مادربرد به عنوان مهمترین بخش سخت افزاری در یک سیستم کامپیوتری است که چیپست، نحوه طراحی، کیفیت المان های الکترونیکی و تکنولوژی های کاربردی بکار رفته در آن تعیین کننده سطح راندمان و بهره وری آن است. ارتباط متقابل تمامی سخت افزارهای کامپیوتر بر بسترهای فیزیکی مادربرد ایجاد می شود و به همین دلیل نیاز است تا کاربران در انتخاب آن بیشترین حساسیت را به خرج دهند. شرکت تایوانی گیگابایت متناسب با عرضه هر چیپست جدید از سوی دو شرکت اینتل و ای ام دی، مادربردهای متنوعی را برای گروه های کاربری سه گانه تولید می کند. مادربرد X99-UD7 WiFi یکی از محصولات شاخص گیگابایت است که بر پایه پلتفرم X99 اینتل طراحی و با تجمیع امکانات مورد نیاز کاربران به خصوص سیستم های سرور بنیان به بازار عرضه کرده است. بر روی این مادربرد امکان نصب مدلهای مختلف پردازنده های اینتل بر روی ویرایش سوم سوکت LGA 2011 وجود دارد. در ادامه نگاهی اجمالی به این مادربرد خواهیم داشت و از نزدیک با بخشهای مختلف آن آشنا می شویم.
چرا چیپست X99؟
چیپست X99 در حقیقت جایگزین برادر بزرگتر خود یعنی X79 شد. این چیپست با لیتوگرافی 32 نانومتر و برای مادربردهایی با سوکت 2011 جهت بکارگیری در سیستم های حرفه ای عرضه شده و کارآیی بالایی را برای کاربران به ارمغان آورده است. به لحاظ فنی، چیپست X99 ارتقا یافته X79 است که با افزایش پهنای باند دو برابری نسبت به X79 روبرو بوده است. پشتیبانی از PCI Express 3.0 با 40 خط ارتباطی و 8 خط مجزای PCI-E 2.0 از مزایای این چیپست است.
راندمان پردازنده های سوکت LGA2011 V3
این درست است که سوکت 2011 اینتل از استقبال خوبی از سوی کاربران مواجه نشد، اما از اول هم قرار نبود تا این اتفاق بیفتد! سوکت 2011 به همراه چیپست X99 برای کاربران حرفه ای و استفاده در سیستمهای نیازمند به پایداری و راندمان بالا عرضه شد. این سوکت از پردازندههای با معماری Haswell-E حمایت می کند و سه مدل Core i7 5930k، Core i7 5820k و Core i7 5960x برای سوکت 2011 به بازار عرضه شدند. پردازنده 22 نانومتری 5930k از 6 هسته حقیقی، 12 رشته مجازی، 15 مگابایت کش L3 و 1.5 مگابایت کش L2 و فرکانس پایه 3500 مگاهرتز برخوردار است و با ضریب باز خود یکی از قدرتمندترین پردازنده های خانواده هاسول E با 140 وات مصرف انرژی است. اما حذف تراشه گرافیکی مجتمع یکی از نقاط قوت این پردازنده است که افزایش هسته ها و کش مورد نیاز برای پردازشهای سنگین محاسباتی را میسر کرده است. همچنین قرارگیری کنترلر حافظه درون پردازنده، استفاده از حافظه های DDR4 با ولتاژ 1.2 ولت و به صورت چهار کاناله را برای این پلتفرم امکان پذیر کرده است.
طراحی و ساختار مادربرد X99-UD7 WiFi
در سیاستهای راهبردی شرکت گیگابایت، طراحی مادربرد جایگاه ویژه ای دارد. طراحان این شرکت حساسیت زیادی را در بخشهای مختلف مادربرد منجمله مدار تامین ولتاژ VRM پردازنده و حافظه ها به خرج می دهند که نتیجه خوبی را نیز به دنبال داشته است. مدار رگولاتور ولتاژ این مادربرد در مجموع به 12 فاز دیجیتال مجهز است. هشت فاز برای پردازنده و 4 فاز هم برای حافظه ها در نظر گرفته شده که با توجه به فقدان تراشه گرافیکی مجتمع در پردازنده و همچنین کم مصرف بودن حافظه های DDR4 کافی بنظر می رسد.
کنترلر دیجیتال IOR به همراه ماسفتهای مجتمع IOR 3556M، چوکهای مخصوص سرور و خازنهای جامد باکیفیت المانهای الکترونیکی این مدار حیاتی مادربرد را تشکیل می دهند. همچنین 8 شکاف DIMM برای نصب تا 64 گیگابایت از حافظههای جدید DDR4 با فرکانس 2133 تا 2800 مگاهرتز (در حالت اورکلاک) به صورت چهار کاناله در دو طرف سوکت پردازنده جانمایی شده اند. 4 شکاف توسعه دهنده گرافیکی PCI-e 3.0 x16 (برای نصب تا چهار کارت گرافیک و استفاده از فناوری چند گرافیکی SLI و کراسفایر) و 3 شکاف PCI-e 3.0 x1 برای نصب انواع سخت افزار سازگار با این شکاف بر روی مادربرد تعبیه شده اند. همچنین 12 درگاه ساتا 6 گیگابایت، یک درگاه ساتا اکسپرس 10 گیگابایت، یک شکاف M.2 و سخت افزار مجزای شبکه بیسیم با استاندارد 802.11a/b/g/n/ac از دیگر امکانات این مادربرد است. کارت شبکه وایفای این محصول قادر است تا علاوه بر فرکانس 2.4 گیگاهرتز، در فرکانس 5.0 گیگاهرتز نیز فعالیت کند.
اما در بخش صوتی، مادربرد X99 گیگابایت از کدک ALC1150 بهره مند است که 7.1 کانال HD صوتی را برای اتصال انواع اسپیکرهای چند کاناله و دریافت صدایی شفاف و قدرتمند ارائه می کند. همچنین در ناحیه ایزوله شده AMP-UP با تعبیه تراشه مجزای آمپلی فایر خروجی صوتی باکیفیت با نویز 115 دسیبل را برای جک 3.5 میلیمتری هدفون در اختیار کاربر قرار می دهد.
اما گیگابایت در طراحی این مادربرد بخش شبکه و ارتباطات را از یاد نبرده است. این محصول به دو درگاه شبکه تجهیز شده کاربرد بالایی را به ویژه در سیستم های سرور در اختیار مدیران شبکه قرار می دهد. عملیات شبکه با قرار دادن تراشه مجزا و اپلیکیشن cFos Speed بر روی مادربرد شکل حرفه ای تری به خود گرفته و کاربر می تواند زمان تاخیر، ترافیک و پکتهای ارسالی و دریافتی از شبکه های خود را مشاهده و مدیریت کند. همچنین یک کارت WiFi به صورت آنبرد به یکی از درگاههای M.2 متصل شده و بدین ترتیب، کاربر به لحاظ ارتباط کابلی و وایرلس شبکه مشکلی نخواهد داشت.
مادربرد از قابلیت اورکلاکینگ بالایی برخوردار است!
در بیشتر مواقع در مادربردهایی با این سطح کاربری امکان اورکلاکینگ در نظر گرفته نمی شود، چرا که نوع کاربری محصول متفاوت از مقوله اورکلاکینگ است. اما مادربرد X99-UD7 WiFi به قابلیتهای اورکلاکینگ مجهز شده است. کلیدهای پاور، ریست، بازگردانی بایوس به حالت اولیه، ذخیره تنظیمات بایوس بدون راه اندازی مجدد، دیباگر، کانکتور برق OC-PEG و دیپ سوئیچ های انتخاب بوت ویندوز از بایوس اول یا بایوس پشتیبان از امکانات کاربردی برای استفاده در عملیات اورکلاکینگ بر روی مادربرد قرار داده شده است. بایوس مادربرد را می توان به دو بخش سخت افزاری و نرم افزاری تقسیم کرد. در بخش سخت افزاری، کاربر می تواند با تغییر در دو سوئیچ "بایوس اول" و "بایوس پشتیبان" سورس بوت ویندوز را مشخص کند. اما بخش نرم افزاری بایوس بر عهده رابط گرافیکال UEFI است. محیط بایوس کامل است و در زبانهها، گزینه های متنوعی به خصوص بخش مربوط به افزایش فرکانس و ولتاژ پردازنده و حافظه ها وجود دارد. سایر تنظیمات مربوط به صرفه جویی مصرف، سرعت فنها، درگاه های ارتباطی ساتا و مانیتور وضعیت سیستم در زبانههای دیگر در اختیار کاربر قرار دارد.
آزمون های مادربرد
برای رسیدن به نتایج قطعی و قابل لمس نیاز است تا مادربرد در بخش های پردازنده و گرافیک تحت فشار نرم افزارهای آزمون کننده قرار گیرد. اما قبل از شروع تستها، مادربرد را از جنبه قابلیت اورکلاکینگ محک زدیم. باور کنید فکر نمی کردم که پلتفرم X99 با مادربرد گیگابایت تا این حد در عملیات اورکلاکینگ پردازنده منعطف و پایدار باشد. کار افزایش فرکانس را با افزایش ضریب مالتی پلیر پردازنده Core i7 5930k آغاز کردیم و طی دو مرحله، فرکانس پردازنده را با خنک کننده آبی به عدد 4800 مگاهرتز رسانده و اولید این فرکانس با نرم افزار CPU-Z انجام شد! ولتاژ اعمال شده به هسته ها و بخشهای دیگر پردازنده در این فرکانس 1.339 ولت در نظرگرفته شد که برخی از تستها با همین ولتاژ انجام شد، اما با ایجاد ناپایداری پردازنده در تست Cinebench R15 مجبور شدیم تا ولتاژ پردازنده را به عدد 1.354 ولت برسانیم تا مشکل کمبود ولتاژ رفع گردد. در نهایت فرکانس 4751 مگاهرتز را اعمال و تمامی آزمون های پردازشی و گرافیکی بدون ناپایداری و به راحتی اخذ شدند.
سخن پایانی
مادربرد X99-UD7 WiFi را می توان یکی از بهترین تولیدات شرکت گیگابایت به حساب آورد. این محصول با ساختار حرفه ای طراحی شده و با اینکه تمرکز آن بر روی شبکه های سرور و یا سیستم های نیازمند به پایداری بالا است، اما در آزمونها نشان داد که از قدرت مانور و قابلیت اورکلاکینگ بسیار خوبی برخوردار است. وجود دو درگاه شبکه، بخش صوتی باکیفیت بالا، امکان استفاده از 8 ماژول حافظه DDR4، قابلیت استفاده از پردازنده های قدرتمند هازول E و عرضه انواع درگاه های ارتباطی پرسرعت مولفه هایی هستند که با اتکا به آنها می توان این محصول را به مدیران شبکه و کامپیوترهایی با کارکرد 7.24 پیشنهاد کرد. همچنین مادربرد X99-UD7 WiFi گیگابایت می تواند شریک خوبی برای گیمرها به خصوص هنگام استفاده از فناوری مالتی GPU باشد. این محصول با گارانتی شرکت آواژنگ در اختیار علاقمندان به مادربردهای پلتفرم X99 گیگابایت قرار دارد.
ماهنامه شبکه را از کجا تهیه کنیم؟
ماهنامه شبکه را میتوانید از کتابخانههای عمومی سراسر کشور و نیز از دکههای روزنامهفروشی تهیه نمائید.
ثبت اشتراک نسخه کاغذی ماهنامه شبکه
ثبت اشتراک نسخه آنلاین
کتاب الکترونیک +Network راهنمای شبکهها
- برای دانلود تنها کتاب کامل ترجمه فارسی +Network اینجا کلیک کنید.
کتاب الکترونیک دوره مقدماتی آموزش پایتون
- اگر قصد یادگیری برنامهنویسی را دارید ولی هیچ پیشزمینهای ندارید اینجا کلیک کنید.
نظر شما چیست؟