15 شوالیه محـافـظ
بهترین آنتی‌ویروس‌ها برای کامپیوترهای شخصی (بخش اول)
آنتی‌ویروس‌ها یا به عبارت دیگر بسته‌های امنیتی، تنها امید کاربران در برابر تهدیدات امنیتی هستند. امروزه آنتی‌ویروس‌های ریز و درشتی در دنیای نرم‌افزار استفاده می‌شوند که هر یک قابلیت‌های خاص خود را دارند. در حالی که آنتی‌ویروس‌ها راهکار امنیتی بسیار خوبی در برابر تهدیدات به شمار می‌روند، اما از این نکته نباید غافل شویم که آن‌ها، تنها بخشی از داستان هستند. نوع فعالیت‌های کاربران، همچنان عامل تعیین‌کننده است. نکاتی که باید کاربران به آن‌ها توجه کنند عبارتند از: هوشیار بودن در برابر کلاه‌برداران اینترنتی، مشکوک شدن به ایمیل‌های مخاطره‌آمیز، مراجعه نکردن به سایت‌های مشکوک، باز نکردن ضمیمه‌هایی که از سوی منابع ناشناس ارسال می‌شوند، تهیه نسخه پشتیبان از داده‌ها، توجه نکردن به ایمیل‌ها یا تبلیغات فریبنده‌ای که بدون اطلاع کاربر برای او ارسال می‌شوند. توجه کردن به این نکات، همراه با استفاده از محصول امنیتی قدرتمند، تا حدود زیادی از ما در برابر خطرات سایبری محافظت می‌کنند. بر همین اساس، در این مقاله قصد داریم 15 آنتی‌ویروس از بهترین‌های سال‌های 2015 و 2016 را معرفی کنیم.

ترکیب یک سیستم‌عامل به‌روز و یک محصول امنیتی برابر است با آرامش خیال
اگر جزو آن گروه از کاربرانی هستید که ویندوز 10 را دانلود کرده و‌ استفاده می‌کنید، باز هم باید به این نکته توجه کنید که سیستم‌عامل شما برای اینکه بتواند به‌خوبی از عهده انجام وظایف برآید، نیازمند رسیدگی است. به عبارت دیگر وجود نرم‌افزار امنیتی برای تضمین امنیت ضروری است. آنتی‌ویروس‌های بسیاری در دنیای امنیت وجود دارند که بعضی از آن‌ها شناخته‌شده و بعضی دیگر کمتر شناخته‌شده هستند. بعضی از این آنتی‌ویروس‌ها ویژه کامپیوترهای شخصی و تعداد دیگری ویژه لپ‌تاپ‌ها طراحی شده‌اند. هر یک از این محصولات نقاط قوت خاص خود را دارند. برای مثال آنتی‌ویروس‌های رایگان در مقایسه با آنتی‌ویروس‌های تجاری مزایا و معایب خاص خود را دارند؛ رایگان بودن بزرگ‌ترین مزیت آن‌ها به شمار می‌رود. 

چرا به آنتی‌ویروس‌ها نیاز داریم؟ آنتی‌ویروس چیست؟
نرم‌افزارهای آنتی‌ویروس برای شناسایی برنامه‌های مخرب یا بدافزارها استفاده شده و مانع اجرای عملیات خرابکارانه روی کامپیوتر کاربران می‌شوند. این فعالیت‌های مخرب در اصطلاح رایج ویروس نامیده می‌شود. با اینکه آنتی‌ویروس‌ها راه حل کاملی برای مشکل بدافزارها ارائه نمی‌کنند، اما اولین و مهم‌ترین گام برای ایمن‌سازی کامپیوترهای شخصی یا لپ‌تاپ کاربران به شمار می‌روند. آنتی‌ویروس مانع از آن می‌شود که کامپیوترهای شخصی کاربران آلوده شوند. بر همین اساس ضروری است کاربران ابتدا آنتی‌ویروس‌ها را نصب کرده و در بازه‌های زمانی معین آن‌ها را به‌روزرسانی کنند. همه آنتی‌ویروس‌هایی که در این مقاله به آن‌ها اشاره خواهیم کرد، به‌طور خودکار به‌روز می‌شوند.

آنتی‌ویروس مدنظر خود را چگونه انتخاب کنیم؟
این روزها بدافزارها سریع‌تر از گذشته سیر تکامل را پشت سر می‌نهند، اما خوشبختانه، جدیدترین نسل آنتی‌ویروس‌ها (AV) بهتر از گذشته توانایی دفع تهدیدات ناشی از بدافزارها را دارند. در سال‌های اخیر، فناوری نرم‌افزارهای آنتی‌ویروس به‌طور چشمگیری تغییر پیدا کرده و قدرتمند شده است. شاید بسته آنتی‌ویروسی که چند سال قبل آن را خریداری کرده‌اید، توانایی متوقف کردن ویروس‌ها و همچنین تعدادی از بدافزارهای شناخته‌شده را داشته باشد، اما برای شناسایی ویروس‌های ناشناخته جدید دچار مشکل می‌شود. محصولات جدید می‌توانند بدافزارهای جدید را به بهترین شکل متوقف کنند. نرم‌افزارهای آنتی‌ویروسی که در ادامه معرفی خواهند شد، همگی در آزمایشگاه مستقل تست نرم‌افزارهای امنیتی در کشور آلمان بررسی شده‌اند. شایان ذکر است این آزمایش‌ها تنها بر چگونگی شناسایی بدافزارها با روش‌های سنتی، روش‌های مختلف مبتنی بر امضا ـ شامل بانک ‌اطلاعاتی از انواع بدافزارهای شناخته‌شده ـ  متمرکز نبوده‌اند، بلکه بر توانایی 
مسدود  کردن بدافزارهای ناشناخته و جدید نیز متمرکز بوده‌اند. مهم‌ترین عاملی که در آزمایش این آنتی‌ویروس‌ها به آن توجه شده، این است که محصول امنیتی چگونه بعد از شناسایی آلودگی و وجود قطعه بدافزاری می‌تواند آن را پاک‌سازی کند. هر برنامه‌ای در این فهرست باید به‌عنوان سرمایه باارزشی در نظر گرفته شود. ذکر این نکته ضروری است که تفاوت هر یک از آنتی‌ویروس‌های بررسی‌شده در این مقاله بسیار جزئی بوده و در بعضی موارد تنها شیوه نصب این محصولات امنیتی است که آن‌ها از یکدیگر متمایز می‌کند.

چه تفاوتی بین آنتی‌ویروس‌های رایگان و غیررایگان وجود دارد؟
در این مقاله هر دو گروه آنتی‌ویروس‌های رایگان و غیررایگان را بررسی خواهیم کرد. محصولات آنتی‌ویروس غیررایگان معمولاً در مقایسه با برنامه‌های رایگان، از پشتیبانی فنی و ویژگی‌های حفاظتی بیشتری برخوردار است. در مجموع، بسته‌های امنیتی اینترنتی همچون گذشته شامل آنتی‌ویروس‌ها، کنترل‌های ویژه والدین و مکانیزم‌های حفاظت از سرقت هویت می‌شوند. 

نگاهی کوتاه به بهترین برنامه‌های آنتی ویروس
برنامه‌های آنتی‌ویروسی که در این مقاله به آن‌ها اشاره خواهیم کرد، به‌راحتی از طریق فروشگاه‌های معتبر نرم‌افزاری یا اینترنتی قابل خریداری یا دانلود هستند. این برنامه‌ها در حالی که کامپیوتر شخصی شما را ایمن می‌کنند، در بیشتر موارد فراتر از آنتی‌ویروس عمل می‌کنند. در شرایط عادی، شما به‌عنوان کاربر کامپیوتر به  آنتی‌ویروس ضد بدافزار و دیوار آتشی به‌روز نیاز دارید. آنتی‌ویروس‌ها فهرست سیاهی از تهدیدات شناخته‌شده و فهرست سفیدی از نرم‌افزارهای قانونی در اختیار کاربران قرار می‌دهند. اما این روزها تهدیدات امنیتی به شکل‌های مختلفی خود را نشان می‌دهند؛ به‌گونه‌ای که در دنیای امروز تشخیص نرم‌افزار دوست از نرم‌افزار دشمن کار چندان ساده‌ای نیست. همین موضوع باعث می‌شود ناگهان سرنوشت سازمان‌های بزرگ دستخوش تغییرات ناگواری شود. این درست همان مکانی است که با چالش امنیتی نرم‌افزارهای ویندوزی، به‌ویژه نرم‌افزارهایی که سعی در پوشاندن تهدیدات جدید و قدیمی دارند، روبه‌رو می‌شویم. اما ترکیب تجربیات سال‌های گذشته و مشاوره با کارشناسان امنیتی، همواره راهکار جامعی در اختیار کاربران و سازمان‌ها قرار می‌دهد. سرعت مهم‌ترین عاملی است که بر روند انتخاب آنتی‌ویروس‌ها تأثیرگذار است. زمانی‌که آنتی‌ویروسی روی لپ‌تاپ یا کامپیوتر شخصی کسی نصب می‌شود، سرعت دستگاه را تا اندازه‌‌ای کم می‌کند. اما آنچه مهم است، این است که تا چه حد سرعت را پایین می‌آورد. دومین عامل تعیین‌کننده در انتخاب آنتی‌ویروس، به راحتی کار با آن بازمی‌گردد. باید سنجید که آیا کار کردن با آنتی‌ویروس ساده است یا کاربر نیازمند تنظیم عوامل زیادی است؟ سومین عامل تعیین‌کننده به هماهنگی آنتی‌ویروس با برنامه‌های جانبی بازمی‌گردد؛ باید دید آیا نصب آنتی‌ویروس بر روند اجرای برنامه‌های عادی تأثیر منفی می‌گذارد یا برنامه‌ها همچون گذشته به کار خود ادامه می‌دهند؟ با توجه کردن به این موضوع‌ها می‌توان آنتی‌ویروسی‌ را که مناسب کامپیوتر شخصی یا لپ‌تاپ‌ باشد، انتخاب کرد. اما به طور کلی، بهترین آنتی‌ویروس، محصولی است که عملکرد خوبی داشته و قیمت آن مناسب باشد. 

 ESET NODE 32
ESET شرکتی است که امروزه در بسیاری از کشورها شعبه دارد. این شرکت، ساخت نرم‌افزارهای امنیتی را از سال 1992 میلادی آغاز کرده است. NODE 32، یکی از بهترین آنتی‌ویروس‌های حال حاضر به شمار می‌رود. (شکل 1) آنتی‌ویروسی که ضمن شکار ویروس‌ها، به قابلیت‌های مفید اضافی‌تری همچون ضدفیشینگ، مکانیزم ضدجاسوس‌افزار، پویشگر اجتماعی و مسدودکننده اکسپلویت‌ها مجهز شده است. اما مکانیزم پشتیبان‌گیری و tune-up در آن وجود ندارد. در حالی که بسیاری از آنتی‌ویروس‌ها برای به‌روز کردن بانک اطلاعاتی خود از فایل‌های حجیم استفاده می‌کنند و همچنین در بعضی موارد سرعت آن‌ها پایین است، NODE 32 این مشکلات را ندارد. همچنین در عملکرد طبیعی کامپیوتر مشکلی به وجود نمی‌آورد. مشخصات فنی آن قابل قبول است و در میان آنتی‌ویروس‌ها، یکی از بهترین‌ رابط‌های کاربری را دارد. در آزمایشی که روی این آنتی‌ویروس انجام شد، NODE 32 نزدیک به 50 گیگابایت فایلی را که آزمایش‌کنندگان از سالم بودن آن‌ها اطمینان داشتند، بررسی کرد. نکته قابل تأمل این است که ESET به بعضی از برنامه‌ها واکنش نشان داد؛ در حالی که آنتی‌ویروس‌های دیگر از کنار آن‌ها عبور کردند.

  شکل 1: نمایی از پنجره اصلی Node32

Conduit از جمله برنامه‌هایی بود که این آنتی‌ویروس آن را مشکوک اعلام کرد و حذف شد. در آزمایش انجام‌شده، ESET در کمتر از 22 دقیقه، 50 گیگابایت فایل را اسکن کرد و نزدیک به 135420 عدد از آن‌ها را آزمایش کرد. نرخ جست‌وجوی فایل‌ها توسط این آنتی‌ویروس 103.8 فایل در ثانیه است. همچنین در فرایند اسکن مجدد، همین بسته Node 32 در مدت 32 ثانیه تنها 9533 فایل را بررسی کرد. در واقع این نرم‌افزار تنها فایل‌هایی را که تغییری روی آن‌ها به وجود آمده بود، بررسی کرد. همچنین در صددرصد موارد توانایی شناسایی بدافزارهای منتشرشده و در 96 درصد توانایی ایستادگی در برابر حملات روز صفر را دارد. در زمینه پایداری، این آنتی‌ویروس امتیاز 6  از  6 را دریافت کرد. از دیگر ویژگی‌های کلیدی این آنتی‌ویروس می‌توان به این نکات اشاره کرد: بررسی کدهای قرارگرفته درون برنامه‌های کاربردی، جست‌وجوی هوشمند برای پیدا کردن بدافزارهای ناشناخته، پشتیبانی از پروتکل‌های مختلف ارتباطی مرتبط با پست الکترونیک، پاک کردن بدافزارهای مقیم در حافظه، پاک کردن بدافزارها از کتابخانه‌های پویا و هماهنگ شدن با ویندوز در زمان راه‌اندازی این سیستم‌عامل. 

  WebRoot Internet Security Plus
وب‌روت را نمی‌توان با دیگر آنتی‌ویروس‌ها مقایسه کرد. وب‌روت نرم‌افزار آنتی‌ویروس کلاودمحوری است که از پلتفرم‌های رایج همچون ویندوز، مک، iOS و اندروید پشتیبانی می‌کند. (شکل 2) وب‌روت مکانیزم شناسایی تهدیدات بی‌درنگ ابرمحور را در اختیار کاربر قرار می‌دهد. این آنتی‌ویروس از کاربر در برابر تهدیدات فیشینگ، سرقت گذرواژه‌ها و انواع دیگر تهدیدات محافظت می‌کند. اما در مقابل فاقد برخی از امکانات است. نداشتن قابلیت کنترل ویژه والدین، نداشتن نرم‌افزارهای مکمل کامپیوتر شخصی که برای ارزیابی نرم‌افزارهای جدید استفاده می‌شود، نداشتن قابلیت پشتیبان‌گیری یا ارائه فضای ذخیره‌ساز آنلاین، از جمله این موارد است. این شرکت به کاربرانی که محصول کامل آن را خریداری کنند، فضای ذخیره‌سازی 25 گیگابایتی ارائه می‌کند. در آزمایشی که روی این محصول انجام شد، این آنتی‌ویروس 50 گیگابایت فایل را در مدت هفت دقیقه اسکن کرده و نزدیک به 28851 عدد از آن‌ها را آزمایش کرد. در فرایند اسکن  مجدد، نتیجه یکسانی به دست آمد و تنها 25 ثانیه زمان کاهش پیدا ‌کرد. نرخ جست‌وجوی فایل‌ها توسط این آنتی‌ویروس 71 فایل در ثانیه است. با توجه به اینکه وب‌روت را نمی‌توان با آنتی‌ویروس‌های دیگر مقایسه کرد؛ در نتیجه امکان تخصیص امتیاز به آن وجود ندارد. اما شرکت سازنده آنتی‌ویروس اعلام کرده است، وب‌روت توانایی اسکن و عکس‌العمل سریع را دارد.

  شکل 2: Webroot یک آنتی‌ویروس ابرمحور است.

  Panda Global Protection
پاندا یکی از سرویس‌دهندگان قدیمی خدمات امنیتی به شمار می‌رود. جدیدترین نسخه عرضه‌شده از محصولات این شرکت قابلیت اجرا روی سکوهای مختلفی را دارد. (شکل 3) بسته کامل محصول پاندا مجهز به دیوارآتش، قابلیت کنترل ویژه والدین، ابزار کنترل‌کننده برنامه‌ها و ابزارهای ویژه وای‌فای است. اگر در نظر دارید از طیف گسترده‌ای از دستگاه‌های مختلف محافظت کنید، پاندا گزینه خوبی در این زمینه است. پاندا توانایی محافظت از کامپیوترهای شخصی، مک، اندروید و دستگاه‌های همراه را دارد. گفتنی است، بعضی از عناصر قرارگرفته در این محصول، می‌توانند برخی از وظایف ابتدایی را انجام دهند. برای مثال، ماژول tune-up تنها توانایی حذف فایل‌های ناخواسته را دارد و در ادامه deframneter ویندوز را فراخوانی می‌کند. همچنین سرویس پشتیبان‌گیری آنلاین آن تنها دو گیگابایت فضای ذخیره‌سازی روی Mozy ارائه می‌کند؛ فضایی که می‌توانید بین دستگاه‌هایی که از آن‌ها استفاده می‌کنید، به اشتراک گذاشته بگذارید. نسخه مک و اندروید آن در مقایسه با نسخه ویندوزی، محدودیت بیشتری دارند، اما باز هم امنیت قابل قبولی ارائه می‌کنند. Panda Mobile Security محصولی اندرویدی است که شامل آنتی‌ویروس، مکانیزم بررسی حریم خصوصی و ضدسرقت قفل می‌شود. در آزمایشی که انجام شد، پاندا حجم 50 گیگابایتی را در مدت 24 دقیقه و سه ثانیه اسکن کرده و نزدیک به 274486 فایل را آزمایش کرد. نرخ جست‌وجوی فایل‌ها توسط این آنتی‌ویروس 190.2فایل در ثانیه است. گفتنی است این آنتی‌ویروس همانند مک‌آفی عمل نکرد و در نتیجه نمی‌توان نمره کاملی به آن داد. اما محصول پاندا ارزان بوده و به‌راحتی قابل استفاده است.

  شکل 3: پنجره اصلی آنتی‌ویروس Panda Global Protection

  Avast Free Antivirus 2015
Avast یکی از شناخته‌شده‌ترین آنتی‌ویروس‌‌های دنیای امنیت به شمار می‌رود. Avast همراه با AVG و Avira یکی از سه کاندیدای آنتی‌ویروس‌های رایگان به شمار می‌رود. نرم‌افزاری امنیتی که به‌راحتی توانایی شناسایی و از میان برداشتن انواع مختلف تروجان‌ها را دارد. (شکل 4) شاید احترام متقابل به کاربر از بارزترین ویژگی‌های اخلاقی این آنتی‌ویروس باشد. در شرایطی که آنتی‌ویروس‌های معروف با شناسایی بدافزارها یا حتی فایل‌های کرک به‌راحتی و بدون اجازه کاربر این فایل‌ها را حذف می‌کنند، این برنامه ابتدا به کاربر پیغامی نشان می‌دهد و با مجوز کاربر فایل‌های آلوده را حذف می‌کند. این آنتی‌ویروس رایگان دو ویژگی شاخص در اختیار کاربران قرار می‌دهد؛ اول اینکه از کاربران در برابر تهدیدات محافظت می‌کند. دوم اینکه توانایی شناسایی برنامه‌های ناخواسته (PUA) را دارد. در آزمایشی که روی این آنتی‌ویروس انجام شد، حجمی 50 گیگابایتی در اختیار این آنتی‌ویروس قرار گرفت. Avast، 879891 فایل را بررسی کرد. نرخ جست‌وجوی این آنتی‌ویروس 204 فایل در ثانیه است. از قابلیت‌های شاخص این نرم‌افزار می‌توان به کنترل موردی (On Demand) و کنترل دائمی (On Access) اشاره کرد. جدیدترین نسخه ارائه‌شده از این محصول به این امکانات مجهز است: موتور ویروس‌یاب قدرتمند، رابط کاربری ساده، تغییر ساده‌تر تنظیمات، حفاظت از ایمیل‌هایی که بر اساس پروتکل‌های مختلفی همچون IMAP4، POP3، SMPT مبادله می‌شوند، پشتیبانی از ایمیل کلاینت‌هایی که از این پروتکل‌ها استفاده می‌کنند، پشتیبانی از افزونه ویژه آتلوک، مجهز بودن به ویژگی Script Blocker برای مسدود کردن اسکرپیت‌های آلوده، جداسازی ویروس‌ها از سیستم‌عامل و قرنطینه کردن آن‌ها در مکان امن، هماهنگی کامل با سیستم‌عامل ویندوز و پشتیبانی از خط فرمان.

  شکل 4: Avast  یکی از بهترین محصولات رایگانی است که از شما در برابر تهدیدات محافظت می‌کند.

  McAfee LiveSafe 2015
شرکت امنیتی مک‌آفی در گذشته عمدتاً محصولات خود را مبتنی بر سیستم‌عامل ویندوز طراحی می‌کرد، اما امروزه برنامه‌هایی نیز برای OS X، اندروید و iOS دارد که سطوح مختلفی از حفاظت را ارائه می‌کنند. صفحه کنترل McAfee Live Safe شباهت زیادی به McAfee Internet Security 2015 دارد. (شکل 5) چهار کاشی بزرگ همراه با متن‌های قرارگرفته درون آن‌ها، به همراه گزینه‌ای که برای پشتیبانی از کاربر در نظر گرفته شده است، به‌خوبی از داده‌ها محافظت می‌کنند. McAfee LiveSafe Internet Security همراه با آنتی‌ویروس، ضدجاسوس‌افزار، مکانیزم محافظت از ایمیل، مدیریت گذرواژه رمزنگاری‌شده از طریق SafeKey وPersonal Locker در اختیار کاربران قرار می‌گیرد. در حالی که برخی ویژگی‌ها از سوی آنتی‌ویروس‌های مختلف نادیده گرفته می‌شود؛ اما در مقابل مک‌آفی توجه ویژه‌ای به آن‌ها دارد.

  شکل 5: اگر از کامپیوترهای ویندوزی، مک، تبلت و گوشی هوشمند یا ترکیبی از آن‌ها استفاده می‌کنید، McAfee LiveSafe 2015 راهکار خوبی در زمینه محافظت از همه این دستگاه‌ها در برابر سرقت ارائه می‌کند. 

پشتیبان‌گیری محلی یا آنلاین، از جمله این موارد است. McAfee Total Protection 2015 فضای پشتیبان‌گیری پنج گیگابایتی روی Mozy در اختیار کاربران قرار می‌دهد. در آزمایشی که انجام شد،LiveSafe Internet Security  نزدیک به یک ساعت و سی دقیقه 50 گیگابایت داده را بررسی کرد. از این تعداد نزدیک به 17995 فایل آزمایش شدند. همچنین، نرخ جست‌وجوی آن 3.33 فایل در ثانیه است. این کمترین مقداری است که ما در آزمایش آنتی‌ویروس‌ها با آن برخورد کرده‌ایم. البته مک‌آفی می‌گوید که این آنتی‌ویروس به‌طور هم‌زمان روت‌کیت‌ها را نیز بررسی می‌کند. در فرایند تکرار پروسه اسکن، همان تعداد فایل بررسی شد و تغییر خاصی رخ نداد. از جمله ویژگی‌های McAfee Internet Security 2015 می‌توان به این نکات اشاره کرد: فعال بودن همیشگی در حافظه و شناسایی بی‌درنگ نرم‌افزارهای مقیم در حافظه، شناسایی و پاک‌سازی خودکار بدافزارها و نرم‌افزارهای مخرب، پاک کردن بازگشت‌ناپذیر بدافزارها، بررسی ایمیل‌هایی که از سرورهای مختلف ارسال می‌شود، بررسی نرم‌افزارهای پیام‌رسان فوری، ممانعت از ورود کرم‌ها به سیستم، شناسایی جاسوس‌افزارها، تبلیغات مخرب و نرم‌افزارهای شماره‌گیر مخرب، شناسایی کدها و اسکریپت‌های آلوده، حجم کم، سرعت بالا و به‌روزرسانی از مبادی ورودی مختلف و پشتیبانی از قابلیت Resume در زمان به‌روزرسانی. 

ماهنامه شبکه را از کجا تهیه کنیم؟
ماهنامه شبکه را می‌توانید از کتابخانه‌های عمومی سراسر کشور و نیز از دکه‌های روزنامه‌فروشی تهیه نمائید.

ثبت اشتراک نسخه کاغذی ماهنامه شبکه     
ثبت اشتراک نسخه آنلاین

 

کتاب الکترونیک +Network راهنمای شبکه‌ها

  • برای دانلود تنها کتاب کامل ترجمه فارسی +Network  اینجا  کلیک کنید.

کتاب الکترونیک دوره مقدماتی آموزش پایتون

  • اگر قصد یادگیری برنامه‌نویسی را دارید ولی هیچ پیش‌زمینه‌ای ندارید اینجا کلیک کنید.

ایسوس

نظر شما چیست؟