پرهزینهترین بخش کار برای نصب لینوکس منابع سختافزاری به کار گرفته شده برای اجرای آن است، نه خود سیستمعامل. بنابراین اگر قصد دارید یک پروژه جدید لینوکسی را راه اندازی كنيد، یا مایلید آن را نصب و امتحان کنید اما فکر میکنید که منابع سختافزاری مناسب این کار را در اختیار ندارید، کافی است در ادامه این مقاله نگاهی به فهرست دستگاههایی که میتوانید لینوکس را روی آنها نصب کنید، بیاندازید.
کامپیوتر دسكتاپ یا لپتاپ تحت ویندوز و تبلتهای x86
اکثر کاربران لینوکس این سیستمعامل را روی یک کامپیوتر نصب میکنند، با وجودی که سایر دستگاههای موجود در این فهرست در اجرای بعضی از نسخههای لینوکس با مشکل مواجه میشوند، اما شما تقريبا میتوانید مطمئن باشید كه توزیع لینوکسی که انتخاب میکنید روی یک کامپیوتر شخصی دسکتاپ به درستی اجرا خواهد شد. همین موضوع در مورد لپتاپها (از جمله نوتبوکها، اولترابوکها و همینطور نوتبوکهای تقريبا از رده خارج) نیز صدق میکند. طی چند سال گذشته با فراهم شدن درایورهای مخصوص لینوکس ارائه شده توسط سازندگان لپتاپها، اجرای لینوکس روی لپتاپ فراگير شده است.
احتمالا شما هم در جریان تبلتهای ویندوزی هستید، این دستگاهها به دو دسته طبقهبندی میشوند، آنهایی که از پردازنده ARM استفاده میکنند و آنهایی که از یک پردازنده سنتی x86 اینتل بهره میبرند. متاسفانه هنوز امکان آنلاک کردن بوت لودر دستگاههای ARM وجود ندارد. به همین دلیل نمیتوان لینوکس را روی این دستگاهها اجرا کرد. اما امکان نصب لینوکس روی تبلتهای x86 که محدوده نسبتا وسیعی از سری Surface Pro تا مدلهای کمتر شناخته شده سری Acer Iconia W700 را در بر میگیرد وجود دارد. شناسایی تبلتهای سازگار ساده است: اگر تبلت شما از یک پردازنده 32 یا 64 بیت استفاده میکند شما قادر خواهید بود سیستمعامل لینوکس را تقریبا بدون دردسر روی آن نصب کنید.
اگر برای نصب با مشکل مواجه شدید جای نگرانی نیست، شما میتوانید لینوکس را روی یک فلش درایو نصب كرده و آن را از این طریق اجرا كنيد.
سیستمعامل اپل (Mac OS X) را فراموش نکنید
تنها کامپیوترهای تحت ویندوز نیستند که میتوانند میزبان لینوکس باشند. این سیستمعامل میتواند روی دستگاههای قدیمی PowerPCهم نصب شود، به عنوان یک سیستمعامل لینوکس به صورت زنده (Live) از روی USB بوت شود و روی کامپیوترهای پیشرفته مک مثل MacBook Pro Retina نیز نصب میشود.
تلفن هوشمند یا تبلت آندرويد
اگر شما هم دلبسته لینوکس شدهاید و میخواهید هر جا که میروید آن را با خود به همراه داشته باشید و در عين حال لپتاپ مناسب این کار را نیز در اختیار ندارید، پس چارهای نیست جز اینکه آن را روی تلفن هوشمند یا تبلت آندروید خود نصب کنید. بهترین روش برای فهميدن اینکه آیا دستگاه شما توانایی اجرای لینوکس را دارد یا خیر این است که به این سایت مراجعه کنید و در این سایت جستجو کنید که آیا امکان نصب لینوکس روی دستگاه شما وجود دارد. بعضی از دستگاهها هستند که مورد توجه توسعهدهندگان بوده و توزیعهایی از لینوکس برای آنها توسعه یافته است. برای نمونه، Nexus 5 با یک نسخه خاص از سیستمعامل اوبونتو تاچ کار میکند.
از آنجا که خود آندرويد بر پایه لینوکس ساخته شده است، خیلی به ندرت پیش میآید که یک دستگاه آندرويد پیدا شود که نتواند این سیستمعامل را اجرا کند. توجه داشته باشید كه اجرای یک نسخه خط فرمان از لینوکس خیلی راحتتر از اجرای یک نسخه با رابط گرافیکی است.
لینوکس روی یک تلفن هوشمند یا تبلت قدیمی غیرآندرويدی
اگر شما هم یک تلفن یا تبلت قدیمی بلااستفاده دارید، ممکن است دستگاه شما از قابلیتهای سختافزاری و نرمافزاری ویژهای برخوردار باشد که امکان سازگاری آن با دیگر سیستمعاملها را نیز فراهم میکند. دو نمونه از دستگاههایی که این قابلیت را در خود جای دادهاند تلفن هوشمند ویندوز موبایل HTC HD2 و تبلت HP TouchPad هستند. هر دوی این دستگاهها میتوانند هم آندرويد و هم لینوکس را اجرا کنند (HTC HD2 و HP TouchPad هر دو نسخه آندروید Ice Cream Sandwich را اجرا میکنند). HP TouchPad علاوه بر آندرويد امکان اجرای Web OS و اوبونتو را نیز دارد.
رزبری پای
نمیتوان در فهرست دستگاههای پشتیبانیکننده لینوکس از رزبری پای شگفتانگیز چشم پوشی کرد. این دستگاه در انگلستان توسعه پیدا کرد و میتوان از آن یک مینی کامپیوتر با قابلیت انطباق پذیری بالا ساخت. با وجودی که توزیع اختصاصی Raspbian دبیان برای این دستگاه در نظر گرفته شده است، اما گزینههای دیگری نیز مثل Arch Linux و آندرويد برای آن وجود دارد. یک نسخه از ویندوز 10 نیز روی Raspberry Pi 2 اجرا میشود.
مزیت استفاده از لینوکس روی رزبری پای این است که به هر کسی این امکان را میدهد تا به سرعت کار با این دستگاه را شروع کند، به طوری که میتوان قبل از وارد کردن یک SD card به دستگاه توسط دیسک ایمیج، سیستمعامل را درون کارت حافظه نصب کرد.
با وجودی که بعد از معرفی رزبری پای در سال 2012 رقبای دیگری نیز برای آن معرفی شدند، اما مرد پشت این پروژه، ایبن آپتون، ترسی از این رقبا به دل راه نداد و با اعتماد به نفس رزبری پای 2 را نیز عرضه کرد. از خیلی از جهات رزبری پای یک دستگاه اختصاصی لینوکس است.
لینوکس روی کنسولهای بازی
کنسولهای بازی نیز مکان مناسبی برای نصب سیستمعامل لینوکس هستند. پروژه مدیاسنتر XBMC (که با نام Kodi شناخته میشود) کنسول اصلی اکس باکس را به یک مدیاسنتر لینوکسی تبدیل میکند. در همین حال تمام کنسولهای بازی سونی برای اجرای لینوکس هک و آماده سازی شدهاند. علاوه بر این، Nintendo Wii را هم میتوان برای اجرای لینوکس هک کرد. شگفت آن که، امکان نصب لینوکس روی PS3 نیز وجود دارد، البته این کار تنها روی دستگاههایی که نسخه میانافزار قدیمیتر 3.2 را اجرا میکنند، قابل انجام است.
ماهنامه شبکه را از کجا تهیه کنیم؟
ماهنامه شبکه را میتوانید از کتابخانههای عمومی سراسر کشور و نیز از دکههای روزنامهفروشی تهیه نمائید.
ثبت اشتراک نسخه کاغذی ماهنامه شبکه
ثبت اشتراک نسخه آنلاین
کتاب الکترونیک +Network راهنمای شبکهها
- برای دانلود تنها کتاب کامل ترجمه فارسی +Network اینجا کلیک کنید.
کتاب الکترونیک دوره مقدماتی آموزش پایتون
- اگر قصد یادگیری برنامهنویسی را دارید ولی هیچ پیشزمینهای ندارید اینجا کلیک کنید.
نظر شما چیست؟