تحلیلی بر نوآوری جدید گوگل
آیا تلفن ماژولار گوگل انقلابی در دنیای موبایل خواهد بود؟
اسمارت‌فون ماژولار گوگل تحت عنوان پروژه آرا (Project Ara) مراحل طراحی و توسعه را پشت سر می‌نهد. این گوشی که قرار است بهار سال آینده میلادی به بازار عرضه شود، اولین گوشی است که توسط خود گوگل تولید شده است. کارشناسان و نویسندگان اخبار دنیای فناوری در کنفرانس توسعه دهندگان امسال موفق شدند با تنی چند از اعضا سازنده این گوشی گفت‌وگویی داشته باشند. این جلسه تا حدود نسبتا زیادی به سوالات مبهم کارشناسان و مردم پاسخ داده است. گوگل بر این باور است که این گوشی ماژولار تحولی بزرگ در صنعت اسمارت‌فون‌ها رقم خواهد زد. اما گوشی طراحی شده توسط گوگل چه ویژگی‌های منحصر به فردی دارد؟

1606683296_1_0.gif

پروژه آرا یک اسمارت‌فون هوشمند ماژولار است که اواخر سال جاری میلادی نسخه ویژه توسعه دهندگان آن از سوی گوگل عرضه خواهد شد. اما مفهوم ماژولار بودن اسمارت‌فون چیست؟ این مفهوم به تعویض قطعات سخت‌افزاری یک اسمارت‌فون اشاره دارد. به عبارت دیگر کاربر این توانایی را دارد تا اجزا سخت‌افزاری گوشی خود را از هم جدا کرده و آن‌ها را با نمونه‌های دیگری تعویض کند. لازم به توضیح است که پیش از گوگل؛ شرکت ال جی با ارائه اسمارت‌فون جی 5 اولین گوشی ماژولار هوشمند را روانه بازار کرد، اما بسیاری از کارشناسان به دو دلیل تمایل دارند خروجی نهایی پروژه آرا را مشاهده کنند.

مطلب پیشنهادی

۱۰ محصول برتر گردهمایی امسال گوگل

اول آن‌که آن‌ها بر این باور هستند که گوشی ماژولار گوگل همراه با نوآوری‌های خاصی به بازار عرضه خواهد شد و دوم آن‌که این گوشی به‌طور کامل توسط خود گوگل تولید می‌شود.

تلفن ماژولار گوگل بیش از یک تلفن ساده است

در کنفرانس توسعه‌دهندگان امسال گوگل محصولات متنوعی را در معرض دید مخاطبان قرار داد. اما بدون شک یک تلفن ماژولار در نوع خود محصول عجیب اما جالب توجهی به شمار می‌رود. تلفنی که به لحاظ ویژگی‌های بصری نکات قابل تعملی در خود جای داده است. اما پروژه آرا چیزی فراتر از یک مفهوم ساده است. گوگل در نظر دارد این تلفن ماژولار را تبدیل به یک کسب و کار واقعی کند. کسب و کاری که از درون مجموعه گوگل مدیریت شده و سازمان‌دهی شود. به عبارت ساده‌تر، تلفن ماژولار گوگل را می‌توان برآیندی از به وجود آمدن یک استارت‌آپ داخلی در بدنه گوگل توصیف کرد. اگر گوگل موفق شود این نمونه اولیه را به یک محصول تجاری تبدیل کند، آن‌گاه این پروژه را بسط خواهد داد و اکوسیستم ماژولاری خود را به درون دیگر بخش‌ها وارد خواهد کرد. آرا در نظر دارد، تبدیل به اولین گوشی گوگل شود که این شرکت خود به تنهایی آن‌را تولید کرده است.

البته گوگل در گذشته نیز سابقه ساخت تجهیزات سخت‌افزاری مستقل را داشته است. تبلت‌ها، لپ‌تاپ‌ها و دیگر ابزارهای مستقل از جمله این موارد هستند. تقریبا نزدیک به یک هفته پیش بود که ما یک نمونه اولیه از این گوشی را مشاهده کردیم. به نظر می‌رسد نمونه اولیه به اندازه کافی راضی کننده بوده است تا کادر اجرایی گوگل را متقاعد سازد سرمایه‌گذاری روی ساخت محصول نهایی را آغاز کرده و هر چه زودتر آن‌را در اختیار مصرف کنندگان قرار دهد. ما در گذشته نیز شاهد بوده‌ایم که گوگل سخت‌افزارهای نوآورانه‌ای را تولید کرده است، اما محصول جدید از یک واحد جدید عرضه شده است. واحدی که به سرپرستی ریک استلو کار خود را آغاز کرده است.
اما سوال این است که آیا گوگل واقعا یک تلفن ساخته است؟ آیا این تلفن که به سبک ماژولار تولید شده است واقعا کار می‌کند؟ آیا این پروژه چیزی بیش از یک تجربه درون شرکتی است؟ نشانه‌ها دلالت بر این موضوع دارند که ما باید در انتظار یک محصول تاثیرگذار باشیم. البته ناگفته پیدا است هر محصولی که در نظر داشته باشد از یک مدل مفهومی به یک محصول واقعی تبدیل شود، با چالش‌های مختلفی روبرو خواهد شد. اما تیم سازنده پروژه آرا در نظر دارد هر چیزی از صفحه نمایش گرفته تا پردازنده و دوربین را ماژولار بسازد. گوگل در نظر دارد تا اواخر سال جاری میلادی نسخه ویژه‌ای را برای توسعه دهندگان تولید کند. نسخه مصرف کنندگان نیز به دنبال آن عرضه خواهد شد. با این وجود ما شاهد آن هستیم که بعضی از مولفه‌های کلیدی درون فریم گوشی قرار خواهند گرفت. صفحه نمایش، بلندگوهای اولیه تلفن، پردازنده و حافظه اصلی از جمله این موارد هستند.

جالب آن‌که تیم سازنده گفته است: «بیشتر مردم اصلا اطلاع ندارند پردازنده چیست یا چه کارهایی انجام می‌دهد!» آیا این چنین کاربرانی نباید به مدرسه باز گردند تا با مفاهیم ابتدایی آشنا شوند؟ تیم آرا ادعا کرده است، یکپارچه‌سازی این مولفه‌ها باعث شده است تا فضای بیشتری برای ماژول‌های دیگر به وجود آید. آرا همراه با شش ماژول عرضه خواهد شد. (اگر از ماژول‌هایی با دو برابر اندازه استفاده کنید، آن‌گاه چهار ماژول خواهد بود.) تیم سازنده می‌گوید: «اگر شما همه چیز را ماژولار بسازید، به فضای کمتری نیاز خواهید داشت و این یک نوآوری جدید و محتول‌گرایانه است.» جای تردیدی نیست که این پروژه بر مبنای تحقیق گسترده‌ای که از کاربران به عمل آمده، ساخته شده است. به جای آن‌که یک دستگاه با استخوان‌بندی درونی و از پیش ساخته شده در اختیار کاربران قرار بگیرد که تنها مولفه‌های محدودی قابلیت ارتقا را داشته باشند، تلفنی در اختیار کاربران قرار خواهد گرفت که به آن‌ها اجازه خواهد داد، ماژول‌های سخت‌افزاری خارجی آن‌را تغییر دهند. هر چند این پروژه ایده بلندپروازانه‌ای به نظر می‌شد، اما متفاوت از هر آن چیزی است که تاکنون مشاهده کرده‌ایم.

تمرکز این گوشی بر مولفه‌هایی است که می‌توانید به این گوشی اضافه کنید. با این حال تغییرات قابل توجه دیگری نیز در ارتباط با آرا وجود دارد که حداقل با شایعاتی که پیش از این در مورد آن شنیده‌ایم کم و بیش هم‌خوانی دارد. اولین نمونه عرضه شده این قابلیت را داشت تا با استفاده از نیروی آهنربایی ماژول‌ها را در جای خود نگه داشته و قابلیت بی‌سیم را حفظ کند. خازن‌ها وظیفه اتصال ارتباط به فریم را بر عهده داشتند. از دیگر نکات جالب این نمونه اولیه به باتری قابل تعویض آن می‌توان اشاره کرد. زمانی که باتری از گوشی خارج می‌شود، قاب گوشی اندکی انرژی برای انجام فعالیت‌ها در خود نگه می‌کند. در این حالت کاربر فرصت کافی برای تعویض باتری را دارد و نیازی به راه‌اندازی گوشی نیست.

در حال حاضر پردازنده در قاب گوشی قرار داشته و امکان تعویض آن برای کاربر وجود ندارد. در حالی که ایده تعویض پردازنده جالب است، اما برای آن‌که گوشی در تاریخ مقرر آماده شود، کاربر به این ماژول دسترسی نخواهد داشت. در مقطع فعلی می‌توانیم این‌گونه بیان کنیم که این تصمیم به درستی اتخاذ شده است. این‌که مغز گوشی درون قاب قرار گرفته و یک ماژول نیست، تصمیم درستی بوده است. البته این جمله بدان معنا است که شما در آینده توانایی ارتقا پردازنده را نخواهید داشت. اما برای یک نسخه اولیه گزینه‌های جذاب بسیاری وجود دارد که نظر شما را به سمت و سوی خود جلب می‌کنند. کیت سخت‌افزاری توسعه ‌دهندگان این گوشی Springborad نامیده می‌شود. Springboard نام یک ماژول نیست، بلکه اشاره به کیت توسعه‌ای دارد که آرا از آن استفاده می‌کند.

بدون شک قرار دادن و خارج کردن ماژول‌ها از گوشی بیش از اندازه مفرح است. تصور کنید بگویید Okay Google ماژول دوربین را خارج کن و این دستور به صورت صریح اجرا شود. یک لولای کوچک داخل بدنه گوشی حرکت کرده و ماژول مربوطه آزاد شود. (زمانی که گوشی روی میز قرار دارد.) در ادامه دوربین در اختیار شما قرار گیرد. در مقطع فعلی گوشی ماژولار گوگل در مرحله توسعه است و این احتمال وجود دارد که خروجی نهایی با نمونه‌های اولیه که اکنون شاهد آن‌ها هستیم تفاوت‌هایی داشته باشد.

در نهایت

اگر (توجه داشته باشید یک اگر بزرگ است) این ایده محقق شود، آن‌گاه به یک راه‌کار جهانی برای اضافه کردن قابلیت‌های سخت‌افزاری به هر چیزی که از آن استفاده می‌کنید تبدیل خواهد شد. شما این توانایی را خواهید داشت تا یک ماژول دوربین را خریداری کنید و از آن ماژول در اسمارت‌فون، تبلت و هر آن‌چه که تصور می‌کنید استفاده کنید. توجه داشته باشید این گوشی گوگل است، نه یک نکسوس که توسط شریک تجاری گوگل تولید شده باشد. گوگل این پتانسیل را دارد تا در چرخشی تجاری آرا را تبدیل به یک شرکت کاملا جدید کرده یا به‌طور کلی این پروژه را کنار بگذارد. اما صحبت‌های اعضا تیم آرا حقایقی را برای ما آشکار ساخته است.

اول آن‌که آرا نیاز دارد به عنوان واحدی درون گوگل به فعالیت خود ادامه دهد، این تنها راهی است که تیم می‌تواند به سرعت چرخه به کارگیری سخت‌افزارها و نرم‌افزارهای مرتبط با اندروید را برای این محصول به پیش ببرد. دوم آن‌که گوگل به اندازه کافی از نمونه اولیه تولید شده خوشنود است. حال تصور کنید یک تلفن Google-y را خریداری کرده‌اید و به صورت آنی توانایی تعویض سخت‌افزارهای آن‌را دارید.

سوم آن‌که گوگل در نظر دارد آرا را حفظ کند، به دلیل این‌که این گوشی تنها اولین گام از مسیر رو به جلویی است که گوگل برای آن برنامه‌ریزی کرده است و واضح است که این برنامه‌ریزی در ارتباط با مولفه‌های سخت‌افزاری و تعامل آن‌ها با فروشگاه گوگل قرار دارد. اما یک چیز کاملا مشخص است. این گوشی واقعا کار می‌کند. اما گوگل برای آن‌که این پروژه را به خوبی به پیش ببرد به شرکایی نیاز دارد تا ماژول‌هایی را برای آن تولید کنند. در حالی که نمونه اولیه جالب توجه است اما در نسخه‌های آتی بهتر است همه چیز کوچک و ظریف‌تر از آن چیزی که اکنون به نظر می‌رسد، طراحی شوند. ( هر چند زیاد نمی‌توانید روی ظریف بودن ماژول‌ها حساب باز کنید.) گوگل تقریبا آماده است تا این گوشی را به سمت کشتی توسعه‌ دهندگان هدایت کند. این گوشی ماژولار واقعا تحسین‌برانگیز است. 

===============================

شاید به این مطالب هم علاقمند باشید:

ماهنامه شبکه را از کجا تهیه کنیم؟
ماهنامه شبکه را می‌توانید از کتابخانه‌های عمومی سراسر کشور و نیز از دکه‌های روزنامه‌فروشی تهیه نمائید.

ثبت اشتراک نسخه کاغذی ماهنامه شبکه     
ثبت اشتراک نسخه آنلاین

 

کتاب الکترونیک +Network راهنمای شبکه‌ها

  • برای دانلود تنها کتاب کامل ترجمه فارسی +Network  اینجا  کلیک کنید.

کتاب الکترونیک دوره مقدماتی آموزش پایتون

  • اگر قصد یادگیری برنامه‌نویسی را دارید ولی هیچ پیش‌زمینه‌ای ندارید اینجا کلیک کنید.

ایسوس

نظر شما چیست؟