مادربرد یکی از قطعاتی است که بسترهای لازم را برای ارتباط سختافزارهای دیگری چون پردازنده، حافظهها و هارددیسک فراهم می کند و به همین دلیل از جایگاه ویژه ای در سیستمهای کامپیوتری برخوردار است. پلتفرم، چیپست، نوع طراحی، برند و کیفیت المان های الکترونیکی و کیفیت ساخت از مولفه های دخیل در راندمان یک مادربرد محسوب می شوند.از دهه گذشته تاکنون شرکت های سازنده مادربرد تلاش های گسترده ای را به منظور ارتقای دانش و فناوری های بکار گرفته شده در ساختار مادربردها مبذول داشته اند تا علاوه بر افزایش میزان رضایتمندی کاربران، بازار فروش محصولات خود را نیز توسعه دهند. اما این شرکت های بزرگ با عرضه چیپست های جدید از سوی اینتل و AMD جانی تازه می گیرند و با تمرکز بر رفع ایرادهای احتمالی در محصولات گذشته، خط طراحی و تولید مادربردهای جدید خود را راه اندازی می کنند. شرکت ایسوس با بیش از دو دهه تجربه یکی از سازندگان نام آشنای صنعت مادربرد در جهان است که مادربردهای متنوع در هر دو پلتفرم اینتل و ای ام دی را طراحی و به بازار مصرف عرضه کرده است. این شرکت تایوانی پس از عرضه رسمی چیپست Z170 و پردازنده های اسکایلک، محصولات خود را در سه گروه اولترادوریبل، گیمینگ و اورکلاکینگ برای هر سه گروه کاربری عرضه کرده است. بدون تردید مادربردهای رمپیج و ماکسیموس خاطرات خوبی را در اذهان کاربران به خصوص گیمرها و اورکلاکرها ثبت نموده است. اما ایسوس این بار ماکسیموس را با چیپست Z170 عرضه کرده تا خاطرات گذشته برای گیمرها مرور شود. در ادامه قصد داریم تا یکی از مادربردهای شاخص گروه ROG ایسوس با مدل Maximus VIII Ranger را بررسی کنیم.
طراحی مادربرد
طراحی مادربردهای امروزی با آنچه در نیم دهه گذشته انجام می گرفت، متفاوت شده است. در مدار رگولاتور ولتاژ پردازنده مادربردهای حال حاضر دیگر خبری از ماسفت های High ،Low و Driver نیست و این مدار حیاتی به چوک های سوپرفریت، خازن های جامد ژاپنی و فت های مجتمع با RDS پایین مجهز شده و سازنده سعی می کند تا انواع فناوری های سخت افزاری را برای ارائه کامل ترین راندمان بر روی PCB مادربرد بکار گیرد. ایسوس هم در این زمینه از شرکت های پیشرو است و سعی کرده تا کیفیت قطعات الکترونیکی مادربردهایش را در هر نسل ارتقا دهد. مادربرد ماکسیموس VIII رنجر یکی از اعضای خانواده ROG است که برای گیمرها طراحی شده است. این محصول از سوکت LGA1151 بهره می برد و می تواند از پردازنده های 14 نانومتری نسل ششم اسکایلک به همراه فناوری توربو بوست نسخه 2 اینتل پشتیبانی کند.PCB مادربرد به صورت 10 لایه و به رنگ مشکی طراحی شده و دو رنگ خاکستری و مشکی ترکیب رنگ بندی آن را تشکیل می دهند. اندازه مادربرد مناسب است و بعید بنظر می رسد کاربران در نصب انواع ایر کولر پردازنده با مشکل خاصی مواجه شوند. در بخش انتهایی محصول کایدهای استارت، ریست و CLR به چشم می خورند که می توانند دستیار خوبی برای اورکلاکرها باشند. همچنین یک دیباگر و کلید Mem OK نیز برای خطایابی در بخش بالایی مادربرد جانمایی شده اند. مجموع هفت سوکت 3 و 4 پین برای اتصال انواع فن و سیستم های خنک کننده بر روی این مادربرد در نظر گرفته شده که با استفاده از انها می توان سیستم کولینگ مناسبی را برای کیس و دیگر سخت افزارها طراحی نمود.
مدار تامین ولتاژ VRM
مدار تامین ولتاژ پردازنده و حافظهها در یک مادربرد از اهمیت بالایی برخوردار است و طراحی اصولی این بخش به افزایش توان و راندمان نهایی مادربرد و یک سیستم کامپیوتری بی انجامد. 10 فاز دیجیتال برای تامین ولتاژ مدار رگولاتور ولتاژ و دو فاز مجزا برای حافظهها در نظر گرفته شده که توسط آی سی کنترلر +Digi انرژی مورد نیاز هسته های پردازنده و ماژول های حافظه ها را تامین می کنند. یک کانکتور 24 پین و یک کانکتور 8 پین (4+4) تامین کننده برق اصلی و مدار VRM مادربرد از طریق منبع تغذیه هستند.
بخش حافظهها
چهار شکاف DIMM برای نصب تا 64 گیگابایت حافظه پرسرعت DDR4 تا فرکانس 3400 مگاهرتز (در حالت اورکلاک) در چینش دو کاناله و با حمایت از پروفایل XMP اینتل بر روی مادربرد نصب شده است. حافظه های DDR4 برای فعالیت به ولتاژ کمتری نسبت به نمونههای DDR3 نیاز دارند و به همین دلیل از ظرفیت بالایی در اورکلاک و افزایش فرکانس برخوردارند.
شکافهای توسعهدهنده
جدای از تراشه گرافیکی مجتمع در پردازنده، ایسوس برای این مادربرد 3 شکاف توسعه دهنده گرافیکی PCIe 3.0/x16 در نظر گرفته است. اما در استفاده از فناوری چند گرافیکی SLI یا CrossFire، دو شکاف گرافیکی خاکستری رنگ با سرعتهای X16 یا X8 و شکاف مشکی رنگ با X4 به فعالیت خواهند پرداخت. همچنین 3 شکاف PCIe 3.0/x1 هم برای نصب انواع سختافزار سازگار روی مادربرد تعبیه شده است.
بخش ذخیرهسازها
درگاههای مختص به ذخیرهسازها در حقیقت پل ارتباطی میان سختافزارهای یک سیستم کامپیوتری هستند و به همین دلیل اهمیت زیادی دارند. خوشبختانه در ماه های اخیر استفاده از درگاه های مدرن و جدید در تولیدات شرکتهای صاحب نام رواج یافته و می تواند ارمغان خوبی برای کاربران این محصولات باشد. مادربرد ماکسیموس VIII رنجر ایسوس هم در بخش ذخیره سازها به نسبت کامل است. یک درگاه پر سرعت M.2، شش درگاه ساتا و دو درگاه ساتا اکسپرس به رنگ خاکستری درگاه های ذخیره ساز این مادربرد گیمینگ را تشکیل می دهند که توسط چیپست Z170 ارائه می شوند.
بخش شبکه و ارتباطات
یکی از خصایص مادربردهای گیمینگ، برخورداری از درگاه های شبکه پرسرعت و با کمترین تاخیر برای انجام بازی های آنلاین و تحت شبکه است. مادربرد رنجر ایسوس از یک درگاه RJ45 شبکه بهره می برد که به واسطه تعبیه کنترلر I219V اینتل کمترین تاخیر و قطعی را در بازی های آنلاین ایجاد می کند. این درگاه شبکه به صورت دوگانه طراحی شده و علاوه بر کنترلر، به فناوری LANGuard مجهز شده و با برخورداری از بهترین قطعات الکترونیکی، پایداری در ارتباط های دوگانه اینترنتی را تضمین خواهد کرد.
بخش صوتی
یکی دیگر از مولفه های شاخص در مادربردهای گیمینگ، تعبیه بخش صوتی قدرتمند و باکیفیت است و این مهم باعث می شود تا بازی کننده بتواند بهترین و باکیفیت ترین صدا را در حین انجام بازی های ویدئویی تجربه کند. بخش صوتی این مادربرد به SupremeFX شناخته می شود و امکان ارائه 8 کانال HD را دارد. همچنین بخش صوتی به وسیله شیلد مخصوص از سایر بخش های مادربرد مجزا شده تا ضمن ایجاد یک ایزولاسیون مطمئن و با بهره از آمپلی فایر TI RC4580 و کدک باکیفیتES9023P بتواند صدایی قدرتمند، خالص و بدون نویز را عرضه کند.
درگاههای USB
درگاه های USB مادربرد ماکسیموس رنجر شامل 6 پورت USB 3.0 و 8 پورت USB 2.0 است که توسط چیپست Z170 در اختیار کاربر قرار می گیرد. اما به واسطه تعبیه تراشه مجزای ASMedia امکان عرضه دو درگاه USB 3.1 با نوع C و A نیز در پنل پشتی این محصول فراهم شده است.
اینترفیس پنل I/O
* چهار درگاه USB 2.0
* دو درگاه USB 3.0
* یک پورت PS2
* کلید فلش بک بایوس
* یک خروجی DisplayPort
* یک خروجی HDMI
* یک پورت شبکه RJ45
* شش ورودی و خروجی صوتی با 8 کانال HD
* یک درگاه S/PDIF
* یک درگاه USB 3.1 تایپ A
* یک درگاه USB 3.1 تایپ C
آزمونهای مادربرد
نرمافزارهای آزمونگر امکان بررسی بازدهی نهایی و انعطاف محصول به صورت عملی را فراهم می کند. نرم افزارهای آزمونگر با تحت فشار قرار دادن پردازنده مرکزی (CPU) و تراشه گرافیکی میزان ارتباط پذیری و تعامل دو سویه میان تمامی سختافزارهای نصب شده بر روی مادربرد را آشکار کرده و در این صورت است که می توان به نتیجه واقعی دست یافت.
سخن پایانی
قبل از آغاز آزمون ها نیاز بود تا انعطاف پذیری مادربرد در زمینه اورکلاکینگ کاربردی سنجیده شود. از همین روی با غیر فعال کردن گزینه های صرفه جویی مصرف کار افزایش فرکانس پردازنده را شروع کردیم و در نهایت فرکانس پردازنده را با افزایش 1000 مگاهرتزی به عدد 4500 رساندیم. همچنین فرکانس 1550 مگاهرتز را برای 16 گیگابایت حافظه انتخاب کرده و برای اجرای آزمون های پایداری پردازنده و کارت گرافیک وارد محیط ویندوز شدیم. در طول اجرای آزمون ها مادربرد پایدار بود و با آرامش آزمون های پردازشی و گرافیکی را پشت سر گذاشت. اما گزینه ها در محیط گرافیکال بایوس به راحتی تغییر پذیر بودند و خوشبختانه خبری از تاخیر در حرکت موس در محیط UEFI دیده نشد. به هر تقدیر ایسوس با کوله باری از تجربه نشان داده که همواره بهترین ها را برای کاربران خود طراحی می کند. از مادربردهای گیمینگ گرفته تا اورکلاکینگ و حتی سری اولترا دوریبل همگی در یک نقطه مشترک هستند: رسیدن به بیشترین راندمان و کارآیی! شاید مادربرد ماکسیموس VIII رنجر در گروه ROG ایسوس بهترین نباشد، اما بی شک یکی از محصولاتی است که با جثه به نسبت کوچک خود از قابلیت ها و امکانات مناسبی برخوردار است. استفاده از المان های الکترونیکی باکیفیت، مدار چاپی مستحکم و طراحی ساده و کاربردی این مادربرد را به گزینه مناسبی برای گیمرها مبدل ساخته است. اگر چه قیمت به نسبت بالای مادربردهای ایسوس موردی است که باعث می شود تا گروهی از کاربران امکان هزینه و تهیه محصولات این شرکت را نداشته باشند، اما اصلاح و تعدیل نسبی قیمت ها به خصوص در سال جاری میلادی نشان می دهد که ایسوس در تلاش است تا کیفیت را فدای قیمت نکند. با توجه به راندمان قابل قبول، سهولت در عملیات اورکلاک و کیفیت بالا می توان این مادربرد را پیش کشی از سوی ایسوس به گیمرها برشمرد. محصولات ایسوس با گارانتی ویستا و سازگار ارقام در بازارهای داخلی توزیع و به فروش می رسند.
ماهنامه شبکه را از کجا تهیه کنیم؟
ماهنامه شبکه را میتوانید از کتابخانههای عمومی سراسر کشور و نیز از دکههای روزنامهفروشی تهیه نمائید.
ثبت اشتراک نسخه کاغذی ماهنامه شبکه
ثبت اشتراک نسخه آنلاین
کتاب الکترونیک +Network راهنمای شبکهها
- برای دانلود تنها کتاب کامل ترجمه فارسی +Network اینجا کلیک کنید.
کتاب الکترونیک دوره مقدماتی آموزش پایتون
- اگر قصد یادگیری برنامهنویسی را دارید ولی هیچ پیشزمینهای ندارید اینجا کلیک کنید.
نظر شما چیست؟