کسب و کارهایی که قبلاً روی توسعه یک اپلیکیشن موبایل سرمایهگذاری کردهاند با احتیاط بیشتری به PWA نگاه میکنند. هرچند این اپلیکیشنهای جديد مرزهای جدیدی را در جهت بهبود و گسترش تجربه استفاده از اپلیکیشنهای موجود باز کردهاند، اما این استعداد نهانی را نیز دارند که اپلیکیشنهای سنتی موجود را از صحنه رقابت خارج کنند. از این رو چنین شرکتهایی ممکن است به این نتیجه برسند که سرمایهگذاری آنها روی یک اپلیکیشن سنتی آن گونه كه آنها پیشبینی میکردند طولانیمدت نخواهد بود. از سوی دیگر، کسب و کارهایی که هنوز روی یک اپلیکیشن موبایل سرمایهگذاری نکردهاند، با اشتیاق بیشتری به PWA نگاه میکنند، زیرا این فناوری یک جایگزین سادهتر و مقرون به صرفهتر را برای توسعه یک اپلیکیشن ارائه میکند. برای کسانی که قصد دارند در آینده از مزایای در اختیار داشتن یک اپلیکیشن بهرهمند شوند، این شانس وجود دارد که یک اپلیکیشن تحت وب فوقالعاده را در مقايسه با اپلیکیشنهای سنتی تجربه کنند.
اما اپلیکیشن وب پیشرو چیست؟
گوگل برای اولین بار در حوالی 2015 ایده یک اپلیکیشن وب مترقی را در جامعه توسعهدهندگان اپلیکیشن موبایل مطرح کرد. این شرکت اعلام کرد این رویکرد جدید به توسعه اپلیکیشن برخی از محدودیتهای موجود در سایر اپلیکیشنها (از جمله طراحی منحصر به سکو، دشواری در بهاشتراکگذاری و دسترسی) را از بین خواهد برد. این در حالی است که همچنان سطح مشابه و یکسانی از عملکرد و قابلیتها حفظ خواهد شد. این رویکرد جدید با عنوان اپلیکیشنهای وب پیشرو نامگذاری شد، زیرا هدف اصلی آن ترکیب بهترین قابلیتهای سایر اپلیکیشنها با سادگی و قابل دسترس بودن وب بهمنظور دستیابی به یک تجربه بکر بود.
به بیان ساده یک اپلیکیشن وب پیشرو اپلیکیشنی است که بر پایه وب بنا شده است، اما وبسایت تعاملی نیست. درست مثل سایر اپلیکیشنهای وب عمل میکند، اما از طریق یک مرورگر وب موبایل قابل دسترس است. چنین قابلیتی باعث میشود تا کاربران بیشتری بتوانند بدون از دست رفتن قابلیتها و امکانات به این اپلیکیشن متصل شوند. از خیلی جهات PWA حتی خیلی بهتر از سایر همتایان خود کار میکند.
اپلیکیشنهای وب پیشرو چگونه جایگاه خود را در آینده دنیای موبایل تثبیت خواهند کرد؟
آینده همیشه نامشخص است، بهویژه اگر موضوع بر سر فناوری باشد و PWA هم قطعاً چشمانداز توسعه اپلیکیشن را دگرگون خواهد کرد. آنچه ما میدانیم این است که مطمئناً تجربه استفاده از اپلیکیشن بهمرور زمان بهتر و بهتر خواهد شد. اما سؤال اینجا است که این رویکرد به چه سمتی خواهد رفت؟ اپلیکیشنهای وب پیشرو یا اپلیکیشن سنتی؟
یک نظریه این است که PWA در آینده نزدیک بسیار محبوبتر از سایر اپلیکیشنها خواهد بود. بعضی ديگر معتقدند که تمام آینده اپلیکیشن موبایل بر پایه وب انجام خواهد شد.
مهمترین مزایای استفاده از PWA همان مهمترین نقاط ضعف سایر اپلیکیشنها است. به طوری که میتوان بارزترین این نقاط ضعف را سخت بودن بیش از اندازه اتصال کاربران به یک اپلیکیشن سنتی دانست. نهتنها در گام نخست یک فرد باید از وجود یک اپلیکیشن اطلاع پیدا کند، بلکه آنها باید یک سفر طولانی را برای دانلود و استفاده از این اپلیکیشن متحمل شوند. نیازی به اشاره نیست که اپلیکیشنها ابتدا باید در اپ استور، گوگل پلی یا سایر بازارها منتشر شوند که خود باعث اضافه شدن یک فرآیند تحمیلی ثالث به این چرخه میشود.
اپلیکیشنهای وب پیشرو نیازی به فروشگاه و فرآیند طولانی دسترسی ندارند. شما تنها میتوانید با یک نشانی اینترنتی جدید امکان دسترسی کاربران به اپلیکیشن خود را فراهم کنید. چنين قابلیتی باعث میشود تا PWA بیشتر از همیشه قابل بهاشتراکگذاری باشد. کاربران میتوانند با بهاشتراکگذاری همان نشانی اینترنتی دوستان خود را نیز به اپلیکیشن شما متصل کنند. این همان مشکل بزرگی است که سایر اپلیکیشنها با آن دست به گریبان هستند. این روزها همه علاقهمند شدهاند که همهچیز را در اینترنت به اشتراک بگذارند. به همین دلیل است که تمام رسانههای اجتماعی بزرگ و موفق به کاربرانشان اجازه میدهند محتوایی که پیدا میکنند را به اشتراک بگذارند. بدون چنین قابلیتهای بهاشتراکگذاری برای خیلی از اپلیکیشنهای سنتی سخت خواهد بود بتوانند توجهی که سزاوار آن هستند را به دست آورند.
آینده دوگانه در توسعه اپلیکیشن
یکی دیگر از جنبههای تصور آینده توسعه اپلیکیشنها این است که اپلیکیشنهای وب پیشرو و اپلیکیشنهای سنتی به دو بخش از یک اپلیکیشن کاملتر تبدیل شوند. به بیان دیگر، بهترین کسب و کارهای وابسته به موبایل امکانات هر دو اپلیکیشن سنتی و وب پیشرو را با هم ارائه میکنند. شرکتهایی که قبلاً روی توسعه اپلیکیشنهای سنتی سرمایهگذاری کرده بودند، با این رویکرد دوگانه جدید میتوانند از به هدر رفتن سرمایهگذاری قبلی خود برای به دست آوردن ویژگیهای جديد PWA جلوگیری کنند.
اشکال اصلی و شاید تنها اشکال PWA وضعیت عملکرد آنها است. برای خیلی از اپلیکیشنها این مشکل بزرگی محسوب نمیشود، زیرا آنها برای اجرا شدن به قدرت یا توان عملکرد زیادی احتیاج ندارند. اما برای اپلیکیشنهایی که به منابع بیشتری نیاز دارند، این موضوع اهمیت پیدا میکند. از این رو، رویکرد دوگانه قابلیت دسترسی اپلیکیشنهای وب پیشرو را با قابلیتهای عملکرد اپلیکیشنهای سنتی ادغام و در مجموع تجربه بهتری از استفاده از یک اپلیکیشن را فراهم میکند.
استراتژی دیگر در زمینه بهرهمندی از اپلیکیشنهای دوگانه استفاده از یک اپلیکیشن سنتی بهعنوان کاربرد اصلی و استفاده از مزیت سهولت در استفاده و قیمت پایین تولید PWA برای کاربردهای کوتاهمدت است. این PWA بهاصطلاح یک بار مصرف را میتوان برای تکمیل سایر تلاشهای بازاریابی مورد استفاده قرار داد. به عنوان مثال، میتوانید همزمان با ارائه یک محصول جدید به بازار یک PWA مرتبط با آن را نیز منتشر کنید. یک PWA کوتاهمدت میتواند عناصر مفرحی را به ویژگیهای تبلیغاتی محصول شما اضافه کند.
رخوت و رکود اپلیکیشن و تأثیر آن بر آینده موبایل
پدیده جدیدی که کاربران موبایل را تهديد میکند، رخوت و رکود اپلیکیشن است. در حال حاضر برخی از گزارشها حاکی از آن است که میزان دانلود ماهانه اپلیکیشنها توسط مشتريان چیزی نزدیک به صفر است. این ضعف ناشی از دو عامل کلیدی است. اول، تعداد اپلیکیشنهای موجود در بازار. با وجود اینکه فروشگاههای اپلیکیشن وظیفه خود برای پاکسازی اپلیکیشنهای قدیمی و آنها که دیگر بهروزرسانی و دانلود نمیشوند را انجام میدهند، اما هنوز هم بیش از 1.5 میلیون اپلیکیشن برای دانلود وجود دارد که متأسفانه تعداد زیادی از آنها بدون استفاده هستند.
دومین دلیل رخوت و رکود اپلیکیشنها فضای محدودی است که روی تلفنها داریم. فضا بهمعنای فضای ذخيرهسازی داده و البته میزان فضای قابل مشاهده و استفاده روی صفحه اصلی نمایشگر دستگاه است. هیچکس از جابهجا شدن بین چندین صفحه اپلیکیشن نصب شده برای پیدا کردن یکی از آنها خشنود نخواهد شد. بسیاری از کاربران موبایل خیلی زود به این نتیجه میرسند که بیشتر از اندازه لازم اپلیکیشن روی دستگاه موبایل خود نصب کردهاند. بنابراین، متقاعد کردن آنها به نصب یک اپلیکیشن دیگر سختتر از گذشته خواهد بود.
اپلیکیشنهای وب پیشرو برای مبارزه با این رکود انتخاب بسیار شایستهای هستند. وقتی یک PWA دانلود میشود، کاربر تنها یک نشانی اینترنتی را ذخيره میکند. این به این معنا است که تقریباً هیچ دادهای (بهویژه در مقايسه با فضای ذخيرهسازی مورد نیاز توسط بعضی از اپلیکیشنهای سنتی) برای استفاده ذخیره نمیشود. همچنین، این حق انتخاب در اختیار کاربران قرار میگیرد که میخواهند این PWA را بهعنوان یک لینک ذخیره کنند یا خیر. و این بهمعنای آن است که خود کاربر تصمیم میگیرد این خدمات ارزش استفاده دارد یا نه. اگر ارزش نداشت به این معنا نخواهد بود که آنها برای همیشه از استفاده از آن محروم خواهند شد، آنها هنوز هم میتوانند با وارد کردن این نشانی اینترنتی داخل مرورگر موبایل خود از این اپلیکیشن بازدید کنند. چنین روشی انعطافپذیری بالایی را به همراه خواهد داشت.
اپلیکیشنهای وب پیشرو در آینده جایگاه خود را تثبیت خواهند کرد
هرچند در دنیای فناوری نمیتوان آینده را پیشبینی کرد، اما وقتی مزایای اپلیکیشنهای وب پیشرو را کنار هم قرار میدهیم، جای تردیدی باقی نمیگذارد که یکی از بهترین رویکردها در زمینه آینده فناوری اپلیکیشنهای موبایل همین PWA است. مزایای PWA را میتوان به این ترتیب خلاصه کرد:
• پشتیبانی شده توسط گوگل که جایگاه آن در دنیای فناوری جای سؤال باقی نمیگذارد.
• تحت تأثیر قرار نگرفتن از عواملی که باعث رخوت و رکود اپلیکیشنهای موبایل میشوند.
• عدم نیاز به فروشگاه اپلیکیشن به دلیل اینکه برای استفاده از آن نیازی به دانلود نیست.
• قابل بهاشتراکگذاری، یعنی کاربران با ارسال نشانی اینترنتی اپلیکیشن به هر شخصی که مایل هستند میتوانند اپلیکیشن جدید مورد علاقه خود را با آنها سهیم شوند.
• هزینه پایین و توسعه سریع تا وارد شدن به بازار.
• سازگاری کامل با سکوهای مختلف.
آنچه درباره آینده توسعه موبایل قطعی است، نقشی است که اپلیکیشنهای سنتی بازی میکنند. آیا آنها در رویکرد توسعه اپلیکیشنهای دوگانه با PWA مشارکت خواهند کرد یا به طور کامل توسط اپلیکیشنهای مبتنی بر وب هدایت خواهند شد؟ اینها سؤالاتی است که توسعهدهندگان موبایل و مالکان اپلیکیشن را در رویارویی با این پدیده جدید محتاط میکند.
فرقی نمیکند اپلیکیشن موبایل شما در چه وضعیتی قرار دارد، چه از قبل اپلیکیشن مورد نیاز کسب و کار خود را ساخته باشید و یا هنوز در مرحله برنامهریزی و پیش تولید هستید، باید اپلیکیشنهای وب پیشرو را مد نظر داشته باشید. این فناوری جدید امکانات و قابلیتها را بهمراتب بیشتر از اپلیکیشنهای سنتی در اختیار شما قرار میدهند. این نکته را نیز نباید فراموش کنید که PWA هنوز مراحل اولیه تکامل خود را میگذراند. با تمام این اوصاف اگر علاقهمند شدید این فناوری جدید را امتحان کنید، میتوانید با استفاده از ابزارهای ساخت اپلیکیشن همزمان به تولید اپلیکیشنهای سنتی و PWA بپردازید.
باید این نکته را در نظر داشته باشید كه یک PWA چیزی بیشتر از یک اپلیکیشن وب یا یک وبسایت تعاملی است. انواع مختلفی از فریم ورکها وجود دارد که برای توسعه PWA خود میتوانید از آنها استفاده کنید، اما برای اینکه یک اپلیکیشن بتواند شرایط مورد نیاز یک PWA را داشته باشد، باید این سه عنصر اصلی را همراه داشته باشد.
1. فایل معرفیکننده
این فایل معرفیکننده یک فایل JSON است که اطلاعات پایه درباره اپلیکیشن شما از جمله نام، آیکون استفاده شده در صفحه home و توضیحات مربوط را توصيف میکند. بعد از ثبت نام کاربر میتواند یک میانبر به این PWA را بهصورت یک آیکون روی صفحه اصلی دستگاه موبایل خود ذخیره کند. این دادههای معرفیکننده همچنین به PWA امکان میدهد تا خود را به موتورهای جستوجو معرفی کند.
2. Service Worker
یک Service Worker اسکریپتی است که توسط یکی از صفحات PWA شما ثبت شده و در پسزمینه توسط مرورگر اجرا میشود. در چهارچوب PWA، این اسکریپت نقش یک پراکسی شبکه قابل برنامهریزی را ایفا میکند که به زبان جاوا اسکریپت نوشته میشود و به شما اجازه میدهد وضعیت درخواستهای شبکه را کنترل کنید. برای مثال، با یک سیستم کشکننده هوشمند، کاربر شما یک اتصال سریعتر و قابل اطمینانتر را تجربه خواهد کرد، زیرا منابع غیرضروری تنها در صورت تقاضا بارگذاری خواهد شد. این روش باعث کم شدن نقل و انتقالات شبکه و کاهش زمان تفسیر کدهای جاوا اسکریپت میشود. یک Service Worker همچنین این امکان را فراهم میکند تا بتوان در وضعیت آفلاین نیز از اپلیکیشن استفاده کرد.
3. HTTPS
در زمان استفاده از Service Worker به یک اتصال کدگذاری شده به سرور نیاز خواهد بود تا بتواند ترافیک شبکه را ردگیری و اداره کند و این همان وظیفهای است که پروتکل HTTPS برعهده دارد. ثبت یک
Service Worker در یک صفحه از طریق HTTPS این اطمینان را به وجود میآورد که Service Worker دریافت شده توسط مرورگر توسط عوامل ثالث دستکاری نشده است. اگرچه همان گونه که قبلاً نیز اشاره شد PWA نمیتواند تمام کاربردهای اپلیکیشنهای سنتی را فراهم کند، اما میتوان با استفاده از یک استراتژی توسعه ترکیبی نیاز کاربران شما را تأمین کرد.
اگر یک PWA برای نیازهای خاص شما ایدهال نیست، فراموش نکنید که همیشه میتوانید سکوی موبایل Snapdragon با پشتیبانی از ابزارهايی مثل Qualcomm Snapdragon Profiler و Power Optimization SDK را در پروژه توسعه اپلیکیشن خود به کار بگیرید که میتواند سرعت اپلیکیشن، بازده حرارتی و طول عمر باتری را نیز برای شما بهینهسازی کند.
ماهنامه شبکه را از کجا تهیه کنیم؟
ماهنامه شبکه را میتوانید از کتابخانههای عمومی سراسر کشور و نیز از دکههای روزنامهفروشی تهیه نمائید.
ثبت اشتراک نسخه کاغذی ماهنامه شبکه
ثبت اشتراک نسخه آنلاین
کتاب الکترونیک +Network راهنمای شبکهها
- برای دانلود تنها کتاب کامل ترجمه فارسی +Network اینجا کلیک کنید.
کتاب الکترونیک دوره مقدماتی آموزش پایتون
- اگر قصد یادگیری برنامهنویسی را دارید ولی هیچ پیشزمینهای ندارید اینجا کلیک کنید.
نظر شما چیست؟