این مطلب یکی از مجموعه مقالات پرونده ویژه «فناوریهای سال ۲۰۱۷» است که در ماهنامه شبکه شماره ۱۸۸ منتشر شد. برای دانلود کل این پرونده ویژه اینجا کلیک کنید.
پیشینه
مشکل اصلی شبکههای وایفای؛ ضعیف شدن امواج رادیویی پس از برخورد با موانع سخت و ناتوانی در پوشش دادن محدودههای بزرگ است. بسیاری از روترهای پرقدرت بازار در فاصلههای چند متری و بدون مانع کارایی و سرعت بالایی دارند ولی بهمحض اینکه با یک لپتاپ یا گوشی موبایل و از اتاق مجاور بدانها متصل شوید؛ بسیار ضعیف و با قطع و وصل همراه هستند. در چند سال اخیر، برخی روترها با قابلیت تقویتکنندگی وارد بازار شدند تا بتوانند بهعنوان روتر دوم وارد بازی شده و امواج رادیویی را در فاصلهای دورتر از روتر اصلی تقویت و دوباره منتشر کنند. اما این راهکار باز هم مشکلات خاص خود را داشت. هزینه بالا، نیاز به چند تقویتکننده در چند اتاق یا سالن و طبقه، پیدا شدن نقاط کور و عدم سازگاری روتر اصلی و تقویتکننده برخی از دلایلی هستند که تقویتکنندهها را با عدم استقبال قابل انتظار روبرو کرد.
مش وایفای چیست؟
راهکار جدیدی که شرکتها برای رفع این مشکل اصلی وایفای در پیش گرفتند، ارایه یک کیت از روترهای بیسیم است که کاملا با یکدیگر سازگار و مکمل هستند و با لینک شدن به هم میتوانند محدوده پوششدهی بسیار وسیعتری ایجاد کرده و نقاط کور گذشته را حذف کنند. کیتهای مش وایفای از همان فناوری شبکههای مش قدیمی سود میبرند و با استفاده از توپولوژی مش سعی دارند به یکدیگر لینک شوند و هریک تقویتکنندهای برای روترهای دیگر باشد. یک روتر اصلی به اینترنت متصل شده و روی دیگر روترها به اشتراک میگذارد (شکل ۱).
برای دستگاههای کلاینت، اتصال به روتر نزدیکتر بهتر است و بهعنوان روتر اصلی محسوب میشود. هریک از روترهای درون کیت مش وایفای یک نود هستند که میتوانند به شبکه وایفای اضافه یا کم شوند. هر نود جدید، با دیگر نودهای همسایه ارتباط برقرار میکند و سعی دارد سیگنالهای آنها را تقویت کند. به این شکل، هر نود سیگنالهای نودهای دیگر را تقویت و منتشر میکند و نقاط کور با همپوشانی امواج رادیویی در یک بخش فیزیکی از بین میروند.
مش وایفای سعی دارد در همه جای خانه یک وایفای کارامد عرضه کند و نصب و راهاندازیاش نیز بسیار ساده است و عموماً توسط اپلیکیشنهای موبایل اتفاق میافتد
کیتهای مش وایفای معمولا شامل سه یا چهار روتر مشابه هستند و قیمتی بین ۳۰۰ تا ۴۰۰ دلار دارند اما مشتریان میتوانند بهطور جداگانه روترهای این کیت را نیز خریده و به تعداد روترهای سیستم مش وایفای اضافه کنند و یک وایفای با ۵ یا ۶ روتر بسازند. در برخی سیستمهای مش وایفای، یک روتر اصلی پرقدرت مجهز به آخرین فناوریهای نسل دوم استاندارد 802.11ac یا Wave 2 وجود دارد و دیگر روترهای بیسیم باز هم از استاندارد 802.11ac هستند ولی سرعت و قدرت پایینتری دارند. کیت گوگل وایفای یا کیت نتگیر اوربی اینطور نیستند و تمامی روترها مشایه یکدیگراند. غالباً روترهای مش وایفای آنتنهای داخلی دارند و طوری طراحی میشوند که بتوانند امواج رادیویی را در تمام جهتها پراکنده کنند. هر روتر درون مش وایفای باید بتواند اطلاعات دریافتی از شبکه وایفای را با همان قدرت دوباره در تمامی جهتها منتشر کند.
برای مثال، ممکن است یک تبلت به روتر مش وایفای شماره ۳ متصل شده باشد و بخواهد ویدیویی از روی اینترنت دانلود کند. روتر مش وایفای شماره ۱ به اینترنت متصل است. در این شرایط، درخواست دانلود ویدیو از تبلت به دست روتر شماره ۳ و بعد روتر شماره ۲ و نهایتا روتر شماره ۱ میرسد و دوباره ویدیو با سرعت و کیفیت بالا از روی اینترنت بهروی روتر شماره ۱ و در ادامه روتر شماره ۲ و ۳ و نهایتاً بهدست تبلت میرسد. در این ارتباط، روترهای میانی وظیفه دارند امواج سیگنالی یا دادهای را تقویب و بازنشر کنند و اجازه ندهند امواج به میرایی بروند.
مزایای مش وایفای
کدام خانهها یا کاربران مشتری اصلی روترهای مش وایفای هستند؟ بهطور مشخص مش وایفای برای خانههای بزرگ طراحی شدهاند که یک روتر مرکزی در وسط خانه نمیتواند تمام اتاقها و فضاها را پوشش بدهند. سازندگان کیتهای مش وایفای میگویند خانههای با مساحت ۲۰۰۰ تا ۴۵۰۰ فوت مربع (۱۸۵ تا ۴۲۰ مترمربع) میتوانند از مش وایفای استفاده و تمام فضای خانه را زیر پوشش یک وایفای قدرتمند و پرسرعت ببرند. همچنین، خانهها و ساختمانهایی که دارای اتاقهای متعدد با دیوارههای سیمانی، آجری و گچی هستند یا از موانع سخت بتنی و غیره استفاده میکنند؛ مشتری مش وایفای خواهند بود. برای خانههای ۱۰۰ یا ۱۵۰ متری سیستم مش وایفای اصلا مناسب نیست و همان راهکارهای قدیمی روتر پر قدرت مرکزی یا استفاده از روتر مرکزی و یک روتر دوم تقویتکننده بهتر و مقرونبهصرفه است. گوگل اعتقاد دارد کسبوکارهایی که ساختمانهای چند طبقه دارند یا در زیرزمین کار میکنند نیز میتوانند مشتری روترهای مش وایفای این شرکت باشند و در هر طبقه یک روتر قرار داده شود.
سیستمهای مش وایفای یک کیفیت و کارایی با ثبات و یکسان ارایه میدهند و مانند روترهای سنتی نیستند که بسته به جای قرار دادن روتر یا عملکردش شاهد کاراییهای متفاوتی باشیم. مش وایفای سعی دارد در همه جای خانه یک وایفای کارامد عرضه کند و نصب و راهاندازیاش نیز بسیار ساده است و عموماً توسط اپلیکیشنهای موبایل اتفاق میافتد. روترهای سنتی مبتنی بر پنلهای مدیریتی تحت وب هستند و اعمال تنظیمات مختلف روی آنها سخت و پیچیده است ولی شرکتهایی مانند گوگل، نتگیر، Eero و Luma سعی کردند با اپلیکیشنهای موبایل اندروید و آیاواس مدیریت و کنترل روترهای مش وایفای را کاربرپسند کنند.
آینده نزدیک
چندین شرکت سیستم وایفای مش خود را در نیمه دوم سال ۲۰۱۶ عرضه کردند. گوگل و نتگیر شرکتهای بهنامی هستند که روی فروش این کیتها در سال ۲۰۱۷ حساب ویژهای باز کردند. بررسیهای اولیه روی این کیتها، نتایج امیدوارکننده و مثبتی داشته و ارزیابیها از کارایی بالای مش وایفای و برطرف شدن همیشگی مشکل وایفای خبر میدهند اما باید در عمل منتظر باشیم سال ۲۰۱۷ چه تعداد کیت وایفای مش بهفروش میرود و کاربران چه واکنش و استقبالی نشان میدهند. برخی شرکتها دست به ابتکار زده و کیتهای مش وایفای را با دیگر محصولاتی مانند دوربینهای نظارتی یا پاورلاین ترکیب کردند و محصولات جدید چندمنظورهای ساختند تا مصرفکننده با یک تیر چند هدف را بزند. همانطور که اشاره شد محدوده قیمتی این کیتهای مش وایفای بین ۳۰۰ تا ۴۵۰ دلار است.
ماهنامه شبکه را از کجا تهیه کنیم؟
ماهنامه شبکه را میتوانید از کتابخانههای عمومی سراسر کشور و نیز از دکههای روزنامهفروشی تهیه نمائید.
ثبت اشتراک نسخه کاغذی ماهنامه شبکه
ثبت اشتراک نسخه آنلاین
کتاب الکترونیک +Network راهنمای شبکهها
- برای دانلود تنها کتاب کامل ترجمه فارسی +Network اینجا کلیک کنید.
کتاب الکترونیک دوره مقدماتی آموزش پایتون
- اگر قصد یادگیری برنامهنویسی را دارید ولی هیچ پیشزمینهای ندارید اینجا کلیک کنید.
نظر شما چیست؟