همه چیز درباره شبکه های کامپیوتری
21/11/1402 - 20:01
شبکه کامپیوتری چیست؟
امروزه شبکه های کامپیوتری به طور گسترده در شرکت ها، مدارس، دانشگاه ها، سازمان ها و حتی در خانه ها مورد استفاده قرار می گیرند. یک شبکه کامپیوتری در واقع مجموعه ای از کامپیوترهای متصل به یکدیگر است که امکان ارسال و دریافت داده ها فراهم می کند و ارتباط میان اعضای یک مجموعه را آسان می سازد.

این شبکه ها علاوه بر انتقال داده ها برای ارسال پیام و انجام عملیات مشترک میان کاربران نیز استفاده می شوند و به کاربران این امکان را می دهند تا از منابعی مانند اینترنت به صورت مشترک استفاده کنند. اگر برای شما نیز این سوال مطرح شده که این شبکه ها در واقع چگونه ساخته می شوند و چه مزیت هایی دارند با ادامه این مقاله همراه ما باشید.

انواع شبکه های کامپیوتری

شبکه های کامپیوتری را می توان بر اساس شکل، اندازه، محدوده مکانی و روش ارتباط یا نوع رسانه دسته بندی کرد؛ در ادامه برخی از پرکاربردترین و متداول ترین شبکه ها را معرفی کرده ایم.

  • شبکه های لن (LAN): این شبکه ها به طور محلی در یک مکان فیزیکی کوچک مانند یک ساختمان یا یک محیط کاری استفاده می شوند.
  • شبکه های وای فای (Wi-Fi): شناخته شده ترین شبکه در میان مردم شبکه وای فای است که  بر اساس استاندارد IEEE 802.11 برای اتصال دستگاه ها به اینترنت یا یکدیگر استفاده می شود.
  • شبکه های وان (WAN): این شبکه ها بزرگتر از LAN هستند و از طریق اتصالات عمومی مانند خطوط تلفن، کابل فیبر نوری یا شبکه های بی سیم به هم متصل می گردند.
  • شبکه های MAN: اندازه این شبکه ها بین LAN و WAN است و معمولاً یک منطقه جغرافیایی بزرگتر یک ساختمان را پوشش می دهند.
  • شبکه های ذخیره سازی یا SAN: این شبکه ها به طور اختصاصی برای اتصال تجهیزات ذخیره سازی داده مانند سرورهای فایل و آرشیو استفاده می شوند.
  • شبکه های VLAN (Virtual LAN): این نوع شبکه ها، ایجاد گروه های قابل مدیریت از دستگاه های متصل به LAN را ممکن می سازند.
  • شبکه های وی پی ان VPN: وی پی ان ها از طریق اینترنت ایجاد شده و امنیت و حریم خصوصی برای ارتباطات بین دو یا چند شبکه را فراهم می کنند.
  • شبکه های پان (PAN): این شبکه ها برد کمتری دارند و برای اتصال دستگاه های محدودی مانند تلفن همراه، لپ تاب و دستگاه های بلوتوث استفاده می گردند.

مزایای استفاده از شبکه های کامپیوتری

با استفاده از شبکه های کامپیوتری، کاربران می توانند به منابعی مانند پرینترها، سرورها، پایگاه داده ها و فضای ذخیره سازی مرکزی دسترسی پیدا کنند و آنها را با کمترین هزینه مورد استفاده قرار دهند. علاوه بر این می توان با ایجاد یک شبکه کامپیوتری به راحتی از راه دور به دستگاه ها دسترسی داشت، مشکلات فنی را رفع کرد و اطلاعات را به روز رسانی کرد.

همچنین کاربران این شبکه ها می توانند از طریق ایمیل، چت، ویدئو کنفرانس و سایر روش های ارتباطی دیگر اطلاعات را به اشتراک بگذارند. در کنار موارد نام برده شده باید اشاره کرد که با استفاده از آنها، می توان امنیت اطلاعات را به خوبی حفظ کرد و در این راستا از رمزنگاری، فایروال ها و نرم افزارهای مدیریت امنیت بهره برد.

کاربرد شبکه های کامپیوتری

اصلی ترین کاربرد این شبکه ها، اتصال و ارتباط بین کاربران است. همچنین از طریق آنها می توان به راحتی از تجهیزات و امکانات مشترک یک سازمان را استفاده کرد و به ذخیره سازی اطلاعات یا آرشیوسازی پرداخت.

 با استفاده از این شبکه ها می توان ارتباط صوتی و تصویری با دیگران را به صورت رایگان و به راحتی برقرار کرد، زیرا این تکنولوژی امکان تماس های تلفنی و ویدئو کنفرانس را نیز فراهم می کند.

شبکه های کامپیوتری در عملیات بانکی و مالی، امنیت و انتقال اموال الکترونیکی و همچنین برقراری ارتباط بین بانک ها و دیگر نهادها نیز نقش حیاتی دارند و سهم عظیمی در اقتصاد جهانی ایفا می کنند.

این شبکه ها همچنین در سازمان ها و شرکت ها با ایجاد امکان مدیریت منابع اداری، کسب اطلاعات و اشتراک گذاری داده ها میان کارکنان، تسهیل جریان کار و همکاری را فراهم می کنند.

علاوه بر این باید اشاره کرد که با استفاده از شبکه های کامپیوتری، آموزش های آنلاین و دوره های آموزشی مجازی را نیز می توان بدون نیاز به حضور در مکان فیزیکی برگزار کرد.

تجهیزات مرتبط با شبکه های کامپیوتری

تجهیزات مرتبط با شبکه های کامپیوتری را می توان به دو دسته کلی اکتیو و پسیو تقسیم کرد. تجهیزات اکتیو تجهیزاتی هستند که به جریان الکتریکی برق نیاز دارند و تجهیزات پسیو نیازی به برق ندارند.

تجهیزات اکتیو شامل کارت شبکه، سوئیچ، روتر، فایروال و مودم می شود و از مهم ترین تجهیزات پسیو می توان کابل شبکه، کانکتور شبکه، انواع داکت و انواع رک را نام برد.

آینده شبکه های کامپیوتری

از آنجا که شبکه های کامپیوتری به طور مداوم در حال توسعه هستند و کاربردهای جدید و نوظهوری پیدا می کنند، انتظار می رود که در آینده نقش بسیار مهمی در زندگی ما ایفا کنند. به عنوان مثال در ارتباط با اینترنت اشیا این شبکه ها نقش بسیار مهمی دارند و برای اتصال دستگاه های هوشمند، مانند حسگرها و لوازم خانگی به اینترنت استفاده می شوند.

از سوی دیگر برای آموزش مدل های ماشین لرنینگ استفاده می شوند و حتی در شبکه های بلاک چین برای ذخیره و انتقال اطلاعات به صورت ایمن و غیرمتمرکز نقش بسیار مهمی دارند. در کنار این موارد می توان به کاربرد گسترده وی پی ان ها برای برقراری ارتباطات از سراسر جهان نیز اشاره کرد.

جمع بندی

شبکه های کامپیوتری، مجموعه ای از دستگاه های کامپیوتری متصل هستند که اشکال مختلف داده ها از طریق آنها به اشتراک گذاشته می شود. این شبکه ها را می توان بر اساس عوامل مختلفی از جمله اندازه، دامنه جغرافیایی، کاربرد و نوع رسانه تقسیم بندی کرد.

در حال حاضر این تکنولوژی به طور گسترده در بخش های مختلف زندگی ما از جمله صنعت، آموزش، تجارت، سیستم های اداری و ... مورد استفاده قرار می گیرد و به طور مداوم در حال توسعه است.

از ناشرانی که در این حوزه کتاب بچاپ رسانده اند می توان انتشارات پارس رسانه را نام برد.

همچنین برای خرید کتاب شبکه های کامپیوتری طرقی حقیقت و هزاران کتاب دیگر به کتاب نوین مراجعه کنید.

ایسوس

نظر شما چیست؟