در ژانویه سال جاری، میلادی شایعهای مبنی بر تصاحب AMD توسط یک شرکت چینی منتشر شد. این خبر برای اولین بار روی سایت خبری چینآنلاین منتشر شد که اعلام کرد BLX IC Design در تلاش برای تصاحب AMD است. البته AMD و BLX با یکدیگر ناآشنا نیستند. این دو شرکت در دسامبر سال 2013 میلادی مرکز توسعه محاسبات AMD/BLX را در پکن تأسیس کردند. محصولاتی که در این مرکز تولید میشد، در خود چین مورد استفاده قرار میگرفت. اما این شایعه خیلی زود به دست فراموشی سپرده شد.
در همین حال، به تازگی روزنامه کرهای economy.hankook در مطلبی نوشته: «سامسونگ به دنبال تصاحب AMD است.» سامسونگ این روزها علاقه زیادی به طراحی پردازشگرها در حوزههای مختلف دارد. اگر این خبر صحت داشته باشد، این تصاحب برای سامسونگ دو مزیت به همراه خواهد داشت. اول آنکه به کسب و کار خود که در زمینه ساخت CPU و GPU است، رونق میبخشد و دوم آنکه در فنناوریهای ساخت CPU و GPU صاحب تخصص میشود. در حالت اول شرکت AMD هنوز هم 4 میلیارد دلار در سال سودآوری دارد و در تلاش برای سودآوری بیشتر است. در حالت دوم، AMD تخصصهایی در زمینه پردازشگرهای ARM ،x86 و GPU دارد. این تصاحب به سامسونگ این توانایی را میدهد تا به رقابت با اینتل و کوالکام بپردازد، موضوعی که سامسونگ به دنبال آن است. البته اینکار پای سامسونگ را به طور ناخواسته به مبارزه با انودیا نیز باز میکند. انودیا و AMD سالها است که در بازار کارتهای گرافیک با یکدیگر به رقابت مشغول هستند.
AMD در حال کار روی برنامه ساخت سرورهای مبتنی بر ARM است و به تازگی یکی از طراحان برجسته پردازشگرهای مرکزی کامپیوتر، جیم کلر را استخدام کرده است. کلر سالها پیش AMD را به قصد کار در شرکت PA semi ترک کرده بود، شرکتی که در سال 2008 توسط اپل خریداری شد. در این سالها او روی A4 و A5 SoC کار میکرد. اما کلر شرکت اپل را در سال 2012 ترک کرد و به AMD بازگشت. او در حال حاضر اعتقاد دارد که طراحی معماری جدید که برای سال 2016 آماده میشود، میتواند AMD را بار دیگر به میدان رقابت با اینتل در بازار x86 باز گرداند. جیم کلر که یکی از طراحان بزرگ تراشه به شمار میرود، هم اکنون رهبری تیم طراحی معماری جدید شرکت AMD را برعهده دارد. کلر از سال گذشته میلادی کار روی یک ریزمعماری (Microarchitecture) جدید را که برای جبران کاستیهای ریزمعماری پردازنده بولدزر (Bulldozer) در حال انجام است، آغاز کرده است.
اما یک مانع بزرگ برای تصاحب AMD توسط سامسونگ وجود دارد؛ AMD و اینتل یک توافقنامه دو جانبه در زمینه حق امتیاز با یکدیگر منعقد کردهاند که مانع انتقال مجوز تولید تراشههای x86 به شرکتی غیر از AMD میشود (در همین زمینه در سال 2009 نیز توافق ضد انحصار بین AMD و اینتل به امضا رسید. نه فقط این موضوع، بلکه این قرارداد AMD را در زمینه مشارکت با شرکتهای ثالثی همچون TSMC برای ساخت تراشهها محدود میکند. اما در نقطه مقابل سامسونگ مناسبات تجاری گستردهای با TSMC و GlobalFoundaries دارد که بدون شک برای ساخت تراشههای AMD به همکاری این دو شرکت نیاز دارد. البته این قرارداد زمانیکه AMD در تملک شرکت دیگری قرار گیرد، باطل میشود. در نتیجه انتقال مجوزهای x86 امکانپذیر خواهد شد.
مشکل دیگری که این تصاحب برای سامسونگ به همراه خواهد آورد، در ارتباط با سونی و مایکروسافت است. محصولات این شرکتها یعنی پلیاستیشن 4 و اکس باکس از تراشههای مجتمع (SoC) شرکت AMD که بر پایه معماری x86 هستند، استفاده میکنند. در نتیجه چه اتفاقی برای این دو کنسول بزرگ بازی در بازار رخ میدهد؟ البته مایکروسافت و سونی به آرامی در حال کنار گذاشتن AMD هستند، اما قراردادی که با AMD بسته شده است به آسانی امکان خروج از این قرارداد را به آنها نمیدهد.
در حالیکه AMD تلاش میکند در بازار تراشه کامپیوترهای شخصی حضور داشته باشد، کل صنعت تراشه کامپیوترها از طرف سازندگان تراشههای موبایل همچون کوالکام در معرض تهدید قرار گرفته است. AMD در حال حاضر به دلیل مشکلات مالی توانایی دفع خطری که از جانب تلفنهای همراه وجود دارد را ندارد. اما به لطف قراردادی که برای کنسولهای بازی Playstation 4 و Xbox One بسته است، یک برگ برنده بزرگ در اختیار دارد. اما با وجود این قرادادها نیز این شرکت به سرعت در حال از دست دادن سود و سهام خودش است. شریک تولیدی AMD شرکت Global Foundries که در گذشته بخشی از خود AMD بود نیز این روزها حال خوشی ندارد. Global Foundries برای آنکه همچنان در حنه رقابت باقی بماند، مجبور شد مجوز فرآیند 14 نانومتری سامسونگ را دریافت کند. انتخاب Global Foundries یک اشتباه محاسباتی بزرگ از طرف AMD بود، به دلیل آنکه شکافی عمیق میان توان مصرفی و کارایی بین پردازشگرهای تولید شده توسط AMD و اینتل به وجود آورد. به رغم وجود این موانع، تراشههای x86 هنوز هم برای به کارگیری در دنیای تلفنهایهمراه معایب زیادی دارند. اما اینتل نسبت به AMD در این زمینه یک نسل جلوتر است و در نتیجه میتواند این معایب را تا حدودی پنهان کند. تا وقتی که AMD در پشت صحنه سازندگان تراشههای ARM قرار داشته باشد، هیچ شانسی در بازار گوشیهای همراه نخواهد داشت. همچنین، ذهنیتی که کاربران از AMD دارند، مثبت نیست. این شرکت برای آن که بتواند وجهه عمومی خود را بهبود بخشد نیاز به استخدام مهندسان بزرگ فعال در زمینه تراشهها و جذب حمایت مالی کافی دارد. اما سوال اینجاست چرا سامسونگ باید AMD را بخرد؟
یکی از شرکتهایی که توانایی حل همه مشکلات AMD را دارد، سامسونگ است. اولویتهای سامسونگ به خوبی همتراز با AMD قرار دارند که در نتیجه یک نقطه مشترک عالی به شمار میرود. سامسونگ در هر فصل میلیاردها دلار سودآوری دارد. این ثروت سامسونگ نه فقط به AMD این توانایی را میدهد تا بار دیگر به رقابت با اینتل در بازار تراشههای کامپیوترهای شخصی باز گردد بلکه راه را برای حضور قدرتمند AMD در بازار تراشههای گوشیهای هوشمند نیز هموار میکند. تجربه AMD در زمینه ساخت پردازندهها به سامسونگ این امکان را میدهد تا چیپستهای بهتری را که خود طراحی کرده است مورد استفاده قرار دهد. سامسونگ در حال حاضر تمایل به استفاده از پردازندههای گرافیکی مالی (Mali) ساخت شرکت آرم دارد.
سامسونگ می تواند به جای آنکه از فننوری گرافیکی شرکتهای دیگر استفاده کند، از فناوری گرافیکی AMD استفاده کند که در این زمینه از بهترینهای صنعت به شمار میرود. AMD این قابلیت را دارد تا به سامسونگ در زمینه ساخت CPU و GPUهای ویژه خودش که آنرا متفاوت از سازندگان گوشیهای هوشمند خواهد کرد، کمک کند. در بازاری که اغلب سازندگان گوشیهای هوشمند در ردههای بالا از محصولات کوالکام و در ردههای پایین از محصولات Mediatek استفاده میکنند، سامسونگ با این کار میتواند کاملا متفاوت از سازندگان دیگردعمل کند. سامسونگ به سادگی میتواند ازراهبردی مشابه با اپل در زمینه طراحی پردازشگرهای ویژه خودش که کنترل کاملی روی سختافزار و دستگاه را به همراه دارد، استفاده کند. اما سامسونگ با اینکار یک قدم جلوتر از اپل خواهد افتاد. به طوری که همزمان توانایی ساخت CPU و GPU را خواهد داشت که نقطه مقابل اپل است که فقط توانایی ساخت CPU را دارد و در زمینه GPU از مجوزهای شرکت Imagination Technologies استفاده میکند.
ماهنامه شبکه را از کجا تهیه کنیم؟
ماهنامه شبکه را میتوانید از کتابخانههای عمومی سراسر کشور و نیز از دکههای روزنامهفروشی تهیه نمائید.
ثبت اشتراک نسخه کاغذی ماهنامه شبکه
ثبت اشتراک نسخه آنلاین
کتاب الکترونیک +Network راهنمای شبکهها
- برای دانلود تنها کتاب کامل ترجمه فارسی +Network اینجا کلیک کنید.
کتاب الکترونیک دوره مقدماتی آموزش پایتون
- اگر قصد یادگیری برنامهنویسی را دارید ولی هیچ پیشزمینهای ندارید اینجا کلیک کنید.
نظر شما چیست؟