پروفسور هارالد از سال 2003 روی این فناوری در حال کار است؛ یعنی از زمانیکه فهمید میتوان از چراغهای LED بهعنوان پخشکننده وایرلس استفاده کرد. پیشبینی او کاملا درست بود: کمبود طیف فرکانس رادیو برای دستگاههای موبایل میتواند به یک معضل عمده تبدیل شود. درست در همان زمان فناوری جدید لامپهای LED به بازار معرفی شد و اینجا بود که هارالد احساس کرد با تلفیق این دو میتوان به یک دستاورد بزرگ رسید.
او موفق به کشف روشی برای اسنفاده از اجزای چراغهای الکترونیکی برای ارتباطات دیتا با سرعت بالا شد و این درحالی بود که هیچگونه تداخلی با زیرساخت فرکانسهای رادیویی موجود ایجاد نمیکرد.
پیور لایفای (PureLiFi) در سال 2012 با هدف تجاری کردن این فناوری شکل گرفت. در دمویی که در رویداد جهانی موبایل در بارسلونای اسپانیا برگزار شد از سه اکسس پوینت لایفای استفاده شده بود. در واقع از نظر اندازه شاهد جعبههایی مانند آجر بودیم که به LED متصل بودند و مساحتی در حدود ۲۰ متر مربع را پوشش داده بودند. این جعبهها قادر بودند تا نور را به امواج رادیویی تبدیل کنند.
برای اینکه بتوان این نورها را دریافت کرد، نیاز به دانگلی هست که مثل یک مودم بیسیم عمل میکند و به لپتاپ یا تبلت وصل میشود. دانگل بسیار کوچک است و از طریق USB وصل میشود که میتواند شارژ لازم را هم فراهم کند. یک سنسور؛ نوری را که پایین میآید؛ گرفته و بعد از آن؛ یک قظعه مادون قرمز دوباره سیگنال را به بالا میفرستد.
در همین حال امکان اتصال چندین کاربر به یک منبع نور نیز وجود دارد. همچنین میتوان بدون قطع شدن ارتباط از یک منبع به منبعی دیگر حرکت کرد.
کانکشن لایفای همانطور که وایفای ظاهر میشود؛ در دسترس قرار میگیرد. بورچات با اتصال لپتاپ خود به این لایفای؛ شروع به پخش ویدئوهای یوتیوب کرد. هیچ مشکلی در پخش دیده نمیشد؛ حتی از بافر کردن ویدئو خبری نبود. با حرکت بین نورها نیز ارتباط قظع نشد.
سرعت آن سیستم حدود 40 مگابیت بر ثانیه است؛ این سرعت هم برای دانلود کردن و هم برای آپلود کردن است. زاویه دید نور؛ ۶۰ درجه است که میتواند ناحیهای حدود 9 تا 10 متر مربع را پوشش دهد. اگر به کنارههای نور حرکت کنیم؛ سرعت حداکثر اطلاعات به شکل قابل توجهی کاهش مییابد؛ چیزی در حدود 75 درصد؛ اما میدانیم که نور میتواند با برخورد به اجسام دوباره بازتابیده شود و سیگنال را تحویل دهد؛ اما بههر حال هر چقدر فاصله از پخشکننده زیاد باشد؛ طبیعتا سرعت پایین میآید.
بورچات ادامه داد: «هر چه تعداد چراغهای لایفای در محل بیشتر باشد؛ ظرفیت نهایی نیز افزایش پیدا میکند.» همچنین نور نمیتواند مانند وایفای به داخل دیوار نفوذ کند؛ پس میتوان شبکههایی درست کرد که امنیت آنها بسیار بالا باشد.
اگر روی گوشی خود شبکههای وایفای در دسترس را مشاهده کنید؛ گزینههای زیادی را میبینید. این مسئله نهتنها تداخل را افزایش میدهد بلکه امنیت نیز کاهش مییابد. اما در یک شبکه لایفای؛ میتوان کل شبکه را به محدوده فیزیکی محصور کرد که این کاملا مورد دلخواه مؤسسات مالی؛ سازمانهای دولتی و مؤسسات تحقیقاتی است. همچنین هر کسی که امنیت برایش اهمیت داشته باشد از این فناوری لذت میبرد.
در حال حاضر؛ لایفای از چراغهای LED و دانگل برای دریافت اطلاعات استفاده میکند اما هدف نهایی تعبیه این فناوری داخل دستگاهها و شبکههای نوری است. بورچات میگوید: «ما به دنبال آن هستیم تا هر چراغ را به یک اکسسپوینت تبدیل کنیم. هماکنون در حال همکاری با یک شرکت فرانسوی بهنام لوسیبل هستیم تا اکسسپونیت را داخل لومینار قرار دهیم.»
آنها امیدوارند تا با رشد و به بلوغ رسیدن فناوری و همچنین کاهش هزینه؛ این نوآوری داخل چراغهای LED استفاده شود. اما یک مشکل دیگر هم وجود دارد که در مورد آن صحبتی نشده: دریافت کننده.
برای اینکه این فناوری به تولید انبوه برسد؛ باید دانگل را داخل ASIC یا ماژول SoC قرار دهیم تا بتوان از آن در همه دستگاهها استفاده کرد؛ حال هر وسیلهای که میخواهد باشد: گوشیهوشمند؛ تبلت؛ لپتاپ؛ لوازم جانبی؛ پوشیدنیها و هر وسیله الکترونیکی دیگر.
از طرف دیگر راههای زیادی وجود دارد تا بدون آنکه شکل ظاهری دستگاهها بههم بریزد بتوان از این فناوری استفاده کرد. بهعنوان مثال بتوان آن را زیر صفحهنمایش یک اسمارتفون قرار داد.
همچنین لایفای با پیشرفت فناوری نور و چراغها میتواند پهنای باند بسیار بالایی به کاربران ارائه دهد. در حال حاضر چراغهای LED که استفاده میشود پهنای باند بسیار پایینی دارند. اما صنعت در حال حرکت بهسوی RGB است؛ جایی که هر کانال یک پهنای باند بالا بوده و سه حق انتخاب هم وجود دارد. حتی میتوان از نورهای مختلف برای کانالهای گوناگون استفاده کرد.
در ماشین جدید BMW i8 از الایدیهای لیزر برای چراغهای جلو استفاده شده که میتواند برای ارتباطات راه دور بهکار گرفته شود.
لایفای 10 تا 50 برابر بیشتر از مقدار دیتایی که وایفای در یک مکان میفرستد؛ ارسال میکند. البته این مسئله به تنظیمات هم بستگی دارد اما LEDهای لیزری قادرند تا این مقدار را 100 برابر بیشتر کنند. لازم به یادآوری است که قرار نیست لایفای بهطور مستقیم جایگزین وایفای و شبکههای تلفن همراه شود؛ بلکه یک فناوری مکمل است که در شرایط و مکانهای خاص مورد استفاده قرار میگیرد.
بورچات در پایان گفت: «بین 10 تا 15 سال آینده این فناوری همهگیر میشود و در هر چراغ و در هر دستگاهی تعبیه میشود. چالش پیشروی پیور لایفای آن است که بتواند یکی از اجراکنندگان این فناوری باشد و از همه مهمتر آنکه بتواند خیلی سریعتر از زمان پیشبینی شده آن را انجام بدهد.»
ماهنامه شبکه را از کجا تهیه کنیم؟
ماهنامه شبکه را میتوانید از کتابخانههای عمومی سراسر کشور و نیز از دکههای روزنامهفروشی تهیه نمائید.
ثبت اشتراک نسخه کاغذی ماهنامه شبکه
ثبت اشتراک نسخه آنلاین
کتاب الکترونیک +Network راهنمای شبکهها
- برای دانلود تنها کتاب کامل ترجمه فارسی +Network اینجا کلیک کنید.
کتاب الکترونیک دوره مقدماتی آموزش پایتون
- اگر قصد یادگیری برنامهنویسی را دارید ولی هیچ پیشزمینهای ندارید اینجا کلیک کنید.
نظر شما چیست؟