در بین محصولات ایرانخودرو، دو خودرویی پژو پارس LX با موتور TU5 و سورن ELX با موتور EF7 از محبوبیت بیشتری برخوردارند. قیمت مناسب و کارآیی قابل قبول مولفههایی هستند که در اقبال خریداران نسبت به این دو خودرو سهیم هستند.
طراحی خارجی
در مورد طراحی خارجی این دو خودرو حرف زیادی نمیتوان زد چراکه سالها است در خیابانهای کشور حضورداشته و همه چندین و چند بار آنها را دیدهاند. خصوصاً پژو پارس که نزدیک به 17 سال است با همین طراحی ظاهری در حال تولید است. بااینحال بحث برتری طراحی میان پارس و سورن بحثی کاملاً سلیقهای است؛ چراکه برخی پارس و برخی سورن را میپسندند. ولی سورن به لطف طراحی جدیدتر، تقاضای کمتر و حضور کمتر در خیابانها، کمتر از پارس تکراری شده است. بعلاوه سورن فیسلیفتی از سمند LX است که هرچند هماهنگی طراحی LX در آن دیده نمیشود؛ اما چهرهای بروزتر و مدرنتری را به نمایش میگذارد. در سوی دیگر پژو پارس قرار دارد که هرچند کاملاً پیر و تکراری شده است، اما همچنان جذابیت خود در بازار را حفظ نموده و تقاضای بالایی دارد. ولی در کل سورن با فرم سپرهای یکپارچه با بدنه، چراغهای عقب LED و زههای جانبی همرنگ بدنه، طراحی بروزتری نسبت به پارس دارد هرچند که پارس نیز طراحی هماهنگتری دارد.
طراحی داخلی
سورن بهعنوان فیسلیفتی از سمند LX در سال 1385 معرفی شد و هرچند در بیرون تفاوتهای زیادی با LX داشت اما در داخل از داشبورد و تریمی کاملاً مشابه سمند استفاده میکرد؛ چندی بعد ایرانخودرو دستبهکار شده و داشبورد کاملاً جدیدی را برای سورن ارائه کرد که انصافاً در مقایسه با تولیدات داخلی، طراحی زیبا و هماهنگی دارد. سورن با داشبورد جدید با نام سورن ELX عرضه شد ولی در سال 92 نمونه جدیدی از آن با نام سورن ELX سال یا کلاس 11 ارائه شد که در داشبورد تغییراتی داشته و مجهز به دکمههای کنترلی روی فرمان شده بود. ایرانخودرو همچنین برای پارس هم به دلیل قدمت طراحی داخلی، داشبورد جدیدی ارائه کرد که هرچند نسبت به قبل طراحی بهتری دارد اما کیفیت جنس داخلی آن بسیار افت کرده است. بااینحال پارس LX به دلیل تریم کرمرنگ داخلی، لوکستر و زیباتر از سورن ELX سال با تریم مشکیرنگ به نظر میرسد ولی ازلحاظ کیفیت داخلی بهوضوح سورن یک سر و گردن بالاتر از پارس قرار میگیرد چراکه جنس داشبورد پارس از پلاستیک خشک بوده که کاملاً بیکیفیت است درحالیکه سورن از این لحاظ وضعیت بهتری دارد.
تجهیزات
هر دو خودروی موردنظر ما از محصولات بهاصطلاح لوکس و ردهبالای ایرانخودرو بشمار میروند و به همین دلیل در رنج قیمتی خود تجهیزات نسبتاً مناسبی را ارائه میکنند. از تجهیزات مشترک هر دو خودرو میتوان به ترمزهای دیسکی در هر چهارچرخ با ABS و EBD، دو ایربگ، فرمان هیدرولیک با غربیلک مجهز به دکمههای کنترلی، تهویه اتوماتیک، آینههای جانبی برقی و تاشونده اتوماتیک، شیشههای برقی هر چهاردر، سنسور دندهعقب، رینگاسپرت آلومینیومی و تنظیم برقی پشتی صندلیهای جلو اشاره کرد. درحالیکه سورن با گرمکن آینههای جانبی، دسترسی از داخل خودرو به صندوق بار، پاور ویندوز، تنظیم زاویهٔ نور چراغهای جلو و کیفیت بهتر سیستم صوتی بالاتر از پارس قرار میگیرد.
پیشرانه
پارس مورد بحث از نوع LX یعنی مجهز به پیشرانهٔ TU5 متعلق به پژو 206 تیپ 5 است. موتوری با حجم 1600 سیسی، 108 اسب بخار قدرت و 142 نیوتن متر گشتاور. در سوی دیگر سورن نیز این اواخر فقط با موتور بهاصطلاح ملی EF7 عرضه میشود؛ یعنی موتوری که دیدگاههای مثبت و منفی کاملاً متضادی نسبت به آن وجود دارد. درهرحال EF7 پیشرانهای با 1700 سیسی حجم است که با تجهیز به سیستم زمانبندی متغیر باز و بسته کردن سوپاپها، 114 اسب بخار قدرت و 155 نیوتن متر گشتاور تولید میکند که هرچند نسبت به موتورهای روز دنیا بازدهی پایینی دارد؛ اما با توجه به پیشرانههای محصولات داخلی میتوان خروجی موتور EF7 را نسبتاً معقول و مناسب دانست. البته ایرانخودرو بهتازگی نسخهٔ توربوی سورن را هم عرضه کرده که 150 اسب بخار قدرت دارد.
رانندگی
بر روی کاغذ سورن با 6 اسب بخار قدرت بیشتر و 13 نیوتن متر گشتاور بیشتر برتر از پارس به نظر میرسد اما از یکسو اضافهوزن 72 کیلوگرمی سورن نسبت به پارس و از یکسو مشکل گاز نخوردن و یا بهاصطلاح کُپ کردن در دندههای یک و دو موجب میشود که پارس علیرغم توان کمتر در شتاب اولیه برتر میدان باشد؛ اما مشکل پارس عدم همخوانی موتور و بدنه است یعنی هرچند موتور TU5 مصرف سوخت کمتری از موتور قبلی XU7 دارد؛ اما برای هیکل سنگین پارس ضعیف بوده و کشش موتور قبلی را ندارد. بنابراین در سربالاییها خصوصاً هنگام تکمیل ظرفیت سرنشینان، کاملاً کم آورده و نیاز به معکوس پیدا میکند. این در حالی است که سورن در شتاب ثانویه بر پارس برتری داشته و حتی با دنده 5 هم شیبها را طی میکند.
به همین دلیل شتاب صفرتاصد سورن 12 ثانیه است درحالیکه پارس در دندههای 3 به بعد با افت توان مواجه شده و برای رسیدن به صد کیلومتر در ساعت به 13.2 ثانیه زمان احتیاج دارد. هندلینگ و راحتی دو خودرو تقریباً در یک سطح است اما سورن به دلیل وزن سنگینتر و کشش بیشتر، برای جادههای برونشهری مناسبتر است، درحالیکه پارس در شهرها چابکتر عمل میکند. در بحث ترمزگیری هم برتری با سورن است و عملکرد بهتری دارد درحالیکه هنگام حرکت با دور موتور بالاتر از 3000 rpm صدای موتور TU5 پارس بیشتر از سورن به داخل کابین میآید؛ اما در بحث مصرف سوخت طبق اعلام ایرانخودرو، پژو پارس LX بهصورت ترکیبی 7.5 لیتر بنزین در هر صد کیلومتر مصرف میکند که بهتر از مصرف 8.1 لیتری سورن ELX است.
نتیجه
پس از بیان موارد بالا با توجه به حدود 600 هزار تومان قیمت کمتر سورن و تجهیزات بیشتر، کیفیت بالاتر و قدرت بیشتر آن میتوان سورن ELX کلاس 11 را پیروز این رقابت دانست؛ اما تقاضای بازار کاملاً برعکس است بهگونهای که پارس و خصوصاً مدل LX فروش بسیار بیشتری نسبت به سورن دارد. از سوی دیگر سورن در بخش بازار دستدوم هم مغلوب پارس شده و دیرتر و با افت قیمت بیشتری فروش میرود؛ بنابراین در کل میتوان اینگونه نتیجهگیری کرد که اگر اصطلاحاً تو بورس بودن، طراحی داخلی زیباتر و تا حدودی مصرف کمتر مدنظر باشد پارس LX انتخاب بهتری است اما اگر تجهیزات بیشتر، کیفیت بالاتر و شتاب و کشش را مهم بدانیم قطعاً سورن ELX EF7 پیروز میدان است.
ماهنامه شبکه را از کجا تهیه کنیم؟
ماهنامه شبکه را میتوانید از کتابخانههای عمومی سراسر کشور و نیز از دکههای روزنامهفروشی تهیه نمائید.
ثبت اشتراک نسخه کاغذی ماهنامه شبکه
ثبت اشتراک نسخه آنلاین
کتاب الکترونیک +Network راهنمای شبکهها
- برای دانلود تنها کتاب کامل ترجمه فارسی +Network اینجا کلیک کنید.
کتاب الکترونیک دوره مقدماتی آموزش پایتون
- اگر قصد یادگیری برنامهنویسی را دارید ولی هیچ پیشزمینهای ندارید اینجا کلیک کنید.
نظر شما چیست؟