راهنمای انتخاب رشته انسانی
رشته علوم انسانی از گروههای آزمایشی نسبتا پرطرفداری است که قصد داریم راجع به انتخاب رشته آن کمی بیشتر با هم صحبت کنیم. تا به امروز آزمون انسانی 98 نیز برگزار شده و نتایج اولیه داوطلبان که شامل رتبه و تراز آنهاست بزودی منتشر میشود و داوطلبان عزیز منتظر انتشار دفترچه و آغاز انتخاب رشته هستند. ما در این مقاله اطلاعاتی که در این زمینه نیاز خواهید داشت را خدمتتان معرفی میکنیم تا این مرحله را نیز با موفقیت هرچه بیشتر پشت سر بگذارید.
اگر شما هم از داوطلبان گروه انسانی هستید و آزمون را با موفقیت پشت سر گذاشتید ، حال باید انتخاب رشته انسانی را با دقت بیشتری انجام دهید چرا که این مرحله سرنوشت شما را رقم خواهد زد. امروزه تمامی داوطلبان از اهمیت انتخاب رشته مطلع هستند چرا که با افزایش ظرفیت دانشگاه ها به هر حال پذیرش در یک رشته و دانشگاه انجام می شود اما رقابت اصلی این روز های داوطلبان دانشگاه بر سر رشته و دانشگاه های برتر است چرا که اعتبار رشته و دانشگاه میتواند آینده شغلی داوطلبان را تامین کند.
ما در این راه شما را همراهی خواهیم کرد تا به بهترین نحو وارد دانشگاه شوید. ملاکهایی برای انتخاب رشته وجود دارد که آینده تحصیلی و شغلی شمارا رقم خواهد زد، اگر در هر یک از معیار هایی که در ادامه میبینید سهلانگاری شود به طور قطع نارضایتی از رشته در آینده و یا پشیمانی از انتخاب رشته و شغل آینده خواهید داشت.
زمان انتخاب رشته انسانی
با توجه به اینکه انتخاب رشته هرساله در نیمه دوم مرداد مراه انجام می شود بنابرای انتظار می رود در سال 98 نیز انتخاب رشته در دهه دوم مرداد انجام شود. برای اطلاع دقیق از زمان شروع انتخاب رشته انسانی لازم است اطلاعیه های درج شده در سازمان سنجش را مشاهده کنید بدین منظور وارد سایت سازمان سنجش به نشانی sanjesh.org شوید و در بخش سراسری که در منوی سمت راست است وارد بخش اطلاعیه های کنکور شوید.
لازم است از زمان دقیق انتخاب رشته گروه انسانی مطلع شوید تا فرصت انتخاب رشته خود را از دست ندهید. گرچه در نیمسال دوم برخی از دانشگاهها به منظور تکمیل ظرفیت کلاسهای خود اقدام به جذب دانشجو مینمایند اما ظرفیت رشتهها و دانشگاههای برتر معمولا در ابتدای پذیرش تکمیل می شود.
با انتشار دفترچه سازمان سنجش انتخاب رشته آغاز میشود.برای دانلود دفترچه انتخاب رشته انسانی اینجا کلیک کنید.
در خصوص مهلت انتخاب رشته انسانی باید بگوییم معمولا 5 الی 7 روز مهلت انتخاب رشته است در سالهای گذشته چند روزی به داوطلبانی که از انتخاب رشته جا ماندهاند داده شد تا انتخاب رشته خود را انجام دهند.
پیشنهاد میکنیم در روزهای ابتدایی انتخاب رشته تمام مراحل را انجام داده و فرم ثبت نام را ارسال کنید. تا در صورت عدم تمدید مهلت از انتخاب رشته جا نمانید.
نحوه انتخاب رشته انسانی
برای انتخاب رشته انسانی ابتدا باید دفترچه گروه علوم انسانی را دانلود نمایید اگر قصد دارید در دانشگاههای سراری انتخاب رشته کنید وارد سایت سازمان سنجش شوید و اگر قصد شرکت در دانشگاه آزاد را دارید وارد سایت دانشگاه آزاد به نشانی azmoon.org شوید.
با وارد شدن به سایت سازمان سنجش دو دفترچه پیوستها و راهنمای انتخاب رشته گروه انسانی را مشاهده خواهید کرد مطالعه بخش پیوستها میتواند به اطلاعات شما جهت چگونگی انتخاب رشته و قوانین دانشگاهها اضافه کند. پیشنهاد میکنیم قبل از انتخاب رشته زمان کافی را به مطالعه نکات و قوانین انتخب رشته اختصاص دهید و بعد از آن نوبت به مطالعه دفترچه دوم میرسد، مشاهده رشتههای تحصیلی و اولویتبندی رشتهها میرسد.
داوطلبان در انتخاب رشته انسانی سراسری حق 150 انتخاب دارند که با توجه به اولویت بندی رشتهها از شماره 1 تا 150 جایگزاری میشوند. در ادامه راجع به نحوه انتخاب رشته انسانی و معیار هایی که دراین بخش باید در نظر گرفت، میپردازیم.
- علاقمندی به رشته تحصیلی
- توجه به مسافت دانشگاه
- شهریه دانشگاه
- تحلیل کارنامه و تراز قبولی
برای در نظر گرفتن اولویت اول یعنی علاقمندی به رشته تحصیلی ابتدا باید رشتههای گروه انسانی را بشناسید. معمولا رشتههای
- حقوق
- وکالت
- روانشناسی
- مشاوره
از رشتههای پرطرفدار این گروه است. راجع به تمام رشتههای این گروه مطالعه و از بازار کار رشته مورد علاقتان مطلع شوید چرا که اطمینان از شرایط شغلی آینده انگیزهای برای تلاش در طول تحصیل میشود. بهتر است لیستی از رشتههای مورد علاقه که بازار کار ناسبی هم دارند تهیه کنید. اگر در هنگام وارد کردن کد رشتهها در انتخاب رشته سهل انگاری کنید فرصت تحصیل در رشتههای برتر را از دست خواهید داد. در گزینههای اولیه باید کد رشتههایی با اولویت بیشتر را درج کنید و هر چه به انتخاب فرم میرسید اولویت رشتهها کمتر شود. دلیل تاکید بر اهمیت اولویت بندی ، نحوه بررسی کد رشتهها است، برای بررسی پذیرش یا عدم پدیرش داوطلب ابتدا گزینه اول وارد شده بررسی خواهد شد اگر داوطلب رتبه و تراز قبولی کسب کرده باشد گزینههای بعدی بررسی نخواهد شد. حال اگر در ابتدا رشتهای با اولوبت پایینتر درج شود چه اتفاقی میفتد؟
در مرحله بعد باید دانشگاههای موجود در دفترچه را مورد بررسی قرار دهید تا ببینید کدام دانشگاه رشتههای مورد نظر شما را ارئه دادند. با این کار میتوانید اطلاعاتی نظیر اعتبار علمی دانشگاه، شهریه دانشگاه، هزینه رفت و آمد ، دوری و نزدیکی دانشگاه کسب کنید. اگر قصد دارید در دانشگاههایی خارج از شه خود به تحصیل بپردازید هزینه های رفت و آمد و اقامت را محاسبه کنید.
آخرین مورد که باید به آن توجه کنید تراز قبولی کد رشته است، دانشگاههای برای قبولی دانشجو معمولا بازهای از ترازهای قابل قبول در نظر میگیرند و داوطلبانی که تراز آنها در تراز قابل قبول قرار داشته باشد پذیرفته میشوند. برای به دست آوردن این بازه لازم است کارنامه چندین داوطلب در سالهای گذشته را تحلیل کرده و ترازهای آنها را مشاهده کنید البته افزایش و یا کاهش ظرفیتها در این قبولی بی تاثیر نیست اگر ظرفیت دانشگاهها افزایش پیدا کرده باشد میتوانید امید بیشتری به قبولی داشته باشید.
البته توجه کنید که در دفترچه پذیرش برخی از کد رشتهها صرفا بر اساس سوابق تحصیلی داوطلب است بر این اساس نمرات و معدل دوران پیش دانشگاهی اهمیت ویژه دارد.
در ادامه پیشنهادی برای نحوه پر کردن فرم انتخاب رشته داوطلبان گروه انسانی داریم که میتواند راهنمای بسیار بزرگی برایشان باشد.
بهتر است رشتههایی که در لیست خود قرار دادهاید در سه بازه جایگذاری کنید.
بازه خوش بینانه: حدود 20 انتخاب اول خود را به رشتههای مورد علاقهی خود اختصاص دهید، اگر فکر میکنید قبولی در رشتههایی که انتخاب کردهاید کمی سخت و دور از انتظار است، اشکالی ندارد این 20 انتخاب را با توجه به علاقمندیهای خود بچینید با این 20 انتخاب هرچند قبولی میسر نشود مشکلی هم پیش نخواهد آمد پس بدون نگرانی این بخش را انجام دهید.
بازه منطقی: این بازه بخش زیادی از انتخاب رشته داوطلبان را به خود اختصاص میدهد، در این بخش باید با دقت و بررسیهای لازم انتخاب رشته خود را انجام دهید، این بررسیها در واقع همان تحلیل کارنامه و بازههای قبولی است، اگر شما هم در بازههای قبولی سال قبل قرار گرفته این در این بازه قرار دهید. در این بازه شما حدود 100 تا 110 انتخاب را انجام خواهید داد اولویتبندی کد رشتهها در این بازه بسیار مهم و حیاتی است.
و اما بازه ی آخر ، بازه ی بدبینانه: این بازه در انتهای لیست انتخاب رشته گروه انسانی شما قرار میگیرد، اگر تراز قبولی دانشگاهها نسبت به سال گذشته افزایش داشته باشد و یا تعداد دانشگاههایی که رشته مورد نظرتان را ارائه میکند کمتر از سالهای قبل شده باشد چه اتفاقی میافتد؟ دیگر بازه منطقی کمکی به شما نمیکند پس بهتر است چند انتخاب آخر را به کد رشتههایی اختصاص دهید که احتمال قبولی شما در آن بسیار زیاد است.
خب تا به اینجا با نکاتی که باید بدانید آشنا شدید، اگر این نکات را رعایت کنید به طور حتم از انتخاب رشته خود در گروه انسانی رضایت کاملی خواهید داشت، اگر فکر میکنید به تنهایی از پس انتخاب رشته بر نمیآیید بهتر است با مشاوران آگاه مشورت کنید تا شما را در انتخاب رشتههای بهتر بیشتر راهنمایی کنند.
دفترچه انتخاب رشته انسانی
مطالعه دفترچه راهنمای انتخاب رشته شما را در نحوه انتخاب رشته، قوانین دانشگاه و موسسات آموزش عالی و قوانین دورههای مختلف آشنا میکند. در دفترچه انتخاب رشته راجع به سهمیههای مختلف از جمله سهمیه ایثارگران، سهمیه مناطق محروم و ... توضیح داده شده است، توجه داشته باشد که هر داوطلب تنها میتواند از یک نوع سهمیه استفاده کند، بنابراین در انتخاب نوع سهمیه توجه کنید.
نکته حائز اهمیت دیگری که در دفترچه به طور مفصل راجع به آن صحبت شده است، بومی گزینی رشتهها است در انتخاب رشتهها به این بخش توجه کنید در صورتی که رشتههایی خارج از منطقه خود انتخاب کنید که نوع گزینش آن بومی منطقهای باشد احتمال قبولی شما نسبت به دانشجویان بومی کمتر خواهد بود. هدف از بومی گزینی رشتهها مهاجرت کمتر دانشجویان به سایر شهر ها، کاهش مشکلات اقامتی نظیر کمبود خوابگاه میباشد.
برا اساس مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی بومی گزینی به صورت استانی، ناحیهای، قطبی و کشوری است. منظور از بومی کشوری در واقع عدم بومی گزینی است و در دانشگاه آزد تمامی رشتهها بر این اساس پذیرش میکنند به همین خاطر است که احتمال قبولی دانشجویان دانشگاه آزاد در سراسر کشور به یک صورت است.
در بخش جداول کد رشته هایگروه انسانی شما جدولی با 9 ستون را مشاهده میکنید، در اولین ستون نحوه پذیرش درج شده است اگر در این بخش با سوابق تحصیلی درج شده باشد در صورت انتخاب شما سوابق تحصیلیتان مورد بررسی قرار میگیرد نه تراز و رتبه کنکور، در غیر این صورت با درج عبارت با آزمون تنها رتبه و تراز قبولی معیار پذیرش دانشگاهها خواهد بود.
یکی از قوانین پذیرش دانشجو توسط دانشگاهها طبق دفترچه سازمان سنجش: داوطلبان دانشگاه از نظر نظام وظیفه مشکلی نداشته باشند و همچنین داوطلبان دیپلم ، مدرک پیش دانشگاهی و یا کاردانی داشته و مجاز به انتخاب رشته در دورههای مورد نظر شده باشند.
گزینه بعدی کد رشته محل درج شده است شما برای پر کردن فرم انتخاب رشته انسانی نیاز به کد رشته محل و کد رشته دارید. و ستون بعدی به عنوان رشته اختصاص دارد و ستون چهارم ظرفیت پدیرش دانشگاه در نیمسال اول و دوم را نشان میدهد ، جنس پذیرش تعداد ظرفیتهای دانشگاه به تفکیک جنسیت را نمایش میدهد و در ستون آخر بخش توضیحات مربوط به رشتههایی با شرایط خاص است که در این بخش توضیح داده میشود.
در این مقاله به طور مفصل راجع به انتخاب رشته دانشگاه سراسری و دانشگاه آزاد گروه علوم انسانی صحبت شد، هدف از این مقاله موفقیت هر چه بیشتر شما عزیزان در مراحل ورود به دانشگاه است. در این مطلب تمامی مراحلی که برای انتخاب رشته موظف به انجام آن هستید ذکر شده است اما اگر احساس میکنید فرصت کافی برای تحلیل و بررسی برخی از مراحل را ندارید بهتر است از افراد و دانشجویان موفق در این زمینه کمک بگیرید و یا به مشاوران خبره و آگاه مراجعه کنید.
همچنین پیشنهاد میکنیم اگر قصد دارید در زمینه انتخاب رشته کنکور بیش از این اطلاعات کسب کنید بهتر است مقاله انتخاب رشته کنکور را مطالعه کنید.
شاید به مطالب زیر علاقهمند باشید:
نظر شما چیست؟