فضاپيمای بنفش
بررسی اختصاصی روتر دوبانده بی‌سيم EnGenius ESR1750
EnGenius از برندهاي خوش‌نام و صاحب‌سبك دنياي شبكه‌هاي بي‌سيم است. محصولات اين شركت در بازار ايران يافت نمي‌شد و امكان بررسي عيني آن‌ها مقدور نبود. خوشبختانه طي چند ماه گذشته متوجه شديم که محصولات اين شركت، در همه رده‌ها، وارد ويترين فروشگاه‌ها شده است؛ به‌خصوص روترهاي AC كه سال 2013 معرفي شدند. بدون فوت وقت به سراغ محك‌زني بالاترين محصول اين شركت، روتر دوبانده ESR1750 در رده AC1750 رفتيم. به جز اين محصول، روترهاي ESR1200 و ESR900 نيز در رده محصولات AC معرفي شده‌اند.

معرفي و امكانات
روترهاي EnGenius طراحي مين‌مانند و دايره‌اي دارند. اين نوع طراحي كه با استقبال شركت‌هاي سازنده تجهيزات بي‌سيم نيز مواجه شده است، مزيت‌هايي مانند آنتن‌دهي بهتر (به دلیل چيدمان آنتن‌ها روي محيط دايره‌) و نصب بهتر روي ديوار و سقف را دارد. چراغ‌هاي LED در بخش رويي چيده شده و درگاه‌ها و كليدها زير دستگاه و روي محيط دايره رديف شده‌اند. در روتر سفيدرنگ ESR1750 چهار درگاه شبكه اترنت گيگابيتي و يك درگاه WAN اينترنت گيگابيتي كنار هم هستند و در كنار آن‌ها سوكت آداپتور برق و كليد ريست ديده مي‌شود. درگاه USB 2.0 و كليد WPS نيز با اندكي فاصله از اين درگاه‌ها قرار گرفته‌اند. اگر روتر را برگردانيد، برچسب اطلاعات دستگاه مانند نام و رمزعبور شبكه‌ها، پين WPS و دامنه DDNS دستگاه را مي‌بينيد. از كليد روشن/خاموش دستگاه خبري نيست. دسترسي به درگاه‌ها راحت است و شيارهاي اطراف مي‌توانند گرماي داخل دستگاه را به بيرون منتقل كنند (شكل 1). 


 شكل 1: درگاه‌ها زير دستگاه تعبيه شده‌اند و دسترسي به آن‌ها راحت است. 

روتر بي‌سيم ESR1750 علاوه بر استانداردهاي قبلي شبكه‌هاي بي‌سيم،از استاندارد 802.11ac بهره مي‌برد. بنابراین، دوبانده است و روي فركانس 2.4 گيگاهرتز استاندارد 802.11n با حداكثر سرعت 450 مگابيت بر ثانیه و روي فركانس 5 گيگاهرتزاستاندارد 802.11ac با سرعت 1300 مگابيت بر ثانیه فعال‌اند. از این‌رو، مجموع سرعت 1750 مگابيت بر ثانیه است. سخت‌افزار استفاده شده براي اين روتر نيز شامل پردازنده كوال‌كام QCA9558، سوئيچ QCA8337،حافظه رم 128 مگابايت و حافظه فلش 16 مگابايت است. پردازنده QCA9558 در سال 2012 منتشر شده و به قابليت MIMO 3×3 مجهز است. سرعت كلاك داخلي آن 740 مگاهرتز است و حداكثر از دو درگاه USB 2.0 پشتيباني مي‌كند. حداكثر سرعتي كه اين پردازنده براي نقل و انتقال اطلاعات پشتيباني مي‌كند، 1.7 گيگابيت بر ثانیه است و از فناوري MU-MIMO يا فركانس 160 مگاهرتز روي فركانس 5 گيگاهرتز پشتيباني نمي‌كند (شكل 2). 


 شكل 2: ميني بورد PCIe دستگاه با سه آنتن داخلي و پردازنده كوال‌كام.

شركت EnGenius چندين قابليت و ويژگي جذاب براي اين محصول تدارك ديده است. اولين ويژگي آن، امكان تعريف چهار شبكه با SSID متفاوت روي هر فركانس كاري است. بنابراين، مي‌توانيد تا هشت شبكه را روي روتر بي‌سيم ESR1750 راه‌اندازي و پيكربندي كنيد. فناوري Beamforming نيز كمك مي‌كند که سرعت و محدوده پوشش‌دهي روي فركانس 5 گيگاهرتز افزايش يابد و دستگاه‌ها بتوانند يك اتصال بي‌سيم پايدارتر داشته باشند. قابليت EnShare اين دستگاه نيز چيزي مانند كلاود است و امكان اتصال از راه دور اسمارت‌فون، تبلت و نوت‌بوك به دستگاه ذخيره‌ساز متصل به درگاه USB روتر و نیز امکان به اشتراك‌گذاري عكس، موسيقي و فيلم را فراهم مي‌كند. پشتيباني از IPv6، پنهان‌سازي SSID، انتخاب خودكار كانال و كنترل انرژي مصرفي از ديگر امكانات در خور توجهاين دستگاه‌ است. 

نصب و پنل مديريتي
دو شبكه بي‌سيم 2.4 و 5 گيگاهرتز، به‌طور پيش‌فرض پيكربندي شده‌اند و به نام‌هاي EnGenius109696 و EnGenius109697 ديده مي‌شوند. رمزهاي عبور اين دو شبكه نيز روي برچسب زيرين دستگاه حك شده‌اند؛ بنابراين پيكربندي اوليه روتر بي‌سيم به شما امكان استفاده هم‌زمان از اين دو شبكه را مي‌دهد. البته بايد در اولين فرصت رمزهاي عبور دو شبكه را تغيير دهيد. اما براي اشتراك‌گذاري اينترنت و تنظيمات ديگر بايد وارد پنل مديريتي شويد.
آدرس IP پيش‌فرض دستگاه 192.168.0.1 است. در ويندوزهاي 7 و 8 (همچنين نسخه ويندوز 8.1) به محض اتصال روتر به كامپيوتر با كابل شبكه، اين آدرس‌دهي انجام شده است و مي‌توان وارد تنظيمات روتر شد، ولي در ويندوزهاي قبلي از جمله ويندوز XP كمي دردسر به سراغ‌تان خواهد آمد.  براي شروع پيكربندي روتر مي‌توانيد از ويزارد سريع راهنمايي بگیرید و تنظيمات اينترنت، دو شبكه بي‌سيم و مواردي مانند DDNS را انجام دهيد. حرفه‌اي‌ها مستقيم به سراغ تنظيمات پيشرفته پنل مديريتي مي‌روند و خودشان را با ويزارد محدودشده درگير نمي‌كنند. خبر خوشحال‌كننده اين‌كه رابط گرافيكي اين روتر واقعاً گرافيكي، كاربرپسند و چشم‌نواز است و مانند رابط‌هاي گرافيكي معمول روترهاي بي‌سيم نيست. منوها با آيكون مشخص شده و در بالاي صفحه رديف شده‌اند. صفحه اصلي براي تنظيمات و اطلاعات هر بخش است و با انواع منوهاي زشت پر نشده است. براي هر دو شبكه بي‌سيم تنظيمات جداگانه‌اي تدارك ديده شده است (شكل 3).


 شكل 3: از كار كردن با پنل مديريتي تحت وب لذت می‌برید.

بخش‌هاي كنترل والدين، شبكه ميهمان، تنظيمات IPv6، فايروال، VPN و درگاه USB نيز به راحتي در دسترس هستند. تنظيمات پيشرفته‌اي مانند Port Forwarding ،NAT ،QoS ،UPnP و IGMP در بخشي به نام Advance جمع شده‌اند. بخش USB Port شامل تنظيمات سرويس EnShare است كه در بخش قبل آن را توضيح داديم. تنظيمات ديگر اين بخش مديريت اشتراك‌گذاري، فايل سرور و DLNA هستند. اين پنل مجهز به ابزار IP Camera براي مديريت دوربين‌هاي متصل به روتر بي‌سيم نيز هست. 

ارزيابي و آزمايش
ماننــد محـــك‌زني‌هاي قبلــي روي محصولات شبكه AC، از سه نرم‌افزارinSSIDer، Passmark Performance Test 8 و NASPT استفاده مي‌كنيم. اولي قدرت سيگنال‌هاي شبكه‌هاي بي‌سيم را نشان مي‌دهد؛ دومي براي سنجش سرعت انتقال اطلاعات در شبكه بي‌سيم است و سومي نرم‌افزار رسمي شركت اينتل براي ارزيابي دستگاه‌هاي ذخيره‌ساز است. در محك‌زني روتر بي‌سيم ESR1750 از كارت شبكه EUB1200AC خود شركت EnGenius استفاده كرديم كه از حداكثر سرعت 1.2 گيگابيت بر ثانیه (1200مگابيت) پشتيباني مي‌كند و يكي از بهترين دانگل‌هاي خانواده AC موجود در بازار است. زیرا در مقالات قبلي درباره شرايط محك‌زني و آزمايش‌ها به تفصيل صحبت كرديم، از تكرار آن‌ها خودداري كرده و يك‌راست به سراغ نتايج مي‌رويم و البته نيم نگاهي هم به نتايج ارزيابي‌هاي سايت‌هاي مختلف داريم. 
در همان آزمايش اول با نتايجي تعجب‌برانگيز رو‌به‌رو مي‌شويم. در فاصله‌هاي دو، پنج و هفت متري، دو شبكه 2.4 و 5 گيگاهرتزرقابت تنگاتنگي با يكديگر دارند و با فاصله بسيار كمي از يكديگر كم و زياد مي‌شوند. مثلاً در فاصله دو متري قدرت هر دو شبكه -45dBm است و در فاصله 10 متري فقط يك واحد با يكديگر تفاوت دارند (شكل 4). اين نتايج برحسب اين‌كه در چه فاصله‌اي هستيم، خوب يا بد تفسير مي‌شوند. 


 شكل 4: نزديك بودن قدرت سيگنال‌دهي دو شبكه تعجب‌برانگيز نيست؟

به طور معمول بايد در فاصله‌هاي نزديك، شبكه 2.4 گيگاهرتز قدرت بيش‌تري داشته باشد و در فاصله‌هاي بالاي 10 متر، شبكه 5 گيگاهرتز قدرتمندتر به نظر برسد. اما روي اين روتر اين‌گونه نيست و دو شبكه با شيب ضعيف شدن سيگنال‌ها پيش مي‌روند كه چندان خوب نيست. چند سايت خارجي را دیدیم که همين نظر را دارند و از چيدمان آنتن‌هاي داخلي ايراد گرفتند. نتايج پايداري سيگنال‌ها برابر با انتظار است. در فاصله‌هاي نزديك باز هم نمودار هر دو شبكه روي يك خط صاف مماس هم پيش مي‌روند، اما در فاصله‌هاي بالاي هفت متر، كمي از يكديگر فاصله مي‌گيرند و طبيعتاً شبكه 5 گيگاهرتز پايدارتر است (شكل 5).


 شكل 5: وضعيت پايداري سيگنال‌هاي دو شبكه در فواصل دور

برويم به سراغ نتايج آزمايش‌هاي سرعت؛ در فاصله نزديك، ميانگين سرعت دو شبكه حدود 320 مگابيت بر ثانیه است، اين سرعت روي بهترين روترهاي AC1750 بازار، حدود 623 مگابيت بر ثانیه است.  در فاصله‌هاي بالاتر از 10 متر نیز ميانگين سرعت دو شبكه به حدود 190 مگابيت بر ثانیه مي‌رسد. بايد قبول كنيم اين سرعت‌ها براي يك روتر رده بالاي AC پايين است و ما انتظار بيش‌تري داشتيم. البته شايد كارت‌هاي شبكه نسل جديد با سرعت‌هاي 1.7 گيگابيتي وارد بازار شوند و بتوان نتايج بهتري روي سرعت گرفت. 
در آزمايش سرعت خواندن/نوشتن روي ذخيره‌ساز متصل به درگاه USB روي فرمت Fat32، سرعت خواندن گاهي به مرز 20 مگابايت بر ثانيه مي‌رسيد و سرعت نوشتن به طور ميانگين 14 مگابايت است. روي فرمت NTFS سرعت خواندن باز هم عدد قابل توجه 13.2 مگابايت بر ثانیه است، اما سرعت نوشتن به 6 مگابايت بر ثانیه کاهش می‌یابد. اين نتايج براي كاربراني كه به درگاه USB و اتصال هاردديسك اكسترنال چشم دارند و مي‌خواهند انبوهي از اطلاعات مالتي‌مديا را به اشتراك بگذارند، هيجان‌انگيز خواهد بود.

جمع‌بندی
قدرتمندترين روتر بي‌سيم شركت EnGenius طراحي، امكانات و قابليت‌هاي خوبي دارد؛ به‌خصوص این‌که پنل مديريتي تحت وب آن بسيار به‌روز و كاربرپسند است و با استفاده از آن مي‌توان ابزارهاي متفاوتي را در شبكه‌هاي بي‌سيم به‌كار گرفت. راه‌اندازي اين روتر نيز ساده است و فوری شما را صاحب دو شبكه بي‌سيم مي‌كند. اما بايد درباره سيگنال‌دهي و سرعت انتقال اطلاعات اين شبكه كمي با احتياط صحبت كرد. نتايج نشان مي‌دهند که این روتر در كارايي، جزء محصولات متوسط بازار است و نبايد توقع‌ زيادي‌ از آن داشت. البته سرعت خواندن/نوشتن روي درگاه USB را از آن جدا كنيد، زیرا مي‌توانيد روي فرمت‌هاي Fat32 تا 20 مگابايت در ثانیه خروجي بگيريد. به نظر می‌رسد که ESR1750، براي كاربراني كه سخت‌گير و سخت‌پسند نيستند، دلفريب و جذاب باشد و دوست داشته باشند تجربه‌اي جديد را رقم بزنند.

ماهنامه شبکه را از کجا تهیه کنیم؟
ماهنامه شبکه را می‌توانید از کتابخانه‌های عمومی سراسر کشور و نیز از دکه‌های روزنامه‌فروشی تهیه نمائید.

ثبت اشتراک نسخه کاغذی ماهنامه شبکه     
ثبت اشتراک نسخه آنلاین

 

کتاب الکترونیک +Network راهنمای شبکه‌ها

  • برای دانلود تنها کتاب کامل ترجمه فارسی +Network  اینجا  کلیک کنید.

کتاب الکترونیک دوره مقدماتی آموزش پایتون

  • اگر قصد یادگیری برنامه‌نویسی را دارید ولی هیچ پیش‌زمینه‌ای ندارید اینجا کلیک کنید.

ایسوس

نظر شما چیست؟