این مطلب یکی از مقالات ویژهنامه «رزبری پای» ماهنامه شبکه است. برای دانلود کل این ویژهنامه به اینجا مراجعه کنید.
پایتون
این زبان دستورات نحوی بسیار آسان و برای اجرای یک برنامه به تعداد خطوط کد کمی نیاز دارد. در پایتون پس از وارد کردن دستورات، میتوانید بلافاصله اجرا را ببینید. ویرایشگر این زبان که IDLE نام دارد، در Rasbpian موجود است. سایر ویرایشگرهای پایتون مانند Geany بهراحتی قابل نصب هستند.
پایتون صدها ماژول خاص دارد که توسعهدهندگان از این ماژولها برای ساخت ابزارها، بازیها، وبسایتها، برنامههای اسمارتفونها، کنترلرهای سختافزار و خیلی کاربردهای دیگر استفاده میکنند. این زبان توسط جوامع مختلف از جمله توسعهدهندگان گوگل، فضانوردان، مهندسان روباتیک، دانشمندان هوافضا، فیزیکدانان هستهای و محققان زیستشناسی استفاده میشود.
از آنجا که استفاده و نشر این زبان رایگان است، توسط بسیاری از شرکتهای نرمافزار استفاده میشود و مهارتهایی که شما در رابطه با این زبان بهدست میآورید، در زبانهایی از قبیل PHP، جاوا و C نیز قابل استفاده خواهد بود. python.org/ doc ،python.org و wiki.python.org لینکهای مفید Python هستند.
اسکرچ
این زبان یک واسط مجازی دارد و برای هر فردی که بتواند از ماوس و صفحه کلید استفاده کند، قابل استفاده است. در واقع، چندان هم به استفاده از صفحه کلید نیازی نخواهید داشت. با اینکه اسکرچ زبان بسیار ساده است، ولی میتوانید با کمک آن برنامههای بسیار پیچیده مانند انیمیشن و بازیهای سرگرمکننده بسازید. برنامهنویسی با این زبان با روشهای سنتی بسیار متفاوت است و در واقع از بلاکهای کد گرافیکی برای برنامهنویسی استفاده میشود. این بلاکها شکلهای مختلف و بیشتر شبیه به یک پازل دارند. کدنویسی با اسکرچ بسیار سریع و سرگرمکننده است. اسکرچ یک ابزار توسعه مخصوص به خود دارد که اسکرچ استودیو نام دارد و شامل تمام امکاناتی است که برای کدنویسی به آن احتیاج دارید. اسکرچ میتواند آنلاین بهاشتراک گذاشته شود و روی ویندوز لینوکس و مک قابل اجرا است.
scratch.mit.edu، scratch.mit.edu/help و scratch.mit.edu/explore لینکهای مفید اسکرچ هستند. غیر از اسکرچ و پایتون از زبانهای دیگری مانند Shell script، C، جاوا، PHP و بیسیک نیز میتوانید برای برنامهنویسی در Pi استفاده کنید.
سایر زبانهای برنامهنویسی
هنگام کدنویسی روی Raspberry Pi به زبانهای پایتون یا اسکرچ محدود نیستید، بلکه دامنه وسیعی از زبانهای برنامهنویسی را در اختیار دارید.
Shell Script: یک Shell Script میتواند هر ترکیبی از دستورات لینوکس را فراخوانی کند؛ بنابراین، این زبانها قابلیتهای بالقوه بسیار زیادی دارند. میتوانید برای شروع از یک برنامه ساده آغاز کنید و سپس برای مدیریت منابع سیستم و پردازش داده کدهای پیشرفتهتر بنویسید. برای سهولت کار با Shell Script در بیشتر توزیعهای لینوکس، ویراستارهای متن Nano و Vi در نظر گرفته شدهاند.
C: زبان C قابلیت حمل و سرعت بالایی دارد. کامپایلرهای این زبان تقریباً روی تمام تراشهها و سیستمعاملها موجود است. برای یک Raspberry Pi مبتنی بر لینوکس، زبان C همیشه در دسترس است؛ زیرا این زبان برای ساخت فایلهای منبع، دانلود شده است. با اینکه یادگیری زبان C کمی زمان میبرد، اما کامپایل برنامههای نوشته شده به زبان C بسیار سریع انجام میشود و اندازه این برنامهها نیز کوچک است. در نتیجه، این زبان برای طراحی بازیهای اکشن و پروژههای سختافزاری DIY بسیار ایدهآل است.
جاوا: جاوا انتخابی رایج در تمام سازمانهای نرمافزاری است. قواعد نحوی آن که بسیار شبیه به قواعد ساده شده زبان C است، بهراحتی قابل خواندن و نوشتن است. بهعلاوه اینکه روی دامنه وسیعی از پلتفرمها قابل اجرا است. توسعهدهندگان زبان جاوا تقریباً میتوانند هر نوع برنامه یا ابزاری را خلق کنند. این زبان برای برنامههای آندروییدی، ابزارهای توسعهدهنده، وبسرورها و بسیاری از سیستمهای فضایی استفاده میشود. جاوا به میزان زیادی حافظه خالی نیاز دارد؛ بنابراین، روی نسخه 512 مگابایتی Raspberry Pi و روی بوردهای مدل B بهترین اجرا را خواهد داشت.
PHP: زبان PHP یک زبان اسکریپتی است که یادگیری آن بسیار راحت است. توسعهدهندگان معمولاً برای ایجاد وبسایتهای بسیار قوی مانند بلاگهای شخصی، کتابخانههای عکس آنلاین، صفحات ویکیپدیا و سایتهای بازرگانی الکترونیکی از این زبان استفاده میکنند. کدهای جدید میتوانند بهصورت جاسازی شده در کدهای HTML یا در یک فایل php جداگانه به وبسرور فعلی افزوده شوند. PHP معمولاً با وبسرور آپاچی و پایگاه داده MySQL ترکیب شده است که بهراحتی قابل دانلود هستند.
بیسیک: همانطور که از نام این زبان مشخص است، برای برنامهنویسان تازهکار استفاده میشود. برنامهنویسی با این زبان بسیار آسان و بیشتر شبیه به زبان انگلیسی است و درک و بهیاد سپردن آن راحت است. این زبان گزینه مناسبی برای استفاده در Pi است. متأسفانه، برخلاف زبانهای پایتون، php، جاوا و C کتابخانههای وسیع و ماژولهای پشتیبان ندارد.
برای مشاهده قسمتهای بعدی "آشنایی و کار با رزبریپای" اینجا کلیک کنید
ماهنامه شبکه را از کجا تهیه کنیم؟
ماهنامه شبکه را میتوانید از کتابخانههای عمومی سراسر کشور و نیز از دکههای روزنامهفروشی تهیه نمائید.
ثبت اشتراک نسخه کاغذی ماهنامه شبکه
ثبت اشتراک نسخه آنلاین
کتاب الکترونیک +Network راهنمای شبکهها
- برای دانلود تنها کتاب کامل ترجمه فارسی +Network اینجا کلیک کنید.
کتاب الکترونیک دوره مقدماتی آموزش پایتون
- اگر قصد یادگیری برنامهنویسی را دارید ولی هیچ پیشزمینهای ندارید اینجا کلیک کنید.
نظر شما چیست؟