آغاز طراحی یک ربات فوق هوشمند
ویدیو: می‌خواهیم روباتی بسازیم که انسان را درک کند و به او آسیب نرساند!
هر چه به سمت آینده پیش می‌رویم، نقش‌ ربات‌ها در صنایع مختلف پر رنگ‌تر می‌شود. این حضور پر رنگ باعث نزدیکی بیش از اندازه انسان‌ها و ربات‌ها شده است. به‌طوری که در بعضی موارد آسیب‌های جدی را به انسان‌ها وارد کرده‌اند. در جدیدترین مورد کارگر یک کارخانه ماشین‌سازی جان خود را از دست داد. بر همین اساس یک دانشمند آلمانی تصمیم گرفته است ربات هوشمندی طراحی کند که از قدرت درک‌پذیری برخوردار باشد. این ربات هوشمند باید بتواند میزان آسیب یا دردی که ممکن است به یک انسان وارد می‌کند را درک کند.

رونالد برنس در نظر دارد به ربات‌ها آموزش دهد انسان‌ها را به قتل نرسانند. اما ابتدا، تصمیم گرفته است، بداند طراحی این ماشین هوشمند چقدر می‌تواند مشکل و پیچیده باشد. به‌طوری که مانع از آسیب رساندن جدی ربات هوشمند به افراد شود. بنابر گزارش بلومبرگ، یک تیم از محققان در مؤسسه فرانهور IFF آلمان تمرکزشان بر پیدا کردن ماشین‌هایی قرار دارد که یک همزیستی مصالمت‌آمیز با انسان‌ها داشته باشند، بدون آن‌که آسیبی به انسان‌ها وارد کنند. برای این منظور این گروه از محققان آلمانی در حال طراحی و آزمایش ربات هوشمندی هستند که بتواند چنین وظیفی را بر عهده بگیرد.

مطلب پیشنهادی: دو دستی به شغلتان بچسبید؛ طرح غلبه ماشین بر انسان در یکی از بزرگ‌ترین خرده فروشی‌های دنیا

برای این منظور آن‌ها یک گروه از داوطلبان را توسط این دستگاه مورد آزمایش قرار داده‌اند. در این آزمایش ربات به اندام‌هایی همچون بازو یا شانه‌های افراد ضربه وارد می‌کند. برای آن‌که این آزمایش واقعی و طبیعی انجام شود، به داوطلبان عینک و گوشی مخصوصی پوشانده می‌شود که نتوانند از ضربه‌ای که قرار است به آن‌ها وارد شود اطلاع پیدا کنند. این آزمایش به محققان اجازه می‌دهد، شدت تأثیرگذاری آسیب وارد شده را بررسی کرده و روشی ابداع کنند که سرعت واکنش ماشین‌های هوشمند را کنترل کند. به‌طوری که این ماشین‌ها در قالب دستگاه‌های مفید و به دور از هرگونه تهدید جانی به افراد کمک کنند. بعد از آن‌که این بازوی رباتی همانند پاندول ساعت ضربه‌ای به افراد وارد می‌کند، داوطلبان دردی در مقیاس یک به ده احساس می‌کنند. تیم محققان زمانی آزمایش را متوقف می‌کنند که فشار و درد وارد شده به مقیاس پنج از ده برسد، در این حالت از داوطلبان یک آزمایش سونوگرافی به عمل آمده تا میزان کبودی و شدت درد مورد بررسی قرار گیرد. جمع‌بندی این آزمایش‌ها باعث به وجود آمدن نسل ویژه‌ای از ربات‌ها یا کوبات‌ها Cobots خواهد شد. پیکربندی این ماشین به گونه‌ای خواهد بود که می‌داند در حال همکاری با انسان‌ها است. در نتیجه هر زمان یک تماس فیزیکی غیر منتظره با انسان‌ها داشته باشد، قبل از آن‌که جراحتی بر پوست انسان‌ها وارد کرده یا به اندامی آسیب جدی وارد کند کار خود را متوقف کند. اما چگونه می‌توان ربات‌هایی طراحی کرد که قبل از آسیب‌ رساندن کار خود را متوقف کنند؟ چگونه می‌توان به ربات‌ها آموزش داد که درک کنند یکی از اندام‌های حساس یک انسان را لمس کرده‌اند؟ این‌ها سؤالاتی هستند که برنس در نظر دارد با استفاده از داوطلبان به جواب آن‌ها برسد.

 امروزه ربات‌ها در صنایع مختلفی با انسان‌ها همکاری داشته و این روند همکاری رو گسترش است. این ماشین‌ها به گونه‌ای طراحی شده‌اند که به انسان‌ها در انجام کارهای منزل و محل کارشان کمک کنند، اما این ماشین‌ها آن‌گونه که باید بی عیب و نقص نبوده و نمی‌توان به آن‌ها اطمینان کرد. بحث در مورد ساخت ربات‌های هوشمند ادراک‌پذیر زمانی داغ شد که در اوایل سال جاری میلادی، کارگر کارخانه فولکس واگن جان خود را از دست داد. در این حادثه کارگر 22 ساله این کارخانه میان دستان ربات خط مونتاژ که وظیفه برداشتن قطعات ماشین‌ها را بر عهده دارد گرفتار گردید و در میان یک صفحه فلزی به‌طرز دردناکی جانش را از دست داد. بنابر گزارش‌ها در یک دهه گذشته 158 مورد حادثه از سوی ربات‌ها گزارش شده است. در تمامی این موارد ربات‌ها عامل آسیب رساندن به انسان‌ها شناخته شده‌اند. جالب آن‌که این 158 مورد گزارش شده تنها متعلق به آلمان بوده‌اند و آمارهای جهانی به مراتب فراتر از این تعداد است. آلمان بزرگ‌ترین اقتصاد اروپا به شمار می‌رود. این کشور با مجموعه‌ای از بزرگ‌ترین کارخانجات همچون زیمنس و شرکت خوردوسازی دیلمر به عنوان قلب اقتصادی اروپا شناخته می‌شود. در نتیجه به وجود ربات‌های هوشمند و ایمن شدیدا احتیاج دارد. گزارش‌های منتشر شده از سوی سازمان ملل نشان می‌دهد تا سال 2060 بخش قابل توجهی از جمعیت این کشور به بالای 65 سال خواهند رسید، در نتیجه ربات‌ها بهترین راه‌کار برای افزایش بهره‌وری برای این کشور به شمار رفته و جایگزین مناسبی برای نیروی کار این کشور خواهند بود. برمنس در این رابطه‌ می‌گوید: «حضور ربات‌ها و پشتیبانی آن‌ها از انسان‌ها در محیط کارشان یک راه‌کار عالی به شمار می‌رود، اما لازمه این‌کار ایمن‌سازی ربات‌ها است.»

 

تماس‌های فیزیکی وحشتناکی که امروزه ربات‌ها با انسان‌ها داشته‌اند، سؤالات بسیاری در ارتباط با ایمنی و مسئولیت‌پذیری آن‌ها به وجود آورده است. کارگران چگونه می‌توانند در محیط‌هایی همچون کارخانه‌های ماشین‌سازی به شکل ایمنی مشغول به کار باشند. در حال حاضر، برمنس امیدوار است، راهی پیدا کند تا ربات‌هایی هوشمند و درک‌پذیر طراحی کند. ربات‌هایی که آستانه درد و فشاری که ممکن است بر اثر ضربات بر انسان‌ها وارد می‌کنند را درک کنند. در وهله اول، بهترین راه پیشگیری از به وجود آمدن هرگونه تماسی است. اگر تماس به‌طور مرتب رخ دهد، باید عواقب آن کم و جزیی باشد تا شخص بتواند فردا در محل کار خود حاضر شود. در بدترین حالت این تماس فیزیکی باید تنها منجر به کبودی شود، نه این‌که به فرد آسیب‌های جدی وارد کرده یا باعث زخم شدن اندام یک فرد شوند.

مطلب پیشنهادی: اهميت نگاه در تعامل روبات‌ها با انسان‌ها

در حال حاضر، هوشمندترین نمونه اولیه ساخته شده آنی نام دارد. این ربات 300 هزار یورویی مجهز به شش دوربین بوده که به‌طور خودکار و ایمن توانایی تشخیص صدای انسان و سه انگشت دست خود را دارد. راه‌کار دیگری که به غیر از دوربین‌ها می‌توان از آن استفاده کرد، طراحی ربات‌هایی است که در زمان لمس اشیای نرم کار خود را متوقف کنند. برای این منظور می‌توان پدهایی حساس به تماس را در ربات‌ها جاسازی کرد.

ماهنامه شبکه را از کجا تهیه کنیم؟
ماهنامه شبکه را می‌توانید از کتابخانه‌های عمومی سراسر کشور و نیز از دکه‌های روزنامه‌فروشی تهیه نمائید.

ثبت اشتراک نسخه کاغذی ماهنامه شبکه     
ثبت اشتراک نسخه آنلاین

 

کتاب الکترونیک +Network راهنمای شبکه‌ها

  • برای دانلود تنها کتاب کامل ترجمه فارسی +Network  اینجا  کلیک کنید.

کتاب الکترونیک دوره مقدماتی آموزش پایتون

  • اگر قصد یادگیری برنامه‌نویسی را دارید ولی هیچ پیش‌زمینه‌ای ندارید اینجا کلیک کنید.

ایسوس

نظر شما چیست؟