کنترل اینترنت از دستان امریکا خارج و به دستان آیکان سپرده می‌شود
تغییر مدیریت اینترنت برای ما چه فایده‌ای دارد؟
از زمان پیدایش اینترنت تا به امروز، وزارت بازرگانی ایالات متحده بر مبنای قراردادی امتیازهای لازم برای کنترل اینترنت را به دست آورده بود. اکنون بعد از گذشت 47 سال این قرارداد روز اول اکتبر 2016 به پایان رسید.

اگر فکر می‌کنید ایالات متحده مالک اینترنت است، باید بگویم اشتباه فکر کرده‌اید. این‌گونه نبوده است. سازمان غیرانتفاعی آیکان ICANN سرنام The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers در سال 1988 پا به عرصه ظهور نهاد. این سازمان به منظور یکسان‌سازی عملکرد اینترنت وظیفه نظارت بر کتاب آدرس اینترنت (root zone)، فرآیند تخصیص نام دامنه و آدرس‌های IP را بر عهده گرفت. بر مبنای این قرارداد آیکان و دپارتمان IANA سرنام the Internet Assigned Numbers Authority از زیرمجموعه‌های این سازمان تحت نظارت مخابرات ملی و مدیریت اطلاعات ایالات متحده یکی از آژانس‌های وزارت بازرگانی این کشور این وظیفه را عهده‌دار بودند. اکنون بعد از گذشته 47 سال این قرارداد به پایان رسیده و وزارت بازرگانی ایالات متحده در نظر دارد این نقش حساس را به‌طور کامل به این سازمان واگذار کند. به طوری که این سازمان قرار است به یک نهاد مستقل تبدیل شود. مستقل بودن به این معنا است که از این پس آیکان پاسخ‌گویی به جامعه بین‌المللی ذی‌نفعان که مشتمل بر اعضا کمیته فنی، تجاری، کارشناسان ارتباطات از راه دور، جامعه مدنی و دولتی است را بر عهده خواهد گرفت.

مطلب پیشنهادی

۱۰ ترفند برای ثبت‌نام سریع‌ در سایت سرشماری ۹۵
توصیه‌های کوچک اما مهم و کاربردی

اینترنت به شکل ذاتی به گونه‌ای طراحی شده است تا بدون دخالت یک قدرت مرکزی به کار خود ادامه دهد. موجودیتی که این روزها نه تنها در زندگی بسیاری از مردم رسوخ پیدا کرده است، بلکه زیربنای بسیاری از اقتصادهای مدرن امروزی به شمار می‌رود، به‌طوری که بدون وجود اینترنت بسیاری از آن‌ها قادر به ادامه حیات نخواهند بود. با این وجود، شواهد نشان می‌دهند اکثر بخش‌های سیاسی ایالات متحده تمایل ندارند راه را برای اینترنت هموار سازند. به طوری که حتا برخی از محافظه‌کاران این کشور به مخالفت با واگذاری برخواسته‌اند. برای برخی از قانون‌گذاران قابل قبول نیست، کنترل بر اینترنت را از دست بدهند. این نارضایتی تا به آن‌جا پیش رفت که تعدادی از وکلای ایالت‌های این کشور از دولت ایالات متحده درخواست کردند واگذاری کنترل بر عملکرد اینترنت را به آیکان واگذار نکند. اما درخواست این وکلا از سوی قاضی فدرال این کشور رد شد.

پایان این قرارداد چه تاثیری بر زندگی ما خواهد گذاشت؟

پس از آن‌که اخبار گسترده‌ای در ارتباط با شنود مکالمات و ارتباطات کاربران منتشر شد، بسیاری از کاربران فضای مجازی خواستار اینترنتی شدند که بتوانند با اطمینان از آن استفاده کنند. حتا خالق اینترنت سر تیم برنز لی اعلام داشته است که اینترنت باید از حالت یک بستری متمرکز خارج شود. این‌کار باعث می‌شود تا هرگونه واسطه‌ای از جنبه‌های مختلف وب حذف شود. این واگذاری قرارداد را می‌توان از زوایای مختلفی مورد بررسی قرار داد.

  • در حالت کلی "واگذاری کنترل بر عملکرد" به سازمان آیکان تغییر خاصی در نحوه استفاده ما از اینترنت به وجود نخواهد آورد، به دلیل این‌که سازمان‌هایی که بر دامنه‌های سطح بالا همچون com، org و net نظارت دارند همگی به ایالات متحده تعلق دارند و در نتیجه ملزم به رعایت قوانین این کشور هستند. این قوانین به گونه‌ای هستند که حتا خارج از مرزهای این کشور نیز معتبر هستند، به دلیل این‌که ایالات متحده با بسیاری از کشورها توافق‌نامه بین‌المللی منعقد کرده است. به واسطه این قرارداد نهادهای ثبت کننده دامنه‌ها حتا اگر خارج از این کشور قرار داشته باشند باید هماهنگ با قوانین این کشور عمل کنند.
  • واگذاری کنترل به یک سازمان غیرانتفاعی ممکن است پیامدهای مثبتی نیز برای ما به همراه داشته باشد. اجازه دهید کمی به عقب بازگردیم. دولت ایالات متحده به واسطه این کنترل و با استناد به احکام قضایی هزاران سایت اینترنتی را تعطیل کرد. این سایت‌ها عمدتا به دلیل نقض مواردی همچون مالکیت معنوی، کپی‌برداری غیر قانونی از محتوای دیجیتالی، افشای غیر مجاز اسناد و غیره مسدود شدند. سایت به اشتراک‌گذاری فایل‌ها موسوم به کیم دات‌کام از جمله سایت‌هایی بود که در سال 2012 برای همیشه خاموش شد. سایت مگاآپلود که در زمینه به اشتراک‌گذاری فایل‌ها مورد استفاده کاربران قرار می‌گرفت، مسدود شد و مدیر آن تحت پیگرد قضایی قرار گرفت.
  • در حالی که واگذاری به معنای افزایش دامنه اختیارات این سازمان بوده و در نتیجه محدودیت‌ها را کم می‌کنند اما دادستان‌های چهار ایالات امریکا می‌گویند این واگذاری در دراز مدت به ضرر مردم تمام می‌شود، به دلیل این‌که کشورهای صاحب قدرت ممکن است از اعمال نفوذ خود به منظور محدود کردن سطح دسترسی مردم به اطلاعات آزاد استفاده کنند.
  • این واگذاری کنترل ممکن است باعث شود کنترل کمتری بر سایت‌ها اعمال شود. اگر اخبار مرتبط با فناوری را به طور مرتب دنبال کرده باشید، به خوبی اطلاع دارید که سایت KickassTorrents در حالی که با دامنه cr از سوی یک ارائه دهنده خدمات اینترنتی در کشور کاستریکا به ثبت رسیده بود، به درخواست ایالات متحده مسدود شد، مدیر آن در کشور لهستان دستگیر شد و به جرم نقض قوانین حق مولف به امریکا تحویل داده شد.
  • شرکت‌های بزرگ فناوری همچون گوگل، مایکروسافت، فیس بوک، توییتر، یاهو و آمازون از جمله شرکت‌هایی هستند که تحولات تازه را پذیرفته و بر این باور هستند که این تغییرات از ابداعات و نوآوری‌های جدید حمایت خواهد کرد.
  • موضوع تنها یک واگذاری عادی نیست. به دلیل این‌که اکنون به یک کشمکش سیاسی در جریان انتخاب ریاست جمهوری آمریکا تبدیل شده است. به طور مثال ترامپ گفته است کنترل واگذاری به یک سازمان و حتا سازمان ملل به معنای پایانی بر نجات اینترنت است. این بحث تا به آن جا پیش رفته است که ترامپ و مدیران انتخابی او از مردم درخواست کرده‌اند به جمهوری‌خواهان کمک کنند تا اینترنت را نجات دهند، به دلیل این‌که جناح رقیب اهمیتی برای آن قائل نیست.
  • واقعیت این است که برنامه‌ریزی برای واگذاری اینترنت از مدت‌ها قبل انجام شده است و هدف از پیاده‌سازی آن مشارکت جهانی به منظور مدیریت بهتر و کنترل دقیق‌تر بوده است. به هر ترتیب واگذاری به یک سازمان غیرانتفاعی باعث خواهد شد تا سطح نظارت‌های یک دولت کاهش پیدا کرده و در ادامه شاهد بهبود تعامل کشورها با فناوری‌ها بدون اتخاذ تصمیمات سیاسی باشیم.

==============================

شاید به این مقالات هم علاقمند باشید:


ماهنامه شبکه را از کجا تهیه کنیم؟
ماهنامه شبکه را می‌توانید از کتابخانه‌های عمومی سراسر کشور و نیز از دکه‌های روزنامه‌فروشی تهیه نمائید.

ثبت اشتراک نسخه کاغذی ماهنامه شبکه     
ثبت اشتراک نسخه آنلاین

 

کتاب الکترونیک +Network راهنمای شبکه‌ها

  • برای دانلود تنها کتاب کامل ترجمه فارسی +Network  اینجا  کلیک کنید.

کتاب الکترونیک دوره مقدماتی آموزش پایتون

  • اگر قصد یادگیری برنامه‌نویسی را دارید ولی هیچ پیش‌زمینه‌ای ندارید اینجا کلیک کنید.

ایسوس

نظر شما چیست؟