خود آستین بالا زد.
عناصر موجود در سیلورلایت هنوز هم برای ساخت برنامه برای ویندوز 8 و ویندوزفون استفاده میشوند. اما روزهای استفاده از افزونههای مستقل برای ساخت برنامه پیچیده تحت وب به سر آمده است.
جاوا
منصفانه است که بگوییم زبان برنامهنویسی جاوا (با شعار یک بار بنویس، همه جا اجرا کن) که برای ساخت برنامههای تحت وب مستقل استفاده میشد، چندان عامه پسند نیست. درخواست آزاردهنده پی در پی برای بهروزرسانی نرمافزار جاوا باعث میشد که خیلی از مردم به آن اعتنایی نکنند و این نرمافزار آسیبپذیر را روی سیستم خود رها کنند؛ به همین دلیل، جاوا به هدف اول نویسندگان بدافزار تبدیل شد و این نرمافزار به یک تهديد امنیتی بدل شد. در حال حاضر، شرکتهای امنیتی و حتی دولتها پیوسته توصیه میکنند که مگر در موارد خیلی ضروری حتی کاربران جاوا را روی کامپیوتر خود نصب هم نکنند.به طور طبیعی توسعهدهندگان نیز به دنبال راه جایگزینی برای جاوا هستند.
ماهنامه شبکه را از کجا تهیه کنیم؟
ماهنامه شبکه را میتوانید از کتابخانههای عمومی سراسر کشور و نیز از دکههای روزنامهفروشی تهیه نمائید.
ثبت اشتراک نسخه کاغذی ماهنامه شبکه
ثبت اشتراک نسخه آنلاین
کتاب الکترونیک +Network راهنمای شبکهها
- برای دانلود تنها کتاب کامل ترجمه فارسی +Network اینجا کلیک کنید.
کتاب الکترونیک دوره مقدماتی آموزش پایتون
- اگر قصد یادگیری برنامهنویسی را دارید ولی هیچ پیشزمینهای ندارید اینجا کلیک کنید.
نظر شما چیست؟