طراحی مادربرد بر پایه چه اصولی صورت گرفته است؟
شرکت ایسوس از سالیان گذشته طراحی محصولات خود را در گروه های چون مادربردهای گیمینگ آغاز کرده است. همچنین این شرکت گروهی از مادربردهای خود را برای استفاده در محیطهای پر خطر و با آب و هوای خشن در دستور کار خود قرار داده است. در طراحی این گروه که از آن به سری TUF یاد می شود، دو مقوله "کیفیت" و "ماندگاری" به عنوان اصول اولیه رعایت شده و خیال کاربران را از جنبه حفظ کیفیت و دوام مادربرد حتی در سختترین شرایط کاری راحت کرده است. اما طراحی این مادربرد با نسل قبل خود تفاوتهایی داشته است. اول اینکه برخی از کاستیها در نسخه جدید فناوری TUF برطرف شده تا بیشترین راندمان را نصیب کاربر کند.
از سوی دیگر، خنک کنندههای مادربرد هم نسبت به مدلهای پیشین ارتقا یافته و سیرکولاسیون بهبود یافته، هوا را با استفاده از زره حرارتی (Thermal Armor) به عنوان مهمترین نکته در کولینگ مادربرد مبنا قرار داده است. استفاده از محافظ یکپارچه فلزی در پشت مادربرد (TUF Fortifier) علاوه بر دخالت در چرخه کولینگ، استقامت PCB را در برابر فشارهای طولانی مدت ناشی از نصب خنک کنندههای سنگین وزن پردازنده دو چندان کرده و از نفوذ مایعات در اتصالات مادربرد جلوگیری می کند. ایسوس در این مادربرد بیشترین تلاش را برای دسترسی آسان کاربر به اطلاعات سیستم را با ایجاد یک کارگاه کامل (TUF Detective 2) تضمین می کند. همچنین مدیریت فنهای متصل به مادربرد به کمک آی سی کنترلرTUF انجام می شود و با فناوری Thermal Radar 2 میزان خنک کنندگی، سرعت فنها و کاهش یا افزایش تعداد فنهای فعال در دستان کاربر خواهد بود.
اما گرد و غبار را می توان به بزرگترین دشمن المانهای الکترونیکی تعبیر کرد. ایسوس با استفاده از فناوری Dust Defenders تلاش کرده تا با جلوگیری از نفوذ گرد و غبار، عمر مادربرد را افزایش دهد. راندمان و پایداری یک مادربرد با نوع، کیفیت و کارآیی المانهای الکترونیکی ارتباط مستقیم دارد. ایسوس در مادربرد سیبرتوث از قطعاتی استفاده کرده که آزمونهای پایداری در شرایط سخت را با موفقیت پشت سر گذاشتهاند. از همین رو مادربرد سیبرتوث Z170 از خازنهای جامد 10K، چوکهای کارآمد و ماسفتهای جدید با RDS پایین بهرهمند است. در مجموع مادربرد سیبرتوث با طراحی جدید TUF از بالاترین کلاس نظامی برخوردار بوده و پس از گذراندن تستهای سخت و دشوار و کسب موفقیت، پا به بازار مصرف گذاشته است.
سیستم خنک کننده مادربرد
خنک کننده مادربرد بیشتر بر روی مدار رگولاتور ولتاژ متمرکز است. ایجاد کانال برای جریانسازی بهتر هوا و دفع گرمای قطعات الکترونیکی مدار VRM پردازنده به گونه ای است که امکان تغییر مسیر سیرکولاسیون هوا فراهم شده است. دو کلید کشویی بر روی این بخش قرار گرفته که با تغییر جهت آنها می توان مسیر جریان هوای المانهای مدار تغذیه ولتاژ پردازنده را تغییر داد. همچنین دو فن کوچک برای نصب بر روی این بخش در ملحقات مادربرد به چشم می خورد که در صورت نصب، می تواند به کولینگ مدار تامین ولتاژ پردازنده کمک می کند.
مدار تامین ولتاژ
این بخش از مادربرد به قدری حیاتی است که سازنده بیشترین انرژی و هزینه را برای آن در نظر می گیرد. این محصول به دوازده فاز دیجیتال برای تامین ولتاژ مورد نیاز پردازنده و دو فاز مجزا برای حافظهها مجهز شده است. کنترلر +DiGi به همراه خازنهای جامد 10K، چوکهایی با تحمل آمپراژ بالا و تولید گرمای کمتر و ماسفتهای خنک امکان تامین و عرضه ولتاژهایی خالص و مدیریت شده را برای هستههای پردازنده و از طریق کانکتور 8 پین 12 ولت فراهم کرده است. نکته قابل توجه، ایجاد شیارهای هرمی شکل بر روی سطح چوکها است که باعث دفع بیشتر گرمای آن می شوند. این محصول با برخورداری از سوکت LGA1151 از پردازنده های نسل ششم اینتل حمایت می کند. چهار شکاف برای نصب تا 64 گیگابایت حافظه های DDR4 به صورت دو کاناله بر روی مادربرد در نظر گرفته شده است. شکافهای توسعه دهنده مادربرد توسط زره تقویت کننده TUF محافظت می شود تا ریسک صدمات ناشی از ضربات شدید به مادربرد و سخت افزارهایی چون کارت گرافیک را به حداقل برساند.
شکافهای توسعهدهنده و ذخیرهسازها
مادربرد ازسه شکاف گرافیکی PCI-E 3.0 X16 و سه شکاف PCI-E 3.0 X1 برای نصب کارت گرافیک و سخت افزارهای دیگری چون کارت صدا و کارت وای فای بهره می برد. همچنین دو درگاه ساتا اکسپرس، یک درگاه M.2 و شش درگاه ساتا 6 گیگابایت برای اتصال انواع ذخیره سازها در نظر گرفته شده است. این محصول از تراشه I218-V اینتل برای ارائه کانکتور شبکه برخوردار است که ارتباط کابلی شبکه را برقرار می کند.
همچنین دو درگاه تصویری HDMI و DisplayPort 1.2 با قابلیت خروجی تصاویر 4K و 2K با نرخ تازهسازی تصویر 24 و 60 هرتز، دو درگاه USB 3.1 (تایپ A و C)، شش درگاه USB 3.0، هشت درگاه USB 2.0 و شش خروجی صوتی از دیگر امکانات ارتباطی مادربرد سیبرتوث Z170 است. تمامی بخشهای فوق توسط حفاظتگرهای ESD از هرگونه نویز، اتصال کوتاه و امواج الکترومغناطیسی محافظت می شوند.
قابلیت اورکلاکینگ مادربرد چگونه است؟
خوشبختانه در بیشتر مادربردهای امروزی قابلیتهای اورکلاکینگ به عنوان یک بخش ثابت دیده می شود. مادربرد سیبرتوث هم از امکانات اورکلاکینگ خوبی برخوردار است. تعبیه تراشه کنترلر TPU زمینه را برای اورکلاک پردازنده از طریق افزایش ضریب بیس کلاک (BCLK) فراهم کرده و بنا به اعلام سازنده، اورکلاکر می تواند این ضریب را تا 400 مگاهرتز افزایش دهد! اما با ورود به بخش Advance بایوس گرافیکال مادربرد و در زبانه Ai Tweaker کاربر به انواع گزینههای افزایش بیش کلاک، ضریب مالتی پلیر (پردازنده باید از نوع ضریب باز یا K باشد)، تنظیم فرکانس و تایمینگ حافظهها و تغییر ولتاژ بخشهای مختلف پردازنده، حافظهها و چیپست دسترسی خواهد داشت.
آزمونهای مادربرد
طبف اعلام ایسوس، مادربرد سیبرتوث Z170 سختترین آزمونها را در آزمایشگاه گذرانده که نتیجه آن بیشترین سطح پایداری به ویژه در حین اجرای نرم افزارهای آزمون کننده است. قبل از هر چیز، غیر فعال کردن گزینه های صرفه جویی مصرف و کاهش فرکانس پردازنده در زمان بیکاری از اولویتهای اورکلاکینگ است. معمولترین کار در چرخه آزمونها، افزایش فرکانس پردازنده و حافظهها است. به همین دلیل با ورود به محیط بایوس و طی دو مرحله آزمون و خطا موفق شدیم تا فرکانس پردازنده را به 4700 مگاهرتز برسانیم. این میزان فرکانس با اعمال ولتاژ 1.328 ولت و با خنک کننده واترکولینگ امکان پذیر شد. همچنین فرکانس حافظهها هم با فعال سازی پروفایل XMP به 3200 مگاهرتز افزایش یافت. حال همه چیز برای اجرای تستهای پردازشی و گرافیکی مهیا است. در جداول زیر مشخصات سیستم تست و نتایج کسب شده در اجرای آزمونها را مشاهده می کنید.
سخن آخر
بدون تردید شما هم پس از مشاهده گالری عکس اختصاصی ماهنامه شبکه از مادربرد سیبرتوث Z170 تایید می کنید که ایسوس در این محصول چیزی کم نگذاشته و بهینهسازیهای خود را بر روی نقاط آسیب پذیر، ایجاد کننده محدودیت و نقطه ثقل پایداری چه در زمان بیکاری سیستم (Idle Times) و چه بعد از افزایش فرکانسها به شکل قابل قبولی اعمال کرده است. در محیط بایوس نشانگر موس بدون تاخیر تحرک داشته و انتخاب زبانهها نیز به سرعت اعمال می شد. مادربرد در طی اجرای آزمونها خنک بود و مدار VRM هم در بار 100 درصد پردازنده و در فرکانس 4700 مگاهرتز پایداری خود را حفظ کرد. وجود نرم افزارهای مدیریت مادربرد در محیط ویندوز هم از قابلیتهای مناسبی برخوردار است که مراجعه کاربر به محیط بایوس را برای تنظیم برخی از گزینهها منتفی می کند. در نهایت مادربرد سیبرتوث Z170 را با توجه به ساختار، طراحی، قابلیتهای پایداری و بکارگیری قطعات با کیفیت به تمامی کاربران، سیستمهایی با کارکرد شبانه روزی و به ویژه برای استفاده در شرایط نامناسب آب و هوایی چون مناطق شمالی و جنوبی کشور پیشنهاد می کنیم.
ماهنامه شبکه را از کجا تهیه کنیم؟
ماهنامه شبکه را میتوانید از کتابخانههای عمومی سراسر کشور و نیز از دکههای روزنامهفروشی تهیه نمائید.
ثبت اشتراک نسخه کاغذی ماهنامه شبکه
ثبت اشتراک نسخه آنلاین
کتاب الکترونیک +Network راهنمای شبکهها
- برای دانلود تنها کتاب کامل ترجمه فارسی +Network اینجا کلیک کنید.
کتاب الکترونیک دوره مقدماتی آموزش پایتون
- اگر قصد یادگیری برنامهنویسی را دارید ولی هیچ پیشزمینهای ندارید اینجا کلیک کنید.
دیدگاهها
بسیار عالی !!
سلام
توی مشخصات بورد اومده که حداقل۲۱۳۳۰ و حداکثر فرکانس رم روی ۲۴۰۰ هست.چجوری میشه به فرکانس ۳۰۰۰دست پیدا کرد؟مگه خود فرکانس ۲۴۰۰ با فعال کردن xmpبدست نیومده؟
ممنون
سلام تو مشخصات نوشته که حداکثر فرکانس با افزایش xpm هم میشه ۲۴۰۰درسته? چجوری میشه بیشتر ازین حد رو از مادربرد استفاده کرد?
ممنون