هر انسانی روزی این دیار فانی را وداع خواهد گفت. در چنین شرایطی بازماندگان وسایل بر جای مانده را برداشته و در اتاق با انباری میگذاشتند. در بسیاری از جوامع وقتی فردی در میگذشت، بازماندگان کامیونی تهیه میکردند، وسایلشان را درون آن قرار میدادند و به سکونتگاه دیگری میرفتند. اما امروزه پروفایلهای ساخته شده در شبکههای اجتماعی به بخش ثابتی از زندگی ما تبدیل شدهاند.
پروفایلهایی که برای همیشه جاودانه هستند. از سال 2006 میلادی که فیسبوک کار خود را آغاز کرد تا به امروز بیش از 30 میلیون نفر از کاربران این شبکه اجتماعی جان خود را از دست دادهاند. به طور میانگین سالیانه یک میلیون نفر از کاربران عضو این شبکه اجتماعی جان خود را از دست میدهند. اما چه بر سر این حسابها خواهد آمد؟ چگونه هر پلتفرمی بعد از مرگ کاربران خود پروفایل آنها را سازماندهی خواهد کرد؟ بدون شک اینکار به سیاستهایی باز میگردد که هر پلتفرم از مدتها قبل برای آن برنامهریزی کرده است. به طوری که بعضی از پلتفرمها تصمیم گرفتهاند بعد از فوت کاربران خود همچنان پروفایل آنها را زنده نگه دارند. ما در این قسمت تعدادی از بزرگترین پلتفرمها و مکانیزمی که از سوی آنها اتخاذ شده است را مورد بررسی قرار میدهیم
توییتر و دراپباکس به سادگی پاک میکنند
توییتر و دراپباکس به نظر میرسد یک رویکرد خردگرایانه را در جامعه آنلاین در پیش گرفتهاند. در این سرویسها هیچ گزینهای برای یادآوری وجود ندارد. این سرویسها به سادگی حسابها افراد فوت شده را حذف میکنند. البته توییتر اینکار به طور خودکار انجام نمیدهد. با این وجود اگر این سرویسها روزی تصمیم بگیرند اینکار را به طور صریح انجام دهند، این بدان معنا است که حسابهای غیر فعال میتوانند در معرض حذف شدن قرار بگیرند. فقط به دلیل اینکه هیچ پستی از سوی آنها ارسال نشده است. در عوض توییتر از بازماندگان متوفی درخواست میکند با واحد Trust and Safety Council تماس گرفته و درخواست حذف حساب را ارائه کنند. اما به این نکته توجه داشته باشید که شورای مربوطه از بازماندگان مدراک معتبر قانونی را پیش از آنکه همه چیز را به طور دائم پاک کند، درخواست میکند.
به نظر میرسد، دراپباکس در این زمینه سختی خاصی به خود راه نمیدهد. این سرویس اگر بیش از 15 ماه از بلااستفاده ماندن یک حساب کاربری بگذرد و هیچگونه فعالیتی را از سوی صاحب حساب مشاهده نکند، آنرا حذف خواهد کرد. به نظر میرسد بازه زمانی 15 ماه برای اینکار کمی زود باشد. خوشبختانه، دراپباکس تعدادی ایمیل را برای اطمینان از اینکه صاحب حساب هنوز در قید حیات است، پیش از حذف حسابکاربری ارسال میکند.
فیسبوک یک یادبود آنلاین ایجاد میکند
فیسبوک نسبت به دراپباکس و حتا توییتر یک پلتفرم شخصیتر به شمار میرود. در نتیجه نسبت به فوت کاربران خود از رویکرد شخصیتری استفاده میکند. فیسبوک در صورت دریافت چنین درخواستی از اقوام متوفی بین انتخاب گزینه حذف حساب کاربری یا تبدیل آن حساب کاربری به یک وضعیت یادبود از آنها سوال میکند. برای این منظور از نزدیکان شخص فوت شده یک نفر باید اعلامیه فوت یا درگذشت را برای فیسبوک ارسال کند. هر چند یک گواهی رسمی برای اینکار لازم است، اما یک روزنامه که این خبر را منتشر کرده باشد نیز کفایت میکند. این درخواست میتواند از طریق یک دوست یا یکی از اعضا خانواده تنظیم شود، اما اگر زمانی محرز شود که فرد هنوز در قید حیات است، وضعیت یادبود ساخته شده معکوس شده و در این حالت اعلام میشود که این رویکرد تنها یک شوخی از سوی نزدیکان فرد بوده است.
در فیسبوک، فوت یک نفر به معنای آن است که کادر پیشنهاد کننده دوستی که در بالای صفحه به کاربران نشان داده میشود، دیگر ظاهر نخواهد شد. در این حالت هیچکس قادر نیست پروفایل این شخص را تعییر دهد، حتا افرادی که به فرد متوفی خیلی نزدیک بوده یا درخواست مربوطه را ارائه کردهاند. با این وجود دوستان فرد فوت شده هنوز هم قادر به ارسال پیام روی صفحه مخصوص به این فرد هستند. البته به این نکته توجه داشته باشید هر زمان روی صفحه یک فرد فوت شده پیامهای نامناسب یا بی احترامی به او ظاهر شود، این پیامها حذف خواهند شد.
گوگل رویکرد انتقال تمامی حقوق فرد را ارائه میکند
زمانی که فردی جان خود را از دست میدهد، حجم فعالیتهای آنلاین وابسته به این فرد ممکن است بیشتر شود. گاهی یک موضوع مهم یا عاطفی یا حتا اطلاعات معناداری ممکن است در یک حساب ایمیل قرار داشته باشند. نمونه کار یا اطلاعات مربوط به مباحث مالی از جمله این موارد هستند. به منظور اعطای دسترسی به این اطلاعات، مراجع قانونی باید مجوزهای ویژه را تنظیم کرده و در اختیار ارائهدهندگان سرویسها قرار دهند. این رویکرد عمدتا در زمینه انتقال پول از کارگزارهای آنلاین به وراث یا به منظور ارائه شواهد به پلیس برای روشن شدن علت مرگ مورد استفاده قرار میگیرد. حتا اگر فردی بعد از مرگ یک ریال پول هم در حساب خود نداشته باشد، بازهم مسائل مربوط به حریم خصوصی همچون مباحث عاطفی ممکن است برای فرد دیگری با ارزش باشند.
والدین عمدتا از ارائهدهندگان سرویسهای ایمیل درخواست میکنند تا اجازه دسترسی به حساب کاربری فرزندان متوفی خود را در اختیار آنها قرار دهند. به منظور آنکه آخرین مکاتبات ایمیلی یا آخرین گفتوگوهایی که فرزندانشان با دوستانشان داشتهاند را مشاهده کنند. جیمیل در این ارتباط خوب ظاهر شده است. این سرویس به یکسری مدارک قانونی و شواهدی که نشان دهد یک شخص واقعا فوت کرده است احتیاج دارد، اما یاهو سابقه طولانی و نه چندان خوشایندی در این زمینه دارد. جان الزورت از میشیگیان در سال 2005 از دادگاه درخواست کرد که به یاهو اعلام دارد اجازه دسترسی به حساب کاربری پسرش را که فوت کرده است صادر کند. اما یاهو ادعا کرد به دلیل عدم وجود هیچ مدرک متسدلی این اجازه را نمیدهد. اما دادگاه این رویکرد یاهو را مورد قبول ندانست و دستور داد که یاهو اجازه دسترسی را به الزورت بدهد.
اما شاید این سوال را مطرح کنید که چرا نزدیکان یک نفر بعد از فوت او باید تمایل داشته باشند که پروفایل آنلاین شخص فوت شده را همچنان مشاهده کنند. کارول لیبرمن، نویسنده و روانشناس معروف در این ارتباط گفته است: «مردم به این دلیل به ایمیلها و پروفایلهای اجتماعی نزدیکان فوت شده خود علاقهمند هستند که دوست دارند تصور کنند، آنها همواره زنده هستند. اگر یک پروفایل در شبکههای اجتماعی و روی بستر اینترنت فعال باشد، این حس را به وجود میآورد که هنوز هم واقعی است.»
با همه این تفاسیر، زمانی که به پروفایل افراد در اینترنت نگاه میکنیم، ما به درستی نمیدانیم که آیا این حسابها متعلق به یک فرد زنده هستند یا بازماندگان یک فرد فوت شده سعی در زنده نگه داشتن یاد و خاطره آن فرد دارند.
ماهنامه شبکه را از کجا تهیه کنیم؟
ماهنامه شبکه را میتوانید از کتابخانههای عمومی سراسر کشور و نیز از دکههای روزنامهفروشی تهیه نمائید.
ثبت اشتراک نسخه کاغذی ماهنامه شبکه
ثبت اشتراک نسخه آنلاین
کتاب الکترونیک +Network راهنمای شبکهها
- برای دانلود تنها کتاب کامل ترجمه فارسی +Network اینجا کلیک کنید.
کتاب الکترونیک دوره مقدماتی آموزش پایتون
- اگر قصد یادگیری برنامهنویسی را دارید ولی هیچ پیشزمینهای ندارید اینجا کلیک کنید.
نظر شما چیست؟