با هدف کشف حیات روی سیاره پر رمز و راز
رونمایی از مریخ‌نوردی که سال ۲۰۲۰ به فضا پرتاب می‌شود
مریخ‌نوردی که ناسا قرار است در سال 2020 به سیاره مریخ بفرستد؛ در حال شکل‌گیری است و امروز اعلام شد که طراحی آن به مراحل پایانی خود رسیده است. علاوه بر آن جزئیاتی در خصوص چندین ابزار و وسیله جدید و جالب منتشر شد.

مریخ‌نورد «مارس 2020» از نظر طراحی و قطعات سخت‌افزاری که در آن به‌کار رفته شبیه کاوشگر Curosiry‌ است. دلیل اصلی این امر کاهش هزینه‌های ساخت است که کاملا منطقی به‌نظر می‌رسد. اما شاید این سئوال در ذهن علاقمندان به فضا و نجوم پیش بیاید: «چرا وقتی کاوشگر قبلی به بهترین شکل و بدون کوچک‌ترین مشکلی در حال انجام وظایف خود است؛ ناسا به این فکر افتاد که یک پلتفرم کاملا جدید را طراحی کند؟»

«جورج تاهو» مدیر اجرایی پروژه «Mars 2020» در یک بیانیه رسمی این‌گونه اظهارنظر می‌کند: «از آن‌جایی‌که «مارس 2020» بسیاری از طراحی‌ها و قطعات سخت‌افزاری خود را از Curosity الهام گرفته؛ بخش عمده و مهمی از میراث اجزای این مأموریت قبل از این در فازهای A و B ساخته شده است. این پروژه مراحل پایانی طراحی و ساخت سیستم‌های جدید را پشت سر می‌گذارد.»

معمولا فازهای A و B به‌طور خاصی به مبحث مفهوم و تحقیقات مربوط می‌شود اما این‌بار به‌جای این‌که چرخ‌های فضایی را دوباره اختراع کنیم از همان فناوری‌های قبلی در «مارس 2020» استفاده شد. تمرکز اصلی این پروژه روی کشف حیات بر روی مریخ است؛ به همین دلیل به ابزاری مجهز شده که اختصاصا با همین هدف ساخته شده‌اند. هم‌چنین در ساخت و طراحی آن نیم‌نگاهی هم به مأموریت‌های آتی شده و قرار بر این نیست که این پروژه تمام کارها را خودش و به‌تنهایی به انتها برساند.

این کاوشگر در جاهایی مورد استفاده قرار می‌گیرد که احتمال کشف حیات در آن‌ها می‌رود مانند رودخانه‌های قدیمی؛ جاهایی که دمای معتدل دارند و مواردی از این دست. در حقیقت «مارس 2020» کارهایی بیشتر از تراشیدن سطوح برای پیدا کردن سرنخ‌ها را انجام می‌دهد. این دستگاه به یک دریل جدید برای حفر هسته‌ها و مجموعه‌ای از تیوب‌های نمونه‌گیری مجهز شده تا از هسته‌هایی که روی این سیاره وجود دارد؛ نمونه‌گیری کند و برای تجزیه و تحلیل‌های آینده از آن‌ها استفاده شود.

ارزیابی‌های دقیق از منابع مریخی کمک می‌کند تا امکان‌پذیر بودن کارهایی مانند تولید اکسیژن و سایر عناصر از محیط زیست و مأموریت‌هایی که انسان در آن‌ها دخیل است؛ مورد بررسی قرار بگیرد. هم‌چنین یک رادار زمین‌نفوذ تمام ترکیبات جالب توجه زیر پوسته این سیاره را مانیتور می‌کند. علاوه بر آن؛ مجموعه بی‌نظیر از دوربین‌های خاص و سایر سنسورها رفتارهای این سیاره را خوانده و آن‌ها را به سمت زمین برای بررسی زمین‌شناسان ارسال می‌کنند.

شاید جالب‌ترین امکانی که به این وسیله جدید اضافه شده یک میکروفون است که نه‌تنها تمام اصوات فرود آمدن و حرکت‌های این مریخ‌نورد را ضبط می‌کند بلکه صداهای محیطی روی سیاره مریخ را نیز ثبت می‌کند. «مت والاس»‌ قائم مقام مدیر پروژه «مارس 2020» می‌گوید: «این ابداع به عموم مردم این امکان را می‌دهد که برای اولین بار صداهای مریخ را بشنوند. هم‌چنین می‌تواند اطلاعات مهندسی مفیدی را فراهم کند.»

اما این صدا شبیه کدام صداهایی است که تا به‌حال شنیده‌ایم؟ شاید سکوت عجیبی روی این سیاره باشد چون اتمسفر آن خیلی نازک است اما به‌هر حال در نوع خود بسیار جالب و هیجان‌انگیز است.

غیر از تمام مواردی که در بالا ذکر شد؛ بهینه‌سازی‌هایی هم در خصوص نحوه فرود آن صورت گرفته است. سیستم Sky Crane مشابهی در آن به‌کار رفته که وسیله تحویل دهنده از یک چتر نجات استفاده می‌کند و با یک پلتفرم شناور؛ مریخ‌نورد را روی سطح مریخ رها می‌کند. البته در این مورد هم دو به‌روزرسانی انجام شده است.

یک Range Trigger ویژه؛ بهترین زمان را برای باز کردن چتر نجات تعیین می‌کند تا به این ترتیب دقت فرود بهتر شود و دوربین‌هایی که روی آن‌ها به‌سمت زمین است؛ منطقه فرود را چندین بار بررسی می‌کنند تا در صورت تشخیص هرگونه خطر؛ مسیر فرود را تغییر دهند.

اگر همه چیز خوب پیش برود و هیچ تأخیری در زمینه مهندسی؛ سرمایه مورد نیاز یا طرح و برنامه‌ریزی پیش نیاید؛ «مارس 2020» سفر خود را در سال 2020 آغاز می‌کند و تا ماه فوریه 2021 به مقصد می‌رسد.

ماهنامه شبکه را از کجا تهیه کنیم؟
ماهنامه شبکه را می‌توانید از کتابخانه‌های عمومی سراسر کشور و نیز از دکه‌های روزنامه‌فروشی تهیه نمائید.

ثبت اشتراک نسخه کاغذی ماهنامه شبکه     
ثبت اشتراک نسخه آنلاین

 

کتاب الکترونیک +Network راهنمای شبکه‌ها

  • برای دانلود تنها کتاب کامل ترجمه فارسی +Network  اینجا  کلیک کنید.

کتاب الکترونیک دوره مقدماتی آموزش پایتون

  • اگر قصد یادگیری برنامه‌نویسی را دارید ولی هیچ پیش‌زمینه‌ای ندارید اینجا کلیک کنید.

ایسوس

نظر شما چیست؟